Έτσι θα ξετυλιχθούν υπέροχες ιστορίες του Λευκού Πύργου στη σκηνή
Το έργο ανατρέχει και ανασυνθέτει διαφορετικές εποχές της πόλης, ιστορίες και σπαράγματα από την ιστορία του Λευκού Πύργου με έναν μοναδικό τρόπο γεμάτο χιούμορ
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου κάτι υπέροχο θα συμβεί στο Λευκό Πύργο. Στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Parallaxi, που γιορτάζει τις μέρες αυτές τα 30 της χρόνια, παρουσιάζουν, ένα μοναδικό πολυθέαμα στο σύμβολο της πόλης. Τις Ιστορίες του Λευκού Πύργου.
Η άφιξη του πλοίου στον Λευκό Πύργο, μια αναπαράσταση του θρυλικού ”Κουρσάλ”, περίπου στις επτά και τέταρτο το απόγευμα, θα έχει ξεκινήσει μισή ώρα νωρίτερα από την πρώτη προβλήτα του λιμανιού, σηματοδοτεί την έναρξη του θεατρικού δρώμενου, σε κείμενο Άκη Δήμου, σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη, με την σύμπραξη του ΚΘΒΕ και με live soundtrack από την ορχήστρα του ΟΜΜΘ MOYSA. Σε ένα μοναδικό πρόγραμμα, μια παράσταση, η οποία θα θυμίσει στους θεατές ιστορίες από τον Λευκό Πύργο στο πέρασμα των χρόνων γραμμένες μοναδικά από την πένα του σπουδαίου Άκη Δήμου.
Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο θεατρικό και ευρύτερα πολιτιστικό οργανισμό στη χώρα μας. Με 5 χειμερινές σκηνές, 2 υπαίθρια θέατρα αλλά και με την πραγματοποίηση πανελλαδικών και διεθνών περιοδειών, λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961 εποπτεύεται και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η MOYSA, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe, αριθμεί 84 μέλη ηλικίας 8 έως 25 ετών από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, την Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Κύριοι στόχοι της MOYSA είναι να συμβάλλει στην καλλιτεχνική εξέλιξη ταλαντούχων νέων μουσικών μέσα από συναυλίες, συνεργασίες, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες που αφορούν στην ορχηστρική τέχνη, καθώς και να αναπτύξει το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις εντός και εκτός του Μεγάρου Μουσικής Θεσααλονίκης.
Μέχρι σήμερα, και μέσα σε 20 μόλις μήνες από την ίδρυσή της, η MOYSA έχει συνεργαστεί με Αρχιμουσικούς, με νέους διεθνείς μουσικούς έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις, τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όσο και σε αναπάντεχα σημεία της πόλης, σε νοσοκομεία, σχολεία και ιδρύματα αλλά και στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, η Ορχήστρα αποτελεί ήδη μία αναγνωρισμένη κοινότητα νέων μουσικών που αφήνει το στίγμα της στην ελληνική πραγματικότητα.
Μαέστρος της ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Διπλώματος Διεύθυνσης από το Τμήμα Διεύθυνσης Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (τάξη Βλαδίμηρου Συμεωνίδη) και έχει Master of Music (MMus) με ειδίκευση στη Μουσική Εκτέλεση – Διεύθυνση (Performance – Conducting) από το University of Hull (τάξη Dr Lee Tsang).
Ασχολείται ενεργά με το εκπαιδευτικό κομμάτι της διεύθυνσης ορχήστρας τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην ωδειακή μουσική εκπαίδευση. Έχει διευθύνει ορχήστρες και σύνολα των Μουσικών Σχολείων Θεσσαλονίκης.
Ο Άκης Δήμου γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια Σχολή, ολοκλήρωσε στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο το Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1995 με τον μονόλογο «…και Ιουλιέττα». Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν ανέβει, σε κρατικές και ιδιωτικές σκηνές, 24 έργα του, 4 από τα οποία αποτελούν μεταγραφές μυθιστορημάτων των Αλέξανδρου Δουμά (Η κυρία με τις καμέλιες), Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (Η κερένια κούκλα), Μαρίας Ιορδανίδου (Λωξάντρα) και Μένη Κουμανταρέα (Η κυρία Κούλα). To 2012, σε συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη, διασκεύασε το έργο των Theo Van Gogh και Theodor Holman Η συνέντευξη. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά και έχουν παρουσιαστεί στην Αγγλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Το σύνολο των μέχρι τώρα έργων του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Από το 2008 διδάσκει Δραματολογία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς». Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Ο Χάρης Πεχλιβανίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου “MA in Theatre: Devised Theatre”του Dartington College of Arts (UK), υπότροφος του Ι.Κ.Υ για σπουδές στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί απο την ακαδημαική κοινότητα του ΑΠΘ με το βραβείο Αριστείας -Διεθνείς Διακρίσεις Αποφοίτων-. Έχει υπάρξει μέλος της ομάδας σύγχρονου χορόυ Vis Motrix. Διδάσκει το μάθημα της κινησιολογίας/ χορού σε δραματικές σχολές.
Έχει εργαστεί από το 2007 ως ηθοποιός, χορευτής, σκηνοθέτης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει σκηνοθετήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης ( “Γυναίκες της Πέτρας” συνεργασία των Encardia και του πολυφωνικού σχήματος Πλειάδες). Το 2012 δημιούργησε με την Κορίνα Βασιλειάδου τη καλλιτεχνική κολλεκτίβα influx. H influx έχει βραβευτεί δύο φορές με τη Διεθνή Υποτροφία Ίψεν του Ιδρύματος Ίψεν της Νορβηγίας. Η δουλειά της influx βασίζεται στην έρευνα: διαφορετικών παραστασιακών μέσων, της σύγχρονης δραματουργίας και στην αναζήτηση νέων καλλιτεχνικών φορμών, φέρνοντας σε διάλογο κλασικά κείμενα με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η influx έχει συμπράξει με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών 2018, το Διεθνές Φεστιβάλ Δημητρίων. Παραστάσεις της κολλεκτίβας έχουν παρουσιαστεί επίσης στο Φεστιβάλ Ίψεν στο Εθνικό θέατρο του Όσλο, στην Volksbuhne στο Βερολίνο, στο διεθνές συνέδριο Ίψεν στο Σκιεν της Νορβηγίας και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαντ στην Ουάσιγκτον.Το 2018 σκηνοθέτησε με την Κορίνα Βασιλειάδου “Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Κάντ” στο ΚΘΒΕ και την ίδια περίοδο υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη για την καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Το 2018 ξεκίνησε να σπουδάζει, έχοντας λάβει υποτροφία, στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μουσικής στην Αθήνα.
Το κείμενο που θα παρουσιαστεί και γράφτηκε ειδικά για τη δράση της parallaxi μετά από παραγγελία στον Άκη Δήμου, ανατρέχει και ανασυνθέτει διαφορετικές εποχές της πόλης, ιστορίες και σπαράγματα από την ιστορία του Λευκού Πύργου με έναν μοναδικό τρόπο γεμάτο χιούμορ και νοσταλγία για το ρόλο που έπαιξε στις ζωές των ανθρώπων το σύμβολο της πόλης. Πέντε ιστορίες, πέντε σταθμοί στο χρόνο. 1891, 1916, 1940, 1953, 1975, οκτώ άνθρωποι: ΘΕΜΗΣ ΣΑΡΑΦΗΣ, ΝΑΘΑΝ ΓΚΟΥΕΛΕΝΤΙ, ΡΑΦΑΕΛ ΜΑΤΑΛΩΝ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΛΑΣΚΟΥ, ΝΑΝΑ ΠΕΠΠΑ, ΛΕΛΑ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΟΣ, ΒΙΒΗ ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑ. Μια συναρπαστική αφήγηση.
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Πολυζώνης, Θάνος Φερετζέλης, Μελίνα Γαρμπή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Δρόσου, Μελίνα Αποστολίδου, Δημήτρης Σπορίδης.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 18:45 να απολαύσεις το πολυθέαμα που η πόλη θα θυμάται για καιρό. Με δωρεάν είσοδο παντού.
Διαβάστε επίσης: https://parallaximag.gr/agenda/events/min-to-chaseis-to-polytheama-istories-tou-lefkou-pyrgou