Ερώτηση Νοτοπούλου για τον χώρο εναπόθεσης αποβλητων εκσκαφών στο Καρατάσιου

Οι απαντήσεις του του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Εσωτερικών

Parallaxi
ερώτηση-νοτοπούλου-για-τον-χώρο-εναπό-1207165
Parallaxi

Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα «Να διευκρινιστούν άμεσα οι δραστηριότητες εναπόθεσης απορριμμάτων που αναπτύσσονται εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου» επιβεβαιώνει την εναπόθεση εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου προϊόντων εκσκαφών που προέρχονται από τα έργα κατασκευής της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover).

Απάντηση έστειλε και το Υπουργείο Εσωτερικών επισυνάπτοντας έγγραφο της Αντιπεριφέρειας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, η οποία δηλώνει ότι «ουδεμία ενημέρωση έχει επ’ αυτού».

Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), τα οποία αποτελούν διακριτό ρεύμα αποβλήτων και η διαχείρισή τους οφείλει να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ως προς αυτό, θέταμε συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία το ΥΠΟΜΕ δεν απαντά με σαφήνεια, αρκείται μόνο στην επίκληση υποβολής Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή (ΔΙ.ΠΑ) για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου χώρου  ως εργοταξιακού, συνοδού του κυρίως έργου.

Στα ερωτήματα εάν η διαχείρισή τους γίνεται με βάση τις αρχές που διέπουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων (αποβλήτων), εάν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης το οποίο προβλέπει τη δημιουργία χώρου εναπόθεσης εντός του πρώην στρατοπέδου, εάν λήφθηκε υπόψη το νέο ΓΠΣ Πολίχνης και οι χρήσεις γης που αυτό προβλέπει για το Καρατάσιου και ποιους όρους περιβαλλοντικής προστασίας προβλέπει απάντηση δε δίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί και η παραδοχή του Υπουργείου ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) παραχώρησε εντός του Καρατάσιου έκταση 44 στρεμμάτων στο ΥΠΟΜΕ, το οποίο στη συνέχεια την παραχώρησε στην Κέδρηνος Λόφος ΑΕ (κατασκευάστρια κοινοπραξία) «διαχωρισμένη α) σε τμήμα έκτασης εμβαδού 14 στρεμμάτων για την κατασκευή προσωρινής εσωτερικής οδού για την εξυπηρέτηση της ταχείας πρόσβασης των ασθενοφόρων προς το 424 ΓΣΝ και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και β) σε τμήμα έκτασης εμβαδού 30 στρεμμάτων για την δημιουργία προσωρινής εγκατάστασης εργοταξίου για την ανάπτυξη υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και την προσωρινή τοποθέτηση των υλικών, για τις ανάγκες του έργου». Και πάλι για τους όρους και τη διάρκεια παραχώρησης το ΥΠΟΜΕ δεν αναφέρει τίποτα παρόλο που τα ερωτήματα τίθενται με σαφήνεια.

Πέραν όλων των άλλων δημιουργείται θέμα και με την παραγωγή σκόνης από τη μεταφορά, εναπόθεση και παραμονή των συγκεκριμένων αποβλήτων σε έναν χώρο που γειτνιάζει με δύο Νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το 424 ΓΣΝ.

Τελικά η κυβέρνηση το μόνο που λαμβάνει υπόψη της είναι η εμμονή της να προχωρήσει σε ένα έργο που από την αρχή ήταν γνωστό ότι παρουσιάζει προβλήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεν είχε μελετητική ωρίμανση και ποτέ δε δικαιολογήθηκε επαρκώς η πρόκρισή του έναντι του εξωτερικού δακτυλίου.

Η ερώτηση

Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, συνολικής έκτασης 639 στρεμμάτων, ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Παύλου Μελά και με την έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Πολίχνης (ΦΕΚ Δ 444/26-07-2021) έχει χαρακτηριστεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο προβλέποντας χρήσεις γης Ελεύθεροι χώροι – Αστικό πράσινο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Π.Δ. 59/2018, στο 75% κατ’ ελάχιστον του συνόλου της έκτασής του και χωροθέτηση εγκαταστάσεων κοινωφελών λειτουργιών υπερτοπικής σημασίας, στις οποίες επιτρέπονται ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης του άρθρου 6 του Π.Δ. 59/2018 όπως τριτοβάθμια εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και περίθαλψη.

Η ιδιοκτησία του ακινήτου διεκδικείται ήδη από τη δεκαετία του 1950 από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών) ως ανταλλάξιμο ακίνητο, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) που αμφισβητεί τις αιτιάσεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ισχυριζόμενο ότι η συγκεκριμένη έκταση χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο και πριν η συγκεκριμένη έκταση περιέλθει στο ελληνικό κράτος, ενώ από το 2003 οπότε και αποσύρθηκαν τα στρατεύματα η τοπική κοινωνία και ο οικείος Δήμος ζητούν την απόδοση της έκτασης για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την εφαρμογή των χρήσεων γης που προβλέπονται στο προαναφερθέν ΓΠΣ Πολίχνης.

Πολλοί πολίτες καθημερινά επισκέπτονται τον χώρο του πρώην στρατοπέδου για περίπατο, άθληση και αναψυχή ενώ στον χώρο φιλοξενούνται και δραστηριότητες πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών συλλόγων, αλλά και εκδηλώσεις του οικείου Δήμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Opinion» της 28/05/2024 εντός του πρώην στρατοπέδου περιφράχτηκε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων χωρίς κάποιος φορέας από αυτούς που εμπλέκονται στη διαχείρισή του να ενημερώσει επίσημα για τον σκοπό και τους λόγους της περίφραξης της συγκεκριμένης έκτασης.

Η μόνη επίσημη ενημέρωση που υπάρχει είναι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ανέγερση νέου ογκολογικού Νοσοκομείου εντός του πρώην στρατοπέδου και η διάνοιξη οδού για τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης -όπως ασθενοφόρων- εξαιτίας του κυκλοφοριακού φόρτου που έχει δημιουργηθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τις εργασίες κατασκευής της flyover.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την εναπόθεση εντός του πρώην στρατοπέδου αδρανών υλικών και προϊόντων εκσκαφής και κατεδαφίσεων (μπάζα) με πιθανολογούμενη προέλευση τις εργασίες κατασκευής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου-flyover Θεσσαλονίκης

Επειδή το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους, αδόμητους, δημόσιους χώρους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Επειδή στο νέο ΓΠΣ Πολίχνης ο συγκεκριμένος χώρος έχει χαρακτηριστεί ως Μητροπολιτικό Πάρκο.

Επειδή το τελευταίο διάστημα εντός του πρώην στρατοπέδου έχει περιφραχτεί σημαντική έκταση εντός της οποίας εναποτίθενται αδρανή υλικά και προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων.

Επειδή δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ως άνω δραστηριότητα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιος φορέας παραχώρησε έκταση εντός του πρώην στρατοπέδου η οποία περιφράχτηκε και σε ποιο νομικό πρόσωπο ή ιδιώτη παραχωρήθηκε; Ποιος ο λόγος και ο σκοπός της παραχώρησης; Ποιοι οι όροι της και η διάρκειά της;
  2. Ποιος είναι ο παραγωγός των αδρανών και προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων (μπάζων) που εναποτίθενται εντός του πρώην στρατοπέδου; Η διαχείριση των ως άνω απορριμμάτων γίνεται με βάση τις αρχές που διέπουν τη διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων; υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο προβλέπει τη δημιουργία χώρου εναπόθεσης εντός του πρώην στρατοπέδου; Ποια η αδειοδοτούσα αρχή που ενέκρινε το συγκεκριμένο σχέδιο; Έλαβε υπόψη της το νέο ΓΠΣ Πολίχνης και τις χρήσεις γης που αυτό προβλέπει για το Καρατάσιου; Ποιους όρους περιβαλλοντικής προστασίας προβλέπει;
  3. Προτίθεται η κυβέρνηση να αποδώσει το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην τοπική κοινωνία και τον οικείο Δήμο υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ΓΠΣ Πολίχνης;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μίλτος

Θρασκιά Ράνια

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Γιώτα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα