Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη το Ξινόμαυρο
Τρία events που δεν πρέπει να χάσετε με αφορμή την ημέρα του Ξινόμαυρου.
Το Ξινόμαυρο, είναι μία από τις πιο σπάνιες και ευγενικές ερυθρές ποικιλίες. Εξαιρετικά πολύτιμη για την οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας. Είναι η δεύτερη σε έκταση καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία στην Ελλάδα μετά από το Αγιωργίτικο. Έχει έντονο χρώμα, υψηλή οξύτητα και πλούσιο άρωμα. Τα χαρακτηριστικά των κρασιών που δίνει το ξινόμαυρο βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, επιδέχονται δηλαδή παλαίωσης.
Η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβολίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του τρύγου και παραγωγής των φρέσκων κρασιών της ποικιλίας, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Γι’ αυτό εμείς σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα events που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα και σου τα παρουσιάζουμε. Ιδού:
#1 DiVine Xinomavro
Food & wine pairing δείπνο με τη ντίβα του Ελληνικού αμπελώνα, το Ξινόμαυρο.
Το εστιατόριο “Cookoo” συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου με ένα μενού, εμπνευσμένο από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, παραθέτοντας ένα δείπνο, αντάξιο μίας ντίβας, όπως αποκαλείται το Ξινόμαυρο, η “ντίβα του Ελληνικού αμπελώνα” που θα πρωταγωνιστήσει στους ουρανίσκους μας.
Ο executive chef του “Cookoo” Βασίλης Τσόντζος, μαζί με κορυφαίους οινοποιούς της Μακεδονίας, συνθέτουν ένα αξιομνημόνευτο μενού πολλαπλών σταδίων, με πρωταγωνιστή το Ξινόμαυρο, την ευγενική και πολυδιάστατη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.
Κάντε την κράτηση σας στο τηλέφωνο κρατήσεων: +30 2310 555 114.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
#2 Το Makedonia Palace Hotel Thessaloniki γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου
Στη 1 Νοεμβρίου το Makedonia Palace Hotel Thessaloniki σε συνεργασία με το Κτήμα Kir-Yianni , γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου την πιο ευγενή, ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.
Για την συγκεκριμένη ημέρα, ο Chef Σωτήρης Ευαγγέλου επιμελήθηκε ένα απολαυστικό μενού 7 πιάτων με παραδοσιακές συνταγές από περιοχές της Βορείου Ελλάδος, σε συνδυασμό με εκλεκτά κρασιά από την ποικιλία Ξινόμαυρο του Κτήματος Κυρ Γιάννη.
Salonica Restaurant
Τηλ. κρατήσεων: 2310897176 Ημέρα: 1 Νοεμβρίου Ώρα προσέλευσης: 20:30
Μενού
Μάντζα Γεμιστή πιπεριά με μελιτζάνα, πατάτα & ντομάτα
Λαχανόπιτα L’ Esprit du Lac 2020
Σαρμάδες Καλή Ρίζα 2017
Κόκορας και πέτουρα Νάουσα 2017
Γουρουνάκι με κάστανα και πορτοκάλι Ράμνιστα 2011
Κουρμπάνι
Μοσχάρι μαγειρευτό στο τσουκάλι με κόκκινη σάλτσα Διάπορος 2017
Η πικρή σοκολάτα της Ειρήνης Πειραματικός Ερυθρός Γλυκύς Οίνος 2005
Τιμή : 60 € / άτομο
#3 Wine Club THESSALONIKI’96 «Εξερευνώντας το Ξινόμαυρο»
Το χαρισματικό Ξινόμαυρο είναι η δεύτερη σε έκταση καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία στην Ελλάδα μετά από το Αγιωργίτικο. Είναι, πλέον, φυτεμένο σχεδόν σε κάθε αμπελουργική περιοχή της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας, ενώ εισέρχεται και στη Θεσσαλία.
Καλλιεργείται στους νομούς: Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Ιωαννίνων.
Η εκλεκτή ερυθρή ποικιλία του ελληνικού βορρά, είναι ένα σταφύλι που μας δίνει σοφιστικέ κρασιά, τα οποία, παρά τη δύναμη τους, διαθέτουν χάρη. Κρασιά που εύκολα μας ταξιδεύουν στον τόπο προέλευσής τους.
Την επόμενη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI ’96 την αφιερώσαμε στο αγαπημένο σταφύλι. Με θέμα «Εξερευνώντας το Ξινόμαυρο» θα διερευνήσουμε τα διαφορετικά terroirs και στυλ, δοκιμάζοντας κρασιά από τη Νάουσα, το Αμύνταιο και άλλες αμπελουργικές περιοχές.
Σημειώστε, λοιπόν, στην ατζέντα σας την ημερομηνία: Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, στις 20.00, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα. Οι συναντήσεις του Wine Club THESSALONIKI ’96 για τη σεζόν 2021 – 2022 θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες του The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48, τηλ. 2310 017000).
Βεβαίως, καθώς πλέον ζούμε στη ‘νέα κανονικότητα’ που επιβάλλει η πανδημία, έχουμε εναρμονιστεί με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την προστασία όλων και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων μας. Σε αυτό το πλαίσιο οι συναντήσεις μας θα υλοποιηθούν σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον, με την τήρηση του υγειονομικού Covid-free πρωτοκόλλου λειτουργίας που ισχύει τη συγκεκριμένη περίοδο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προς αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα:
- Οι συμμετέχοντες φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση) ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
- Ισχύει ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σύμφωνα με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Καθώς, λοιπόν, πλέον στις συναντήσεις μας θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Παρακαλούμε, τα μέλη να επιβεβαιώσουν τη θέση τους μέχρι την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021.
Για να γίνετε μέλος του Wine Club επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 888311 ή στο [email protected].