Θεσσαλονίκη

Έτσι θα τιμήσει η Θεσσαλονίκη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Όλα όσα μπορείς να δεις δωρεάν

Εκδηλώσεις, ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο - Κλείσε θέση έγκαιρα για όπου χρειάζεται

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
έτσι-θα-τιμήσει-η-θεσσαλονίκη-τη-διεθν-1213535
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο, εκδηλώσεις και κεντρικό θέμα του εορτασμού «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων επικεντρώνεται στα εξής θέματα: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, Δύναμη των νέων και Νέες τεχνολογίες.

Παρακάτω, σου συγκεντρώσαμε τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν τα μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος… / Man is by nature…» του Αμερικανού εικαστικού Darryl Keith Babatunde Smith. Τα συνολικά οκτώ (8) ζωγραφικά έργα του είναι εμπνευσμένα από αρχαιότητες που εκτίθενται στο ΑΜΘ και εστιάζουν στον άνθρωπο και τη σχέση του με τη γη και τη φύση. Σε αυτά αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό, όπως τον γνώρισε μέσα από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και τον απέδωσε με τη μεταλλική γραφίδα του και τα επιλεγμένα χρώματά του πάνω σε ξύλο αγιογραφίας.

Τα ζωγραφικά έργα του DKBS θα παρουσιαστούν στις μόνιμες εκθέσεις του ΑΜΘ, σε άμεση χωρική και οπτική γειτνίαση με τις αρχαιότητες που ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη.  Με τη φιλοξενία αυτής της έκθεσης, το Μουσείο επιδιώκει την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής και αμφίδρομης συνομιλίας μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης τέχνης με τρόπο που θα υπερβαίνει τα στενά όρια επιφανειακών συγκρίσεων και θα ωφελήσει το ίδιο, τα έργα (αρχαία και σύγχρονα), τον επισκέπτη αλλά και τη σχέση του καλλιτέχνη με το μουσείο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

  • Διάδραση με τον DKBS | Παρασκευή 16 Μαΐου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, φοιτητές/τριες της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα έχουν την ευκαιρία άμεσης διάδρασης με τον Αμερικανό εικαστικό Darryl Keith Babatunde Smith παρακολουθώντας και συνομιλώντας μαζί του, καθώς εκείνος θα ολοκληρώνει επί τόπου, μέσα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Ο Χρυσός των Μακεδόνων», δύο από τα έργα του.

Επισκέπτες του Μουσείου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των έργων του Darryl Keith Babatunde Smith και να συνομιλήσουν μαζί του.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201, Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00 (έναρξη δήλωσης συμμετοχής 12 Μαΐου 2025)

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος… / Man is by nature…» του Αμερικανού εικαστικού Darryl Keith Babatunde Smith

Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 23133 10201, amth@amth.gr

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 19 Μαΐου

Μνημεία και ευρήματα της Νεκρόπολης του Δερβενίου

Περιήγηση στη Νεκρόπολη του Δερβενίου και αναφορά στην αρχαία Λητή, τα ταφικά έθιμα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και την τυπολογία των τάφων. Στη συνέχεια, μετάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι μαθητές να δουν και να ενημερωθούν για τα κτερίσματα των τάφων του Δερβενίου, όπως τον γνωστό πάπυρο και τον ομώνυμο κρατήρα. Με τη συμμετοχή των μαθητών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Κορώνιας (Λαγκαδίκια)

Ώρα 09.00

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Παρασκευή 16 Μαΐου

Κεραμεική: Διαδρομές ανθρώπων και πραγμάτων

Εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη γνωριμία των μαθητών, μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες, με την τέχνη της κεραμεικής, το εμπόριο και τα δίκτυα επικοινωνίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση

Ώρες 10.00-13.00

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Επταπύργιο, τηλ. 231 3310439

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Κυριακή 18 Μαΐου

Θεσσαλονίκη – Αθήνα: Μια συναρπαστική διαδρομή στα νεοκλασικά του Τσίλερ

Σύμπραξη του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) στη Θεσσαλονίκη και του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικό περίπατο στο εμβληματικό κτήριο του ΙΜΜΑ και στο κτήριο της Παλαιάς Οικοκυρικής Σχολής και διαδραστικό εργαστήριο με θεατρικά και ψηφιακά παιχνίδια.

