Έτσι θα τιμήσει η Θεσσαλονίκη την Γενοκτονία των Ποντίων

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Parallaxi
έτσι-θα-τιμήσει-η-θεσσαλονίκη-την-γενο-1009588
Parallaxi

Όπως κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη με την σειρά της, τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με σκοπό την υπενθύμιση των γεγονότων της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923.

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις:

Δήμος Θεσσαλονίκης: Φλόγα στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Φλόγα στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα ανάψει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε σχετική εκδήλωση η οποία πρόκειται να γίνει την προσεχή Κυριακή, 18 Μάϊου.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρεται:

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Η Φλόγα της Μνήμης» στο χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 και ώρα 20:00.

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά με σεβασμό και συγκίνηση την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους 353.000 αδικοχαμένους Ποντίους.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την εκδήλωση «Μνήμη που πονά», την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς και ο Σύλλογος «Ναύαρχος Βότσης», το Σάββατο 18 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικό λόγο από τον Τάκη Βαμβακίδη, παραδοσιακή μουσική από μουσικούς του Δήμου και του Συλλόγου, καθώς και χορούς και τραγούδια του Πόντου που ξυπνούν τη συλλογική μνήμη.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, ανήμερα της μαύρης επετείου, η Καλαμαριά θα τιμήσει τα θύματα της γενοκτονίας με μια συγκινητική εκδήλωση στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Το Δημαρχείο θα φωταγωγηθεί κόκκινο, στο χρώμα του αίματος και θα ανάψουν κεριά που θα σχηματίσουν τον αριθμό 353.000, στη μνήμη των αθώων θυμάτων. Στην τελετή συμμετέχουν η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι», ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και η «Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς», σε μια κοινή φωνή μνήμης και αξιοπρέπειας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 25 Μαΐου με την εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές», με την Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού να πλημμυρίζει από ποντιακές μελωδίες και τραγούδια μνήμης, αφιερωμένα στα θύματα της γενοκτονίας, τιμώντας τις ρίζες και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Με σεβασμό και ευθύνη η Καλαμαριά, η πόλη που έχτισαν οι πρόσφυγες, κρατά ζωντανή τη μνήμη, υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια και στέκεται δίπλα σε κάθε φωνή που διεκδικεί την αναγνώριση και την δικαίωση.

Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη τιμά τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Πανοράματος και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος, διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και προς τιμή των προσφύγων ιδρυτών της κοινότητας Πανοράματος, με αφορμή τα 106 χρόνια από τη μαύρη επέτειο.

Τη Δευτέρα 19 Μαΐου και ώρα 20:00 στο Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, επί της κεντρικής οδού Κομνηνών, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, υπό τους ήχους ποντιακής λύρας. Θα ακολουθήσουν ο χαιρετισμός του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των εκπροσώπων των ποντιακών σωματείων, καθώς και κατάθεση στεφάνων.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία, με τους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν πεζή πορεία ως της εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος, ιστορικά τοπόσημα του προσφυγικού ποντιακού ελληνισμού στο Αρσακλί.

19 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Πόντου δεν αποτελούν μόνο μουσικά σύνολα, αλλά χαρακτηρίζονται και μέσα από μια βαθιά ιστορία και παράδοση. Πρόκειται για μια μουσική αφήγηση των διαδρομών των Πόντιων προσφύγων –από τις πατρογονικές τους εστίες στην κυρίως Ελλάδα– μέσα από την ανάδειξη της κοινής θεματολογίας που συνδέει τη μουσική τους παράδοση με τις μουσικές παραδόσεις των τόπων στους οποίους μετοίκισαν.

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων το Μέγαρο Μουσική Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Το παπόρ’ ας σο Καρς.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Πόντου παραλληλίζονται με επιλεγμένα μουσικά κομμάτια από τις παραδόσεις του ελληνικού χώρου και ενορχηστρώνονται εκ νέου σε μια ενιαία ροή, αναδεικνύοντας την ιστορική τους σύνδεση.

 Νατάσα Τσακηρίδου τραγούδι • Σταμάτης Πασόπουλος μπαγιάν, γκάιντα • Βαγγέλης Πασχαλίδης σαντούρι • Σωκράτης Σινόπουλος λύρα Κωνσταντινούπολης • Γιάννης Τσανασίδης λύρα Πόντου, τουλούμ

• Φωνητικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας*

Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Πασόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Νατάσα Τσακηρίδου Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος.

Η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το G, πρώτο γράμμα της λέξης «γενοκτονία» στα αγγλικά (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Εκδήλωση μνήμης από τη Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης την Τρίτη 20 Μαΐου στις 11:00 στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Εισηγητής ο Γιώργος Φεστερίδης, πρόεδρος της Λέσχης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης και εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας ο Παύλος Γαλεγαλίδης.

Κεντρικός ομιλητής ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Θα συμμετέχουν ακόμα η χορωδία της Κύπρου «Ευαγόρας» και ο Γιώργος Πουλαντζακλής στη λύρα και στο τραγούδι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα