Εστίαση: Η μάχη του ηλιέλαιου – Ανησυχία για λουκέτα
Ράλι ανατιμήσεων σε ηλιέλαιο, άλευρα, κρέατα, ποτά και ενέργεια- Μάχη των ιδιοκτητών για να μην αυξήσουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους
Η Θεσσαλονίκη θεωρείται ένας κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός. Εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ συναγωνίζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν μέσα από τα μενού τους στους ντόπιους και στους επισκέπτες της πόλης και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ποιος να μας το έλεγε όμως ότι η μεγάλη μάχη τελικά θα δίνεται στα άλευρα και τα ηλιέλαια που ήρθαν – μαζί και με άλλα είδη- να ακριβύνουν τις τιμές με τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης να μάχονται καθημερινά να μην αυξήσουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους τους.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας όμως με τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις να έχουν κλονίσει τους επιχειρηματίες της εστίασης -παρά την οικονομική στήριξη που τους παρείχε η Πολιτεία μέσω επιστρεπτέας και άλλων παροχών- ήρθε η εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας και στις τιμές των προϊόντων να τους προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο».
Ο Σταύρος Σωτηρούδης είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων χώρων εστίασης στη Θεσσαλονίκη (Γλυκάνισος, Μαρέα, Iberico) και όπως είπε στην Parallaxi, οι τιμές της ενέργειας με τις ρήτρες αναπροσαρμογής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνουν οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης. Ακολούθως, οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και προϊόντα όπως είναι τα άλευρα και τα ηλιέλαια που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στις κουζίνες των εστιατορίων προκάλεσαν όπως είπε «μεσοσταθμικά μια αύξηση στο κόστος λειτουργίας μας κατά 25-35%».
Αυτή η αύξηση όπως επισήμανε είναι αδύνατον να μετακυληθεί στους πελάτες καθώς αυτό θα σήμανε αυτόματα μείωση πελατών και τζίρου.
«Αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους έγινε αλλά μόνο 10%. Το υπόλοιπο το απορροφήσαμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά.
Η καλοκαιρινή περίοδος όπως λέει αναμφίβολα είναι μια καλή εποχή για την εστίαση και όπως τόνισε τα καταστήματα θα δουλέψουν, όμως η αγωνία που υπάρχει είναι για τον επερχόμενο χειμώνα καθώς ουδείς γνωρίζει πως θα κυμανθούν οι τιμές στην ενέργεια αλλά και αν τελικά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα υπάρξει ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα ή ακόμα και ελλείψεις.
100% αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας
Τα τιμολόγια ενέργειας -ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση- που φτάνουν στο εστιατόριο του κ. Θωμά Μούτσελου (Πόρτα Ανοιχτή) όπως είπε στην Parallaxi έχουν εκτιναχθεί. «Η ενέργεια αυξήθηκε 100%. Στο δικό μου κατάστημα πριν πληρώναμε 1.300 ευρώ το μήνα και το τώρα διπλασιάστηκε και πληρώνω 2.700 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Η τιμή του ηλιέλαιου είναι η πιο ενδεικτική του ράλι των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες με το «5λιτρο να κυμαίνεται πλέον στα 30 ευρώ».
«Από εκεί και πέρα, αυξήσεις έχουν πάρει και άλλα προϊόντα» είπε προσθέτοντας ότι συνολικά το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί κατά 25%.
Ο ίδιος έχει συγκρατήσει και έχει απορροφήσει τις τιμές στο εστιατόριο του εκτός από κάποιες περιπτώσεις και πάλι όμως χωρίς το κατάστημα να επιβάλει επιπλέον αύξηση. «Για παράδειγμα οι οινοπαραγωγοί έκαναν αύξηση στα κρασιά τους από 1 έως 6 ευρώ την φιάλη. Αυτή η αύξηση πέρασε στον τιμοκατάλογο χωρίς όμως το κατάστημα να προσθέσει άλλη αύξηση στην τιμή της φιάλης παρά μόνο αυτή των οινοπαραγωγών» είπε.
Η έλευση της άνοιξης έφερε και κίνηση ακόμα και τις καθημερινές όπως ανέφερε ο κ. Μούτσελος πέραν της συνηθισμένης κίνησης των Σαββατοκύριακων ωστόσο η μη αύξηση στα εισοδήματα του κόσμου έχει αντίκτυπο και στα χρήματα που ξοδεύει στο εστιατόριο. «Έχει κίνηση και τις καθημερινές αλλά ο κόσμος είναι συγκρατημένος στις παραγγελίες του» κατέληξε.
Το άνοιγμα των καλοκαιρινών εστιατορίων θα φέρει νέα αύξηση στο ηλιέλαιο
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης μιλώντας στην Parallaxi έκανε λόγο για νέα επικείμενη αύξηση στην τιμή του ηλιέλαιου «επειδή θα ανοίξουν τα καλοκαιρινά εστιατόρια».
«Στο πρώτο κύμα αύξησης της τιμής του ηλιελαιου είχαμε σπεύσει όλοι και προμηθευτήκαμε ποσότητες και είχε σταθεροποιηθεί η τιμή ενώ το τελευταίο καιρό είχε σημειωθεί και μια μείωση 2-4 ευρώ. Τώρα όμως που ανοίγουν τα καλοκαιρινά θα έρθει νέα αύξηση» είπε.
Αυξήσεις όμως πήραν και άλλα προϊόντα που προμηθεύονται όπως το κρέας, το κοτόπουλο και άλλα αγαθά. Σε όλο αυτό το κύμα αυξήσεων όπως επισημαίνει και ο κ. Επιτροπίδης η αύξηση στην ενέργεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
«Συνολικά μιλάμε για μία αύξηση στο κόστος λειτουργίας μας που φτάνει το 40%. Όμως όλοι προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις τιμές. Έτσι στα εστιατόρια καταγράφεται μια αύξηση μόνο 6% και στα φαστ- φουντ περίπου 10%» είπε ο κ. Επιτροπίδης.
Η ακρίβεια που σαρώνει το σύνολο των οικονομικών κλάδων και τα νοικοκυριά έχει όπως είπε θορυβήσει και τον κλάδο της εστίασης που εξαιτίας και της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει αρκετούς επιχειρηματίες σε λουκέτο. Μάλιστα η Ένωση ετοιμάζεται να αρχίσει καταγραφή στο χώρο της εστίασης προκειμένου να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα των μελών της και ποια από τα 1.400 μέλη της εξακολουθούν να είναι ενεργά.