Ολοκληρώνοντας τη δράση, τα δύο μουσεία θα συνδεθούν ζωντανά

Απαιτείται προεγγραφή

Ώρες 11.00-13.00

Προξένου Κορομηλά 23, τηλ. 23102 29778, info@imma.edu.gr

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

Κυριακή 18 Μαΐου

Παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Σουλούκου, Παραδοσιακά Παραμύθια από τη Στρατονίκη Χαλκιδικής

Με αφορμή τη νέα έκδοση του ΛΕΜΜΘ (συνέκδοση με Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) συζητάμε για τον ρόλο των λαογραφικών μουσείων στη διαφύλαξη και την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Ώρες 18.00-19.30

Λεωφ. Βασ. Όλγας 68, τηλ. 2310 889840, pr@lemmth.gr

Το MOMus γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025 Πρόγραμμα δράσεων, 16-18 Μαΐου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων γιορτάζουμε μαζί και φέτος στα Μουσεία του MOMus, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με κεντρικό θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», όπως αυτό ορίζεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων – ICOM.  

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τα Open Studios ΙΙ και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό από την Παρασκευή 16 Μαΐου και για τρεις ολόκληρες μέρες. Τo Σάββατο 17 Μαΐου στις 19:00, συναντιόμαστε στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) για την τιμητική εκδήλωση προς ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο του χώρου της τέχνης και της οικογένειας του MOMus, τη Μάρω Λάγια, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους! Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία, εναλλακτικές ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις και πρωτότυπες εκπαιδευτικές προτάσεις-καλέσματα για μικρά παιδιά και ενήλικες. 

Όλο το πρόγραμμα του MOMus σε όλους τους χώρους του, εδώ https://www.momus.gr/news.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα, ανά μουσείο: 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00

Εκδήλωση «A Place of Their Own 3 – Staging Changes»

Στο νεανικό αυτό κάλεσμα, φοιτητές και φοιτήτριες του 1ου και του 5ου Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν τα έργα που προέκυψαν από τη δημιουργική τους «συνομιλία» με τα έργα του Απόστολου Βέττα, ομότιμου καθηγητή σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στην τρέχουσα έκθεση στο μουσείο με τίτλο «Σκηνές από χαρτί». Η φθορά, η μνήμη και η σκηνογραφία του χρόνου χαρακτηρίζουν τα έργα των φοιτητών/φοιτητριών, ενώ οι ίδιοι μελετούν τη διαδικασία στησίματος ενός συνολικού concept σε μουσειακό πλαίσιο.

Τα έργα τους εκτίθενται στο μουσείο, σε δημιουργικό διάλογο με αυτά του Απόστολου Βέττα, 16, 17 και 18 Μαΐου. 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη) 

Παρασκευή 16 – Σάββατο 17 – Κυριακή 18 Μαΐου 

Τριήμερο πρόγραμμα επισκέψεων «Open Studios 2025» σε καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης. 

Καλλιτεχνικά εργαστήρια στην πόλη «ανοίγουν» τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσουν δημιουργικούς κόσμους στον χώρο και τη στιγμή της διαμόρφωσής τους. Για τρεις μέρες, τα εργαστήρια μένουν ανοιχτά για το κοινό, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ επιμελητές & επιμελήτριες του MOMus συνοδεύουν τις προτεινόμενες διαδρομές. 

Σκοπός της δράσης είναι να προβληθεί και να υποστηριχθεί το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό έργο, η καλλιτεχνική έρευνα και ο πειραματισμός, να ενισχυθεί η ανταλλαγή ιδεών, η ελευθερία της έκφρασης και ο διάλογος με τους εικαστικούς δημιουργούς. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ https://shorturl.at/Tvh2v 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη) 

Σάββατο 17 Μαΐου, 19:00

Τιμητική εκδήλωση για την Μάρω Λάγια

Εκδήλωση προς τιμήν της Μάρως Λάγια, συνιδιοκτήτριας της ιστορικής γκαλερί της Θεσσαλονίκης ‘Ζήτα-Μι’ και πολύτιμου μέλους της πρώτης ομάδας του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σήμερα. 

Ο ρόλος της Μάρως Λάγια στη θεμελίωση της προοπτικής για την ίδρυση του πρώτου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στη συγκρότηση της μόνιμης συλλογής του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Σε στενή επαφή με τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η Μάρω Λάγια προσφέρει μέχρι σήμερα εποικοδομητικά το ενδιαφέρον της για το Μουσείο και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). 

Κατά την εκδήλωση, θα ανακοινωθεί η μετονομασία της αίθουσας «Αλέξανδρος Ιόλας» σε «Αίθουσα Αλέξανδρου Ιόλα και Μάρως Λάγια».

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη) 

Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00

Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με συνοδό «Flower Power: η δύναμη των νέων/ η δύναμη των λουλουδιών»

Πώς θα είναι ένα ανοιξιάτικο στεφάνι μέσα στη πόλη αφού δεν υπάρχουν αγροί για να κόψουμε αγριολούλουδα; Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, την αστική αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή.

Σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε την τέχνη με την πόλη που διαρκώς αλλάζει, κάνουμε έναν δημιουργικό περίπατο στη ΔΕΘ, δημιουργούμε το προσωπικό μας ημερολόγιο’ εικόνων και σκέψεων, καθόμαστε στην αυλή του Μουσείου, δίπλα -και πάνω!- στα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, συζητάμε για τα έργα και δημιουργούμε δικά μας ανοιξιάτικα στεφάνια, ακούγοντας μουσική και τρώγοντας το κολατσιό μας!

Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1). 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη) 

Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00

Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Εν κινήσει: Τέχνη και μετατόπιση»

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ζούμε, τα μουσεία ως δυναμικοί χώροι που ερμηνεύουν και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών εμπειριών, καλούνται να λειτουργήσουν ως γέφυρες κατανόησης και χώροι όπου οι αφηγήσεις της μετακίνησης καταγράφονται, εκτίθενται και γίνονται εργαλεία διαλόγου. 

Το εργαστήριο προσεγγίζει βιωματικά την έννοια της κίνησης, προσκαλώντας το κοινό να εμπνευστεί από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να αξιοποιήσει προφορικές μαρτυρίες και επιλεγμένα αντικείμενα, ώστε να αφηγηθεί εικαστικά προσωπικές εμπειρίες μετακίνησης, μετάβασης, μετατόπισης και επιστροφής, αναδεικνύοντας μέσα από μία ομαδική εγκατάσταση τη δυναμική σχέση μεταξύ τέχνης, ταυτότητας, μνήμης και μεταβολής. 

Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1). 

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη) 

Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00 

Μια παραδοσιακή ξενάγηση με σύγχρονα ψηφιακά μέσα στην έκθεση «Περί ανθρώπων». 

Στην έκθεση «Περί ανθρώπων» παρουσιάζονται 107 έργα από τον 20ό αιώνα έως σήμερα, τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν τόσο φυσικά όσο και μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών τεχνολογιών, οι επισκέπτες θα βιώσουν τα έργα με αλληλεπιδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία. Η σύζευξη παραδοσιακής τέχνης και νέας τεχνολογίας ενισχύει την κατανόηση του πολιτιστικού μας παρελθόντος και ανοίγει νέους ορίζοντες για την αλληλεπίδραση με την τέχνη. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αντίληψη ενός έργου τέχνης όταν συνυπάρχει και στον φυσικό χώρο του μουσείου, αλλά και στον ψηφιακό κόσμο μέσω εικονικής πραγματικότητας;

Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 566716, εσωτ. 1)

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη)

Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00

Ξενάγηση στην έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape»

Στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης και της συμβίωσής μας με την τεχνολογία. Μέσα από τα έργα τους, οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση θέτουν το ερώτημα: Ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας; Στην ξενάγηση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες Ζήσης Μπλιάτκας, Μαρία Βοζαλή και Super G. 

Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 593270).

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης // 18 Μαΐου 2025

Την Κυριακή 18 Μαΐου στο Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το Μουσείο Κινηματογράφου θα είναι ανοιχτό από τις 11:00 μέχρι τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο δωρεάν ξεναγήσεις στη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις 12:30 και στις 18:00 αντίστοιχα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Παρασκευή 16 Μαΐου

Το Ψηφιακό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Θεματική περιήγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση και ανάδειξη των εφαρμογών αυξημένης πραγματικότητας και προβολής σε 360° επιλεγμένων εκθεμάτων, που διαθέτει το Μουσείο για τους επισκέπτες του.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των κινητών τους να αντιληφθούν τη χρήση και την αρχική μορφή των εκθεμάτων καθώς και να προσεγγίσουν αόρατες λεπτομέρειές τους

Απαιτείται κράτηση

Ώρα 10.00

Λεωφόρος Στρατού 2, τηλ. 231 3306400, mbp@culture.gr

Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών

Σάββατο 17 Μαΐου

Μουσείο και Μικρασιατική Καταστροφή: Διαθεματικές προσεγγίσεις της ιστορίας

Διάλεξη, στην οποία θα παρουσιαστούν η συμβολή του γυναικείου σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» στην ένταξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Θεσσαλονίκη και η διδασκαλία της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου «Κεντώντας τη μνήμη»

Ελεύθερη συμμετοχή

Ώρα 12.00-13.00

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Κεντώντας τη μνήμη»

