Εργαζόμενοι δήμου Θεσσαλονίκης: Αγωγή για τα μέτρα προστασίας
"Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το σχετικό διαγωνισμό", απαντούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι - Απεργία και συγκέντρωση για τους συμβασιούχους σήμερα απο την ΠΟΕ - ΟΤΑ
Με προσφυγή στη δικαιοσύνη, χωρίς να αποκλείουν και άλλες μορφές κινητοποίησης, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν την χορήγηση των ατομικών μέσων προστασίας, τα οποία εκ του νόμου, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να χορηγεί.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ότι από την αρχή της θητείας της, εδώ και τρία χρόνια, αθετεί τις υποχρεώσεις της και δεν χορηγεί στους εργαζόμενους, ιδίως της καθαριότητας, τα πλέον βασικά μέσα ατομικά προστασίας (ΜΑΠ), όπως, γάντια, γιλέκα, αδιάβροχα, κράνη, ζώνες ασφαλείας, μπότες και παπούτσια ασφαλείας, κ.α
Επίσης καταλογίζουν στην διοίκηση του δήμου τη μη καταβολή στους εργαζόμενους, της αποζημίωσης για την αγορά των ΜΑΠ, για τα έτη 2017 – 2021.
Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τα απαραίτητα ΜΑΠ και ο νόμος προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης, την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια δεν καταβάλει.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Μαΐου συνεδρίασε η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) και για το θέμα των ΜΑΠ αποφάσισε να:
- Να προσφύγει δικαστικά το σωματείο ενάντια στον δήμαρχο Θεσ/νίκης για την μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Η μη χορήγηση των Μ.Α.Π. βάσει της νομοθεσίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται πειθαρχικά.
- Προσφυγή του σωματείου στην επιθεώρηση εργασίας για την μη χορήγηση των Μ.Α.Π., τη μη πληρωμή της αποζημίωσης Μ.Α.Π. παρελθόντων ετών και των δεδουλευμένων νυχτερινών-εξαιρέσιμων.
- Προειδοποιητική κινητοποίηση με μία ημέρα αποχή από τις εργασίες και συγκέντρωση των εργαζομένων στο δημαρχείο. Η ημερομηνία της κινητοποίησης θα καθοριστεί με απόφαση του σωματείου.
Όπως τόνισε στην Parallaxi ο Κώστας Φούντας, πρόεδρος του ΣΕΔΘ, «την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε συνάντηση με τον νομικό μας σύμβουλο προκειμένου να συζητήσουμε τα της προσφυγής μας στην δικαιοσύνη εναντίον του δήμου Θεσσαλονίκης για τα μέσα προστασίας που δεν μας χορηγεί. Έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση και θα την εφαρμόσουμε. Την μορφή της προσφυγής θα την αποφασίσουμε βάσει της εισήγησης του δικηγόρου μας».
Επίσης ο γραμματέας του σωματείου Κώστας Φουντούκης, τόνισε πως «οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες με μήνυση για παράβαση καθήκοντος και αγωγή ώστε ο δήμος Θεσσαλονίκης να τηρήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων».
Όπως είπε «οι ευθύνες ανήκουν εξ ολοκλήρου στη διοίκηση του δήμου τόσο για τις αποζημιώσεις που δεν αποδίδει από το 2017, όσο και τον διαγωνισμό που εδώ και τρία χρόνια όλο τον “διενεργούν” αλλά δεν τον ολοκληρώνουν».
Κώστας Ιακώβου: θα έχουμε αποτέλεσμα σε 1-2 μήνες
Εκ μέρους δήμου πάντως, επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία άρνηση στην χορήγηση των ΜΑΠ και πως ο σχετικός διαγωνισμός προχωράει κανονικά. Ωστόσο τα ερωτήματα προς τη διοίκηση Ζέρβα, για τη μη χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας αλλά και την καταβολή των αποζημιώσεων, παραμένουν.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Ιακώβου, αφού αναφέρει στην Parallaxi, ότι δεν γνωρίζει για την απόφαση του ΣΕΔΘ να προχωρήσει δικαστικά, τονίζει πως από την πλευρά του δήμου δεν υπάρχει άρνηση χορήγησης των ΜΑΠ.
Για την μέχρι σήμερα μη απόδοση των ΜΑΠ, υποστηρίζει πως ο ίδιος από τότε που παρέλαβε την αντιδημαρχία, φρόντισε ώστε ο σχετικός διαγωνισμός να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό.
«Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ΜΑΠ έχει γίνει, έχουν βγει ανάδοχοι και μένει η διαδικασία των ελέγχων. Συμμετείχαν 17 ανάδοχοι και εγκρίθηκαν οι 12 ανάδοχοι για 67 είδη ΜΑΠ. Μένει ο έλεγχος των πιστοποιητικών και η κατακύρωση τους για την προμήθεια των υλικών», τονίζει και εκτιμά ότι θα χρειαστεί περίπου ένα δίμηνο για να ολοκληρωθεί όλος ο σχεδιασμός.
Σχετικά με την προσφυγή των εργαζομένων, τονίζει πως η καθυστέρηση οφείλεται στην επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείται απο στελέχη υπαλλήλους του δήμου, και αναρωτιέται αν ο ΣΕΔΘ, θα προσφύγει κατά υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Από τον πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας τόνισε στην Parallaxi, ότι για το θέμα των ΜΑΠ έχουν γίνει συζητήσεις με τους εργαζόμενους ενώ για το διαγωνισμό για την προμήθεια των ΜΑΠ, ανέφερε πως έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. «Ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά, συμμετείχαν πολλές εταιρίες και κατακυρώθηκε ένα πολύ μεγάλο όσο για τα ΜΑΠ» τόνισε.
ΠΟΕ – ΟΤΑ: 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους
Στο μεταξύ, σήμερα η ΠΟΕ- ΟΤΑ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στους ΟΤΑ όλης της χώρας, με κεντρικό αίτημα την πρόσληψη εκατοντάδων συμβασιούχων που έχουν απασχολούνται στους δήμους και καλύπτουν πάγιες και βασικές ανάγκες.
Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας, εργαζόμενους των ΕΣΠΑ που απασχολούνται σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ, Κοινωνικές Δομές, εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που έμειναν εκτός εργασίας, Σχολικές Καθαρίστριες, εργαζόμενοι που απασχολούνται συνεχόμενα σε εντολή δικαστικών αποφάσεων και στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους κ.α..
Επίσης η ΠΟΕ- ΟΤΑ ζητά άμεση άρση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ώστε οι Δήμοι να καλύψουν τα τεράστια κενά που αντιμετωπίζουν σε ανθρώπινο δυναμικό.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι είναι περίπου 500, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι σχολικές καθαρίστριες ενώ μερικές δεκάδες είναι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και «συμβασιούχοι του Covid».
Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου με στόχο να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης, πιθανά προς το ΥΜΑΘ.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης τονίζει πως «η κατάσταση στους δήμους έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς οι υπηρεσίες στενάζουν κάτω από την έλλειψη προσωπικού».
Όπως αναφέρει «η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο» και ήδη πολλές αρμοδιότητες έχουν ανατεθεί σε εργολάβους. Σημειώνει δε πως σε ορισμένες υπηρεσίες δε- στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ, στα σχολειά, συνάδελφοι μας εργάζονται χρόνια – κάποιοι πάνω από 15-με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπου οι διοικήσεις των δήμων τους απολύει στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να τους ξαναπροσλάβει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».