Αισθάνεσαι ευάλωτος; Όλα για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας χωρίς κόστος
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι Θεσσαλονίκη έχει φροντίσει για αρκετές δομές ψυχικής υγείας δωρεάν ή με συμβολικά αντίτιμα και καθώς εμείς ή οι συμπολίτες μας ενδέχεται να τις έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη, τις συγκεντρώσαμε.
Με την κρίση να πλησιάζει πια σχεδόν την δεκαετία στην χώρα μας και το νέο έτος να προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο για αρκετές ομάδες ατόμων και ειδικά επαγγελματιών, επόμενο είναι να έχουν δημιουργηθεί ή ενισχυθεί δομές ψυχικής υποστήρξης με κανένα ή μηδαμινό κόστος για τους παθούντες από τις “παρενέργειές” της. Η Θεσσαλονίκη έχει φροντίσει κι αυτή να παρέχει αρκετές δομές ψυχικής υγείας δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο για διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, από παιδιά, έφηβους, νέους, ενήλικες, οικογένειες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Οι δομές ποικίλουν σε μορφή, καθώς εκτός από τις γραμμές βοήθειας και τις ΜΚΟ, έχουμε τις μονάδες ψυχικής υγείας νοσοκομείων της πόλης, που παρέχουν ψυχική στήριξη και συμβουλευτική, αλλά και τις δομές των εκάστοτε δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες είναι εντελώς δωρεάν και λειτουργούν με ραντεβού στην έδρα τους ή τηλεφωνικά. Υπάρχουν επίσης, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας που ενίοτε χρεώνουν μία ελάχιστη συμμετοχή ανά συνεδρία της τάξεως του 1 ευρώ. Στα ΚΨΥ μπορούν να απευθυνθούν ενήλικες κάθε ηλικίας, οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου και με κάθε είδους ψυχικά προβλήματα, με προβλήματα σχέσεων: Ζευγαριών, Γονέων-παιδιών, Οικογενειών, ή άτομα με ειδικά προβλήματα όπως π.χ. φοβίες, πένθος κ.α.
Στα μειονεκτήματα και τις δυσλειτουργίες είναι βέβαια η μεγάλη λίστα αναμονής που υπάρχει συνήθως στις δομές αυτές. Επίσης, η ψυχολογική στήριξη δεν λειτουργεί σε κάθε δομή με μόνιμο προσωπικό, καθώς ενίοτε λειτουργεί με εργαζόμενους από προγράμματα κοινοφελούς εργασίας ή ΕΣΠΑ με περιορισμένη σύμβση, γεγονός που έχει σαν επακόλουθο τα κέντρα να μην διαθέτουν όλο τον χρόνο σταθερό προσωπικό αποκλειστικά για την ψυχική υγεία. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως ο χρόνος σας δεν πάει χαμένος αν τα επισκεφτείτε, καθώς σας παραπέμπουν σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες και δομές. Και καθώς εμείς ή οι συμπολίτες μας ενδέχεται να τις έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη, τις συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε.
Δομές Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» – ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Εθνικής Αμύνης 41
Στα πλαίσια μιας προσπάθειας προαγωγής της ψυχικής υγείας οι ψυχολόγοι του νοσοκομείου « Γ. Γεννηματάς-Άγιος Δημήτριος» είναι διαθέσιμοι να παρέχουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες, -ενηλίκους, εφήβους και παιδιά-, ατομικές συναντήσεις με στόχο την ψυχική στήριξη σε θέματα άγχους, κατάθλιψης, διαπροσωπικών δυσκολιών, ψυχοσωματικών προβλημάτων, χρόνιων νοσημάτων, την ατομική συμβουλευτική, την ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας, την πρόληψη και τη διασύνδεση με οργανωμένες μονάδες ψυχικής υγείας όπου αυτό είναι απαραίτητο. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού, προκειμένου για ενήλικες, στο Γ.Ν.Θ. «Άγιος Δημήτριος», στο τηλέφωνο 2313 322429 και με απευθείας επικοινωνία με την ψυχολόγο του νοσοκομείου τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τις ώρες 09.00-14.00.
Αντιστοίχως θα δίνεται η δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής για συχνά ψυχοκοινωνικά προβλήματα των παιδιών και των εφήβων, όπως το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς, διαταραχές προσαρμογής, διαταραχές απέκκρισης, διάφορες φοβίες. Τα ραντεβού για τα παιδιά και τους εφήβους μπορούν να κλείνονται στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» στο τηλέφωνο 2313 308360 και με απευθείας επικοινωνία με την ψυχολόγο του νοσοκομείου τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη και κατά τις ώρες 09.00-14.00.
ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ -ΕΦΗΒΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 41, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2310-744017
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών – Εφήβων δραστηριοποιείται στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία της βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η πρόληψη, η παροχή υπηρεσιών στην κοινότητα, η συνεργασία με τοπικούς φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Σχολεία, Εκκλησιαστικοί Φορείς και Φορείς της Υγείας). Οι στόχοι είναι η πρώιμη παρέμβαση στην προσχολική και σχολική ηλικία, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των δυσκολιών της εφηβικής ηλικίας, η αποδοχή των ατόμων με ιδιαίτερες δυσκολίες από την κοινότητα, η ενίσχυση και διαρκής βελτίωση του γονεϊκού ρόλου και η επιστημονική έρευνα. Οι στοχευμένες δράσεις είναι ομιλίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς, βιωματικές ομάδες συμβουλευτικής γονέων, παρατήρηση και παρέμβαση στο περιβάλλον του παιδιού ή παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες, όταν κρίνεται απαραίτητο.
ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γιαννιτσών 52, Τηλ. 2310-554031 & 554033
Το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β.Ε. είναι υπηρεσία για παιδιά και εφήβους, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ από το 1995, και η περιοχή ευθύνης του περιλαμβάνει τμήμα της Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και τους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Ν. Γρεβενών, Ν. Καστοριάς, Ν. Κοζάνης και Ν. Φλώρινας). Παρέχει διαγνωστική εκτίμηση και θεραπευτική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους καθώς και στις οικογένειές τους. Στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται οι γονείς για προβλήματα σχέσεων, συμπεριφοράς, ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, νοητική υστέρηση, προβλήματα λόγου και μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ψυχώσεις, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας, διαταραχές ύπνου και πρόσληψης τροφής, ενούρηση, εγκόπριση κ.ά.
ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”
Μαβίλη 11, Τηλ. 2310-535537 & 518431
Το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο είναι μια Μονάδα Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους (ηλικία πρώτης εξέτασης μέχρι 18 ετών). Καλύπτει δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (από κοινού με το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος του Ψ.Ν.Θ.) και νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας Πέλλας και Πιερίας). Παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας των ανηλίκων με στόχο την πρώιμη αναγνώριση προβλημάτων, την πλήρη διαγνωστική εκτίμηση, την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα και με την κοινοτική εργασία και τη συνεχή λειτουργική διασύνδεση με άλλους φορείς που ασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο (σχολείο και σχολικές υπηρεσίες, άλλες υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας, κοινωνικο-προνοιακές δομές, ιδρύματα παιδικής προστασίας, δικαστήρια και επιμελητές ανηλίκων κ.ά.) στοχεύει στην πρόληψη σε θέματα ψυχικής υγείας.
Α’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – Ε.Ι. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ Γ.Ν.Θ. “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”
Περιφερειακή Οδός, Ν. Ευκαρπία, Τηλ. 2313-323908
Στο πλαίσιο λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου λειτουργεί, την τελευταία τριετία υπό την σκέπη της Α’ πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, το Ιατρείο Συμβουλευτικής Γονέων – Εφήβων. Αρχικά η λειτουργία του Ιατρείου στηρίχθηκε σε περιστατικά κλινικών του Νοσοκομείου (Δ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική και Α’ Χειρουργική Κλινική Παίδων) που κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους χρήζουν περαιτέρω παρακολούθηση τόσο τα ίδια τα παιδιά και έφηβοι, όσο και οι γονείς τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο μαθησιακής εκτίμησης των παιδιών, συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση του οικογενειακού τους πλαισίου προς διερεύνηση τυχόν ψυχοπιεστικών προβλημάτων που επηρεάζουν την μαθησιακή τους απόδοση. Το Ιατρείο λειτουργεί καθημερινά και εξυπηρετεί παράλληλα με τα περιστατικά του Νοσοκομείου και τον γενικότερο πληθυσμό ευρύτερα.
Γ’ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ- ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ Π.Γ.Ν.Θ. “ΑΧΕΠΑ”
Αλ. Σβώλου 41 & Ιπποδρομίου, Τηλ. 2310-249400
Η Μονάδα Εφήβων είναι μια αποκεντρωμένη δομή του Π.Γ.Ν.Θ. “ΑΧΕΠΑ” και στεγάζεται σε αυτόνομο τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και οι υπηρεσίες που έχει αναπτύξει καλύπτουν και εξυπηρετούν τον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Στη Μονάδα Εφήβων λειτουργούν η Υπηρεσία Εξωτερικών ασθενών, ο Ξενώνας βραχείας φιλοξενείας εφήβων σε κοινωνική κρίση (χωρίς ψυχοπαθολογία) και η Υπηρεσία Ημερήσιας Νοσηλείας / Φροντίδας για εφήβους. Μέσα από όλες τις λειτουργίες της η Μονάδα Εφήβων έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών με πολλούς θεσμούς και φορείς της κοινότητας και, τέλος, η ανάπτυξή της θα ολοκληρωθεί με τη λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής για Εφήβους.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”
Εξοχή – Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2313-307575
Το Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1996 και διαθέτει μονάδα ενδονοσοκομειακής ψυχιατρικής νοσηλείας για ανηλίκους μέχρι 18 ετών, διασυνδετική-συμβουλευτική υπηρεσία και εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία. Η μονάδα νοσηλείας καλύπτει όλη την Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Θεσσαλία. Παρέχει βραχεία εντατική νοσηλεία και προσφέρει διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση για σοβαρές ψυχικές διαταραχές, με συνήθεις τις ψυχώσεις, απόπειρες αυτοκτονίας, διαταραχές της διάθεσης. Επιπροσθέτως, παρέχει αξιολόγηση και θεραπεία σε παιδιά με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα (π.χ. κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη). Η διασυνδετική-συμβουλευτική ομάδα συνεργάζεται με τις κλινικές του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, την ψυχολογική στήριξη ασθενών παιδιών και εφήβων – και των οικογενειών τους. Στα εξωτερικά ιατρεία παρακολουθούνται οι νοσηλευθέντες ανήλικοι μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, είτε και άλλες ειδικές ομάδες παιδικού πληθυσμού.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”
Κωνσταντινουπόλες 49, Τηλ. 2313-312420
Η Ψυχιατρική κλινική παιδιών κι εφήβων, λειτουργεί από το 1986 και οι περιοχές ευθύνης που καλύπτει περιλαμβάνουν την Ανατολική Θεσσαλονίκη και τους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών, καθώς και όλους τους νομούς Μακεδονίας – Θράκης, εκτός των τριών που ανήκουν στην ευθύνη του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”.Η λειτουργία της περιλαμβάνει τρεις τομείς που είναι α) Ε.Ι. – Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία, β) Τμήμα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας (8 κλινών) και γ) Διασυνδετική. Παρέχει διάγνωση – εκτίμηση, θεραπεία και νοσηλεία, εφ’ όσον απαιτείται, σε παιδιά κι εφήβους έως 18 ετών, τα οποία παρουσιάζουν ψυχιατρικά νοσήματα (σχιζοφρένεια, ψυχώσεις, καταθλίψεις, διαταραχές προσωπικότητας, κ.ά.), διαταραχές πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία), αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, Ν.Υ., ΔΕΠΥ κλπ.), κακοποιήσεις, παραμελήσεις, προβλήματα σχέσεων, μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνικά περιστατικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι, από το 1993 αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο εκτίμησης και πιστοποίησης μαθησιακών δυσκολιών.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καρολή & Δημητρίου 1, Τηλ. 2313-310700
Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα, που ήταν το πρώτο που λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ως αποκεντρωμένη μονάδα του Ε.Σ.Υ., λειτουργεί από το 1984 και πλήρως στελεχωμένο, το παιδοψυχιατρικό τμήμα. Παρέχει εξωνοσοκομειακή παιδοψυχιατρική περίθαλψη σε παιδιά και εφήβους, έως 18 ετών, από τον Κεντρικό Τομέα Θεσσαλονίκης αλλά και από άλλους νομούς. Παρέχει διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση όλων των ψυχικών διαταραχών, των αναπτυξιακών διαταραχών, επείγουσα συμβουλευτική γονέων σε περιπτώσεις όπως, πένθος, διαζύγιο, αποχωρισμοί, κ.ά. Την τελευταία 5ετία γίνονται θεραπευτικές παρεμβάσεις στην αλληλεπίδραση μικρών παιδιών (έως 3) και γονιών. Το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Κέντρου παρέχει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε άλλους φορείς και παράληλα έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο φάσμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στ. Παπαδοπούλου 20, Συκιές, Τηλ. 2313-310100
Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτιού Τομέα παρέχει υπηρεσίες, από το 1987, στους κατοίκους των περιοχών Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ωραιοκάστρου, Μετεώρων, Πεύκων, Φιλύρου, Εχεδώρου, Μυγδονίας, Αγ.Αθανασίου, Κουφαλίων, Χαλάστρας, Χαλκηδόνας και Μαλγάρων. Παρέχει διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση για ενήλικες που εμφανίζουν δυσκολίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, (άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, έμμονες ιδέες, προβλήματα συμπεριφοράς ή και δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις) και δεν σχετίζονται με χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στα πλαίσια της οικογενειακής θεραπείας παρακολουθούνται παιδιά και εφήβοι με προβληματα συμπεριφοράς ή σχέσεων. Επιπρόσθετα, γίνεται, από λογοπεδικό, εκτίμηση και αντιμετώπιση διαταραχών λόγου, ομιλίας με επικέντρωση στις διαταραχές ροής της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία κ.ά.).
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Π. Γρηγορίου Ε’ 41, Αμπελόκηποι, Τηλ. 2313-310600
Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα μπορούν να απευθυνθούν άτομα κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου, που είναι κάτοικοι των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, των περιοχών Σταυρούπολης-Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά και του Β’ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος είναι η αξιολόγηση των διαφόρων ψυχολογικών δυσκολιών και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων, καθώς και ειδικότερα προβλήματα ψυχοκινητικής ανάπτυξης, λόγου και μαθησιακών δυσκολιών.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καυταντζόγλου 36 & Παπάφη, Τηλ. 2310 845130-1, 2310 845900
Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών απαρτίζουν τέσσερις υπηρεσίες που στοχεύουν την κάλυψη αναγκών ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ψυχικά πασχόντων ανέργων:
-Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία, που παρέχει διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, σε εφήβους έως 18 ετών και στις οικογένειές τους (Τ. 2310 848 141)
-Υπηρεσία Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Συμβουλευτικό Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων, που εξυπηρετεί ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών του Ανατολικού Τομέα Ψυχικής Υγείας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής (Τ. 2310 848 108)
-Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης – Υπηρεσία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης, όπου παρέχονται διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης – επαγγελματικής αποκατάστασης σε εφήβους και ενήλικες 16 έως 65 ετών που πληρούν διαγνωστικά κριτήρια ψυχωσικής συνδρομής (Τ.2310 845 130 / 131, 2310 845 900, 2310 849 137, 2310 889 650)
-Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ/ΚΨΥ) / Εξειδικευμένο ΚΕΚ (Τ. 2310 835 990, 2310 836 785, 2310 889 650)
Μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης των Δήμων
Οι Δήμοι της πόλης παρέχουν δωρεάν προγράμματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής τους. Η ψυχολογική στήριξη ασκείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Τηλ. 2310509040, 2310509038
Δήμος Παύλου Μελά
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
Λήμνου 2 – Καζαντζίδη, Τηλ. 2310020179, 2310020193
Δήμος Θερμαϊκού
Συμβουλευτικός σταθμός για γονείς με παιδιά 12-19 ετών (5 συνεδρίες)
Περαία, Τηλ. 2392023632
Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου
Μαβίλη 6, Εύοσμος
Λειτουργεί: 07.00-15.30, Τηλ. 2310558506
Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης
Βύρωνος & Κέννεντυ, Αμπελόκηποι (Α’ ΚΑΠΗ)
Λειτουργεί: 14.00-17.00, Τηλ. 2310729486
Δήμος Ωραιοκάστρου
Κοινωνική Μέριμνα, Τηλ. 2313304068, 2313304000
Δήμος Καλαμαριάς
Παπανικόλα 18 και Αμισού 5, Καλαμαριά
Λειτουργεί: 08.00-15.00, Τηλ. 2313314504,-508,-510
Δήμος Νεάπολης-Συκεών
Στρ. Σαράφη και Μιχαήλ 1
Λειτουργεί: 08.00-21.00, Τηλ. 2313313151
Άλλες δομές ψυχολογικής υποστήριξης
Καταφύγιο Γυναίκας
Εγνατία 38, Τηλ. 2310551041
Το «Καταφύγιο Γυναίκας» παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη, διάρκειας 16 συνεδριών (ενδέχεται οι συνεδρίες να είναι λιγότερες ή και περισσότερες ανάλογα με την περίπτωση), σε γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.
ΧΕΝ Ελλάδος (Γυναικεία ΜΚΟ)
-Κέντρο, Μητροπόλεως 18, Τηλ. 2310276144-5
-Καλαμαριά, Νικοπόλεως 40, Τηλ. 2310411720
-Πανόραμα, Αναλήψεως 28, Πυλαία-Χορτιάτη, Τηλ. 2310341641
-Χαριλάου, Μαρασλή 69, Τηλ. 2310302681
ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Πτολεμαίων 35 και Συγγρού, Τηλ. 2310552813, 2310526150
Απευθύνεται σε Νέους/ες και σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που απειλούνται με αποκλεισμό (ευπαθείς οικογένειες, μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγους, παιδιά θύματα trafficking, Ρομά, φυλακισμένους κ.ά), παραμελημένα παιδιά. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι η Ψυχολογική υποστήριξη και η Κοινωνική συμβουλευτική.
Χαμόγελο του Παιδιού
Διεύθυνση Εγνατίας 82, Τηλέφωνο: 2310-250160 (09:00-17:00)
Γραμμή SOS: 1056 (όλο το 24ωρο) Κέντρο Επέμβασης για παιδιά σε κίνδυνο.
Προσφέρεται ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα τόσο σε παιδιά που απευθύνονται στον σύλλογο όσο και σε ενήλικες (γονείς) που επιζητούν στήριξη και συμβουλευτική.
Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού & του Εφήβου
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:30-20:30, Σάββατο: 09:30-14:00
Αν είστε γονιός ή εκπαιδευτικός: 801-801-1177
Αν είσαι παιδί ή Έφηβος: 116-111
www.epsype.gr
Η γραμμή αυτή απευθύνεται σε γονείς, εφήβους, παιδιά, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γενικότερα σε όποιον έχει ανάγκη από συμβουλές, και υποστήριξη. Επίσης απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν ψυχικά προβλήματα της οικογένειας τους.
ΜΕΡΙΜΝΑ Εταιρεία για τη Φροντίδα παιδιών και Οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο -Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Φράγκων 13 (7ος όροφος), Τηλ. 2310 510 010
Ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών που πενθούν την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών στηρίζονται ατομικά ή μέσω της συμμετοχής τους σε ομάδες στήριξης που συντονίζονται από εξειδικευμένους ψυχολόγους.
Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ
Χώρος: Κάτω Φοιτητική Λέσχη-Υγειονομική Υπηρεσία του Α.Π.Θ.
Τηλ. 2310 992643 & 2310 992621
Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.) είναι μία υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από το 1999. Παρέχει στους φοιτητές/τριες του Α.Π.Θ δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν όπως: άγχος, στρες, δυσκολίες προσαρμογής σε νέο περιβάλλον ή σε σπουδές, οικογενειακές/προσωπικές δυσκολίες, σεξουαλικά θέματα, ψυχοσωματικά προβλήματα, κ.ά. Ώρες λειτουργίας για το κοινό και τηλεφωνικά ραντεβού: καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 π.μ.-14:00 μ. μ.
Κέντρο Στήριξης Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Τηλ: 2310 891 406 για ραντεβού και πληροφορίες, http://www.uom.gr/symbouli
Μια καινούργια υπηρεσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρέχει ενημέρωση, στήριξη και ψυχολογική συμβουλευτική σε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Ιδρύματος. Οι φοιτητές/τριες μπορούν να βρουν βοήθεια για την όσο γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση των προσωπικών και ακαδημαϊκών προβλημάτων που συναντούν κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής. Ένας ακόμα από τους στόχους του Κέντρου είναι η προσωπική ανάπτυξη των ατόμων και η βελτίωση της κοινωνικής τους ζωής μέσα κι έξω απʼ το πανεπιστήμιο. Ώρες λειτουργίας κέντρου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.
*Δεν ξεχνάμε πως δικαίωμα για χορήγηση και συνταγογράφηση φαρμάκων έχουν μόνο οι ψυχίατροι. Η χορήγηση φαρμάκων λοιπόν μπορεί να γίνει μόνο στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα νοσοκομεία. Και φυσικά υπάρχει και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην Σταυρούπολη που εξυπηρετεί μόνο ψυχιατρικά περιστατικά όμως δεν κάνει απλή ψυχολογική στηριξη.
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Λαγκαδά 196, Τηλ. 2310647100
Παρεχόμενες υπηρεσίες: Επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά εξυπηρετούνται στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικής σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες: α) Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία: Τηλέφωνο για ραντεβού: 2310 – 647.310 Απευθύνεται σε: Κάθε πολίτη Παρεχόμενες υπηρεσίες: Για περιστατικά ψυχιατρικά, ψυχολογικά, ψυχογηριατρικά και ιατρείο μνήμης. β) Γραφείο υποδοχής ασθενών: Τηλ.: 2310 – 647.119 Ώρες λειτουργίας: Όλες τις εργάσιμες ημέρες από 9.00 έως 21.00 Απευθύνεται σε: Κάθε πολίτη Παρεχόμενες υπηρεσίες: Πληροφόρηση, ενημέρωση για οποιαδήποτε υπηρεσία που αφορά σε ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δομές του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου. γ) Απογευματινά ιατρεία: Τηλ.: 2310 – 647.310, για ραντεβού καθημερινά 8.30-14.00 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 17.00 έως 20.00 Απευθύνονται σε: Ενήλικες με ψυχολογικές, ψυχιατρικές διαταραχές. Παρεχόμενες υπηρεσίες: Κάθε ειδικότητα που διαθέτει το νοσοκομείο.