Η μουσειολογική αφήγηση ξετυλίγεται σε διαδοχικές εκθεσιακές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες κεντάει με τον δικό της τρόπο τη μνήμη και διασταυρώνεται με τις άλλες σε εκθεσιακούς κόμβους

Ελεύθερη συμμετοχή

Ώρα 13.00-14.00

Βασιλίσσης Όλγας 107, τηλ. 2310 814403, merponky@otenet.gr

Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ

Κυριακή 18 Μαΐου

Περιήγηση στο Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ

Ξεναγήσεις από το προσωπικό του Μουσείου στις συλλογές του

Απαιτείται κράτηση

Ώρες 11.00-14.00

Ένα καλάθι για όλους

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Ειδικά Σχολεία. Στόχος η εξοικείωση με τις έννοιες (ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο), η εφαρμογή πρακτικών προσεγγίσεων μάθησης και τα κινητικά παιχνίδια με βάση το μπάσκετ.

Με προσυνεννόηση.

Προεγγραφή στο 23160 01015 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10.00-14.00 και στο museum@ymca.gr

Ώρες 10.00-14.00

Ν. Γερμανού 1, τηλ. 2316 001015, museum@ymca.gr

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κυριακή 18 Μαΐου

Olympic Day’s Cultural Biennale: The Poster Edition

1η Biennale Ολυμπιακής Αφίσας, με διεθνή συμμετοχή. Nέοι καλλιτέχνες 18-35 ετών καλούνται να εμπνευστούν από το μήνυμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας και από τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, δημιουργώντας πρωτότυπες εικαστικές αφίσες. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Ένα Ταξίδι στον Χρόνο: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων

Η εκθεσιακή συλλογή, χρονολογούμενη από το 1896 έως σήμερα, συνδέει το νήμα της ιστορίας με στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολυμπιακού Κινήματος.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, οι πανανθρώπινες Ολυμπιακές Αξίες, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και πολλά ακόμη ήθη και έθιμα ζωντανεύουν την ιστορία της μεγαλύτερης παγκοσμίως αθλητικής διοργάνωσης

Απαιτείται κράτηση

Ώρες 11.00-12.00 & 13.00-14.00

Αγίου Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου, τηλ. 2310 968531, exhibition@olympicmuseum.org.gr

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κυριακή 18 Μαΐου

Ταξιδεύοντας στα χρόνια του F. Kafka (Οι κούκλες αφηγούνται)

Με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ζωντανεύουμε τον συγγραφέα Φραντς Κάφκα, που μας μιλά για τη ζωή του και για την άγνωστη εμπειρία του με μια κούκλα, τη Βίλμα. Η Βίλμα ζωντανεύει και ταξιδεύει σε πόλεις της Ευρώπης, συναντά άλλες κούκλες και συζητούν για τις εμπειρίες τους μέσα στο πλαίσιο των τεράστιων γεωπολιτικών αλλαγών της εποχής.

Απαιτείται κράτηση

Ώρες 10.00-14.00

Κλεάνθους 57 – Γρηγορίου Λαμπράκη, τηλ. 2310 913047

Πολυχώρος Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ – Ισλαχανέ

Παρασκευή 16 Μαΐου

Μαθητές ξεναγούν Μαθητές

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ συναντιέται με το 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδέεται με την ιστορία του Μουσείου.

Μουσείο και Σχολείο συνεργαζόμαστε κι αλλάζουμε ρόλους. Οι μαθητές έρχονται στο Μουσείο ως ξεναγοί και ξεναγούν άλλους μαθητές, στην ιστορία του Σχολείου, στα γειτονικά βυζαντινά τείχη, στη μόνιμη έκθεση του Ισλαχανέ

Δήλωση συμμετοχής μαθητών Γυμνασίου στο info.ppxi@gmail.com

Ώρες 11.00-12.30

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας Ελένης Ζωγράφου 3, τηλ. 2310 206910, info.ppxi@gmail.com

Μουσείο Βρασνών: Ορυκτών και Πετρωμάτων Β. Ελλάδος – Λαογραφικό

Κυριακή 18 Μαΐου

Δυο γενιές στο Μουσείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

Υποδοχή μελών του ΚΑΠΗ Ν. Βρασνών και παιδιών στον χώρο του Μουσείου. Παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής από τοπικές ομάδες, με θέμα «Λουλούδια του τόπου».

Στόχος η σύνδεση της παιδικής με την τρίτη ηλικία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Ελεύθερη συμμετοχή

Ώρα 17.00

Βρασνά Θεσσαλονίκης, τηλ. 69772 90401, mouseiovrasnon@gmail.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα