Ερωτηματικά για τις μετακινήσεις 128 υπαλλήλων στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μέσα από ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τα ερωτήματά του για την πρόσφατη ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου για τις μετακινήσεις συναδέλφων, που εστάλη στις 9 Ιουλίου, για τη στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς και την προοπτική μόνιμων προσλήψεων και ενίσχυσης του προσωπικού.
Η ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης επιχειρεί να αιτιολογήσει τις μαζικές μετακινήσεις 128 υπαλλήλων, κυρίως από διοικητικές υπηρεσίες, σε άλλες δομές του δήμου.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων του συλλόγου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
Με ανακοίνωση που έστειλε στις 9 Ιούλη, σε όσους εργαζόμενους διαθέτουν υπηρεσιακό email, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσ/νίκης προσπαθεί να δικαιολογήσει τις 128 μετακινήσεις εργαζομένων που έγιναν κυρίως σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου. Τι γράφει:
-Επικαλείται τη μη σωστή διαχείριση του προσωπικού και τη μη σωστή κατανομή του τα περασμένα έτη. Σωστό. Αλλά ο δήμαρχος και η διοίκηση χρειάζεται να δείξουν το παράδειγμα. Δύο μόνο παραδείγματα. Όταν όπως γράφει ο γ.γ. υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, άνιση κατανομή κ.α. δεν μπορεί να συνεχίζει πάνω από 30 εργαζόμενοι να είναι γύρω από τον δήμαρχο. Αν αθροίσουμε το γραφείο δημάρχου, γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων, τους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες του δημάρχου αυτός είναι ο αριθμός. Ούτε μπορεί να επικαλείσαι ελλείψεις σε οδηγούς και αντιδήμαρχος να έχει 2 στο γραφείο του.
-Αναφέρει η ανακοίνωση: “Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η υποστήριξη ορισμένων υπηρεσιών, που υπέστησαν σημαντική αποστελέχωση, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητά μας στο εξής”. Εδώ έχουμε παραδοχή ότι τα προβλήματα της υποστελέχωσης θα συνεχίσουν να υπάρχουν και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε άλλες υπηρεσίες. Παραδοχή, ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου δεν λύνεται με τις συνεχείς μετακινήσεις εργαζομένων από υπηρεσία σε υπηρεσία.
-Μας ενημερώνει ο γ.γ. ότι :”η έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έχει τεθεί στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της παρούσας διοίκησης. Ανατρέποντας μια τακτική ετών, έλαβα την πρωτοβουλία και η αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων διαμόρφωσε, τεκμηρίωσε και υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη συνολικά 281 μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων, όλων των κλαδοειδικοτήτων”. Να σημειωθεί ότι από τις 281 θέσεις εργαζομένων, οι 134 αφορούν εργάτες-τριες καθαριότητας. Οι υπόλοιπες 147 όλες τις άλλες ειδικότητες και υπηρεσίες!!! Επίσης να θυμίσουμε ότι με κινητοποιήσεις των εργαζομένων των δήμων είχε προκύψει η προκήρυξη 3Κ2018 και από αυτή την προκήρυξη είχαν προσληφθεί στον δήμο Θεσ/νίκης περίπου 500 εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας . Λόγω συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων, μετακινήσεων, μη σωστής διαχείρισης του προσωπικού που συνεχίζεται, οι ελλείψεις εργαζομένων και σε αυτή την υπηρεσία είναι μεγάλες. Προσοχή μόνο γιατί, με τις διαδικασίες που υπάρχουν, όταν και αν ολοκληρωθούν στο σύνολο τους αυτές οι προσλήψεις, μπορεί περισσότεροι από 281 εργαζόμενοι του δήμου να έχουν συνταξιοδοτηθεί ή μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα!
Ζητούμε από τη διοίκηση του δήμου να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης για τα εξής: Πιστεύουν ότι με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων θα λύσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών ή θα είναι η μόνιμη δικαιολογία τους το “εμείς ζητήσαμε προσωπικό”; τι θα πράξουν για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε διάφορες υπηρεσίες από το πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ και να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τη συνταξιοδότηση τους, όπως πρέπει να είναι ο σκοπός αυτού του προγράμματος; θα απαιτήσουν τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται με συμβάσεις για χρόνια στα προγράμματα ΕΣΠΑ;
Θα διεκδικήσουν πραγματικά την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στους δήμους; θα διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά όλων των υπηρεσιών; Ή δεν θέλουν να πάνε κόντρα σε αυτή την πολιτική και στην αγαπημένη τους κυβέρνηση και αρκούνται σε “έκτακτες” επιχορηγήσεις για να μοιράζονται σε μεγαλοεπιχειρηματίες; Το παράδειγμα με την ιδιωτικοποίηση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας και το πως μοιράστηκαν 8 εκ. ευρώ είναι χαρακτηριστικό.
13/07/2025
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Καλημέρα,
είναι δυστυχώς γνωστό σε όλους το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της επί σειρά ετών αδυναμίας πρόσληψης νέου προσωπικού. Για τον λόγο αυτό, η έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού έχει τεθεί στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της παρούσας διοίκησης. Ανατρέποντας μια τακτική ετών, έλαβα την πρωτοβουλία και η αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων διαμόρφωσε, τεκμηρίωσε και υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη συνολικά 281 μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων, όλων των κλαδοειδικοτήτων, περιλαμβανομένων 100 εργατών καθαριότητας, κατ’ αποδοχή σχετικού αιτήματος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων. Το αίτημα αυτό υποστήριξε σε επίπεδο κορυφής ο Δήμαρχος σε ειδική συνάντησή του με τον Υπ. Εσωτερικών.
Πέραν όμως της συνολικής υποστελέχωσης, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, διαπίστωσα σημαντικές αναντιστοιχίες της στελέχωσης πολλών υπηρεσιών σε σχέση με το έργο που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Αναντιστοιχίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα σώρευσης αποσπασματικών και όχι πάντα αντικειμενικών επιλογών και οι οποίες εντάθηκαν από την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων που ο νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών επέφερε. Η συνθήκη αυτή, πέραν της αυτονόητης αίσθησης αδικίας που προκαλούσε σε σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων και την υποβάθμιση στην ταχύτητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας προς τους πολίτες, περιόριζε την επιχειρησιακή ικανότητα νευραλγικών τμημάτων, οδηγώντας τα με μαθηματική ακρίβεια σε διοικητικό «έμφραγμα». Οικονομικές υπηρεσίες, πολιτικά όργανα και έσοδα, ήταν τα σημεία με τις πλέον επείγουσες ανάγκες και εκείνα που πράγματι τελικά, ενισχύθηκαν σημαντικά.
Με γνώμονα την ευθυγράμμιση των υπηρεσιών στις νέες τους αρμοδιότητες, αλλά και την δίκαιη και ισότιμη κατανομή της εργασίας, προτεραιοποιήθηκαν οι πραγματικές ανάγκες των οργανικών μονάδων και εν συνεχεία επελέγησαν, βάσει κλάδου και ειδικότητας, τα πρόσωπα που τελικώς τις στελέχωσαν. Η διαδικασία αυτή, ακολουθώντας αποκλειστικά τα επίσημα, θεσμικά, κανάλια διαβούλεσης, κατέληξε σε μία ενιαία πράξη ανακατανομής, αντί πολλών, τμηματικών και, πιθανά, αποσπασματικών.
Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή εσωτερικής κινητικότητας, που αφορούσε 128 στελέχη εκ των 3.000 του συνολικού δυναμικού, πέραν της αναγκαίας ανάσας σε κομβικές υπηρεσίες, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους να αναδείξουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε διάδοση γνώσης και εμπειρίας. Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε στενά το αποτέλεσμα και θα το επαναξιολογούμε διαρκώς, λαμβάνοντας, όπως πάντα, υπόψη κάθε υπάλληλο του Δήμου μας. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η υποστήριξη ορισμένων υπηρεσιών, που υπέστησαν σημαντική αποστελέχωση, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητά μας στο εξής. Τέλος, όπου χρειαστούν διορθωτικές παρεμβάσεις σημειακού χαρακτήρα, ιδίως εντός των ίδιων διευθύνσεων, αυτές θα γίνουν ασφαλώς, με ιδιαίτερες πράξεις. Η γενική μορφή όμως της εσωτερικής μας δομής, έχει επιτέλους ολοκληρωθεί και μαζί της τίθεται πλέον σε πλήρη εφαρμογή ο νέος ΟΕΥ.
Από την δική μου πλευρά, οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τους Προϊσταμένους Διευθύνσεων και Τμημάτων για τη στενή συνεργασία στη δύσκολη αυτή διαδικασία, και φυσικά το σύνολο των εργαζομένων για την υπομονή και το θετικό πνεύμα συμβολής.
Το επόμενο διάστημα θα εστιάσουμε την προσπάθειά μας στην δική σας καθημερινότητα, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων και την εφαρμογή διαδικασιών που θα συνδέουν τις υπηρεσιακές ανάγκες με τις ικανότητες και τις επιθυμίες του προσωπικού, με τρόπο εξατομικευμένο και αντικειμενικό
Μιχάλης Β. Μήττας Γενικός Γραμματέας Δήμου Θεσσαλονίκης