Επικαιρότητα

Εθνικές εκλογές: Οι νικητές και οι χαμένοι στην Α’ Θεσσαλονίκης

Η πρωτιά της ΝΔ και η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα κέρδη για ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - Ελληνική Λύση και οι εκπλήξεις των εκτός Βουλής.

Φίλιππος Δεργιαδές
εθνικές-εκλογές-οι-νικητές-και-οι-χαμέ-1010379
Φίλιππος Δεργιαδές

Τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, αλλά και τα εξωκοινοβουλευτικά “Πλεύση Ελευθερίας” και η πρωτοεμφανιζόμενη “Νίκη”, είναι οι μεγάλοι «νικητές» της εκλογικής αναμέτρησης στην Α Θεσσαλονίκης, που “απορρόφησαν” σε μεγάλο βαθμό τις σαρωτικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ κατετάγη άνετα στην πρώτη θέση με αύξηση ψήφων, αλλά με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, λόγω του εκλογικού συστήματος, η ΝΔ, με μικρότερο ποσοστό και με μόλις 5500 περισσότερους ψήφους, σε σχέση με το 2019, αύξησε κατά δύο έδρες την εκπροσώπησης της στην Βουλή, από την Α Θεσσαλονίκης, εκλέγοντας 9 βουλευτές: Κ. Μητσοτάκη, Σ. Καλαφάτη, Κ.Γκιουλέκα, Ε.Ράπτη, Α.Ευθυμίου, Δ.Κούβελα, Δ.Γκολιδάκη, Σ. Σιμόπουλο και Δ. Βενιέρη, με τον Π. Κοκόρη και πάλι στη θέση του πρώτου επιλαχόντα.

 

Βάσει του τελικού αποτελέσματος, η ΝΔ, στην Α Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε ποσοστό 34,15%, με 112.971 σταυρούς και εξέλεξε 9 βουλευτές, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 35,52%, με 107.429 ψήφους και 7 έδρες.

Το κλίμα μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, είναι πανηγυρικό αλλά και προετοιμασίας, ενόψει των νέων εκλογών της 25 Ιουνίου. Το κυβερνών κόμμα όχι μόνο άντεξε στην πόλη και δεν επηρεάστηκε από τα μείζονα θέματα της οικονομίας και τα σκάνδαλα, ή την τραγωδία των Τεμπών και την “εκκρεμότητα” του Μετρό, αλλά αναδείχθηκε καθαρά πρώτη δύναμη με περισσότερες έδρες.

Όπως τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, πρώτος βουλευτής σε σταυρούς στην Α Θεσσαλονίκης, «ο αγώνας συνεχίζεται ενόψει της νέας αναμέτρησης. Ακόμη πιο δυνατά. Χωρίς εφησυχασμό, έπαρση ή αλαζονεία. Αλλά με βαθιά συναίσθηση ότι το βάρος της ευθύνης γίνεται τώρα ακόμη πιο μεγάλο. Και αυτό είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Αυτή είναι η πεποίθησή μας».

Τα ποσοστά στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Αξίζει να ρίξει κανείς μία ματιά στα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων ανά δήμο, θα αποκομίσει μία πλήρη εικόνα πως κινήθηκε το εκλογικό σώμα στη Θεσσαλονίκη. Η Νέα Δημοκρατία, στο δήμο Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε 37,89%, το υψηλότερο ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια και συγκέντρωσε 37,47 στους ετεροδημότες και 35,63 στο δήμο Καλαμαριάς. Στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης κινήθηκε κάτω από 32%. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε παντού μεγάλες απώλειες ενώ τα μικρά κόμματα κινήθηκαν ανοδικά σχεδόν παντού, με την Ελληνική Λύση, σε τρεις δήμους στα δυτικά, να καταγράφει διψήφια ποσοστά.

Τα αποτελέσματα στην Α Περιφέρεια ανά δήμο:

  • Στο δήμο Θεσσαλονίκης

  • Στο δήμο Καλαμαριάς

  • Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

  • Στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

  • Στο δήμο Παύλου Μελά

  • Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “μεγάλος ασθενής”

Το κλίμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, είναι κλίμα περίσκεψης, και προβληματισμού για την πορεία του κόμματος, το οποίο στη Α Θεσσαλονίκης υπέστη πανωλεθρία. Ακόμα και στα κάστρα των “λαϊκών” Δυτικών Συνοικιών, τα ποσοστά του κινήθηκαν πολύ χαμηλά, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, με το πιο χαμηλό ποσοστό του, 16,6% να καταγράφεται στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Στην πρώτη περιφέρεια του νομού, συγκέντρωσε ποσοστό 19,70% με 65.182 ψήφους, εκλέγοντας 4 βουλευτές, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 31,31%, με 94.693 ψήφους και είχε εκλέξει 5 βουλευτές.

Δηλαδή 30.000 περίπου ψηφοφόροι μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα ή απείχαν ενώ έχασε και μία έδρα, εκλέγοντας τους Κ. Νοτοπούλου, Ρ. Θρασκιά, Χ. Γιαννούλη και Γ. Αμανατίδη, με τον Α. Τριανταφυλλίδη στη θέση του πρώτου επιλαχόντα και τον Κ. Ζουράρι να κατατάσσεται 13ος.

Τα ίδια τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος, σε δηλώσεις τους αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα συντριπτικό αποτέλεσμα και μιλούν για την ανάγκη “επιστροφής στην πολιτική”.

«Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών είναι σκληρό. Έχουμε ευθύνη άμεσα να εξετάσουμε και να αναλύσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς και τις αιτίες του, με τόλμη, γενναιότητα και ειλικρίνεια» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου και σημειώνει πως «συγχρόνως πρέπει να αναδείξουμε με σαφήνεια τη δική μας πολιτική πρόταση, με καθαρό και σύγχρονο λόγο».

Ανάλογα και ο Χρήστος Γιαννούλης, τονίζει πως «πρέπει  να επιστρέψουμε με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα, στο καθήκον της πολιτικής και όχι στο life style»

«Σοκ και δέος» δήλωσε πως νιώθει από το αποτέλεσμα ο Γιάννης Αμανατίδης, τονίζοντας πως «πρέπει να αναστοχαστούμε και να δούμε τις αιτίες και να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες».

Για την ανάγκη αγωνιστικής και πολιτική ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ, με ισχυρή δόση αυτοκριτικής, κάνει λόγο και ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης του κόμματος, Μίλτος Οικονόμου, σημειώνοντας πως πρέπει να ληφθούν διορθωτικές κινήσεις από τα κορυφαία συλλογικά όργανα του κόμματος, ιδίως της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε το κόμμα να δώσει, ισχυροποιημένο, τη μάχη των επαναληπτικών εκλογών.

Οι μεγάλες εκπλήξεις της Π. Ελευθερίας και της «Νίκης» και η ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης

Η μεγάλη ανατροπή πάντως στο νομό Θεσσαλονίκης, έγινε από δύο  εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζ. Κωνσταντοπούλου, και την πρωτοεμφανιζόμενη «Νίκη».

Και τα δύο, βάσει του εκλογικού αποτέλεσματος της Α’ Θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν άνετα να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, καθώς ξεπέρασαν το 4,5% και συνολικά συγκέντρωσαν γύρω στις 30000 ψήφους, όσους δηλαδή περίπου έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της Ζ. Κωνσνταντοπούλου, συγκέντρωσε ποσοστό  4,52% με 14.968 ενώ το 2019, είχε συγκεντρώσει 2,19% και 6.613 ψήφους, διπλασιάζοντας ποσοστά και ψήφους.

Ανάλογα και το κόμμα «Νίκη», με κεντρικό πρόταγμα του τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», στην παρθενική της εμφάνιση στον στίβο των εθνικών εκλογών στη Α’ Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε ποσοστό 4,58% και 15.137 ψήφους.

Τα δύο κόμματα απορρόφησαν ψήφους από τους «αγανακτισμένους» του εκλογικού σώματος και το κατόρθωσαν αυτό χωρίς προβολή από τα συστημικά μέσα και χωρίς να διαθέτουν δομημένους και έμπειρους κομματικούς μηχανισμούς.

Από τον ίδιο χώρο των αντισυστημικών ψήφων και των αγανακτισμένων που κινούνται κυρίως προς τη λαϊκή – άκρα δεξιά, άντλησε ποσοστά, ψήφους και έδρες και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, που επίσης είναι από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών της Κυριακής. Συγκέντρωσε ποσοστό 8,35%, με 27.630 ψήφους και εξέλεξε δύο  βουλευτές, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 5,39%, με 16.289 ψήφους και είχε καταλάβει μία έδρα.

Κατόρθωσε δηλαδή να αλιεύσει πάνω από 10.000 ασκώντας κριτική από τα δεξιά τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει δύο βουλευτές τον αρχηγό, Κυριάκο Βελόπουλο και τον Συμεών Κοπέλογλου.

Πηγή: Eurokinissi

Σημαντικά τα κέρδη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, απώλειες για το ΜΕΡΑ 25

Από το λεγόμενο προοδευτικό χώρο, ο μεγάλος κερδισμένος στην Α Θεσσαλονίκης είναι το ΚΚΕ, με 7,44% και 24.607 ψήφους και μία έδρα όταν το 2019 είχε συγκεντρώσει 5,30% και 16.037 ψήφους, εκλέγοντας και πάλι ένα βουλευτή, τον Γιάννη Δελή, καθώς ο Δ. Κουτσούμπας, θα κρατήσει την έδρα της Φθιώτιδας.

Σαφώς, αυτή η αύξηση ποσοστών προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους της Αριστεράς, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτές τις εκλογές, ψηφίζοντας αντιπολιτευτικά, επέλεξαν το ΚΚΕ, «των αγώνων και της ταξική πάλης».

Επιστροφές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς, είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως στη Θεσσαλονίκη, δεν κατόρθωσε να προσεγγίσει το πανελλαδικό ποσοστό του 11,46%. Συγκέντρωσε ποσοστό 7,94%, με 26.270 ψήφους και μία έδρα, ενώ το 2019 είχε συγκεντρώσει 6,05% και 18.313 ψήφους και μία έδρα. Παρά την αύξηση των ψήφων και του ποσοστού, το Κίνημα δεν κατόρθωσε τον εκλογικό στόχου που είχε θέσει, να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή, και θα περιοριστεί σε μία έδρα που καταλαμβάνει, ο Χ. Καστανίδης.

Ποσοστό εισόδου στη Βουλή πέτυχε στην Α’ Θεσσαλονίκης και το ΜΕΡΑ 25, συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,32%, με 10.989 ψήφους, όταν το 2019 είχε συγκεντρώσει 4,76% με 14.410 ψήφους και μία έδρα την οποία είχε κρατήσει ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης. Η αποσυσπείρωση γενικά των ψηφοφόρων της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν άφησε αλώβητο το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, παρότι στην Α΄ Θεσσαλονίκης διατήρησε δυνάμεις και ποσοστό εισόδου στη Βουλή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα