ΕΒΕΘ: Το 93% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης δυσκολεύεται να βρει προσωπικό

Απουσία οργανωμένης κατάρτισης του προσωπικού στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων

Parallaxi
εβεθ-το-93-των-επιχειρήσεων-της-θεσσαλο-1161160
Parallaxi

Τεράστιο πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, έλλειψη θεσμοθετημένου συστήματος επιβράβευσης των εργαζόμενων από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και σημαντικές αδυναμίες στο πεδίο της κατάρτισης και επανακατάρτισης αναδεικνύει η έρευνα για την επιλογή και την κατάρτιση του προσωπικού, για το έτος 2024, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες στο περίπτερο του ΕΒΕΘ στην 88η ΔΕΘ και το δείγμα της είναι 180 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου, οι οποίες απάντησαν σε σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο τη χρονική περίοδο 25 Ιουνίου-17 Ιουλίου 2024.

Την εκπόνηση της έρευνας έκανε η εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, κ. Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, ο οποίος επισήμανε πως οι επιχειρήσεις ζητούν κατά προτεραιότητα από τους εργαζόμενους και τους υποψηφίους εργαζόμενους τους ειδικές επαγγελματικές γνώσεις-δεξιότητες (με ποσοστό 67%), ακολουθεί η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (με 62%), η κριτική σκέψη-επίλυση προβλημάτων (με 50%), η ευελιξία-προσαρμοστικότητα (με 49%), η οργανωτικότητα-τεχνικές διαχείρισης χρόνου (με 41%) κτλ. Εντύπωση προκαλεί πως, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 2021, ενισχυμένη, από το 28% στο 41%, εμφανίζεται η οργανωτικότητα και οι τεχνικές διαχείρισης χρόνου, καθώς και η ευελιξία-προσαρμοστικότητα από το 35% στο 49%.

Πάντως οι επιχειρήσεις της έρευνας, σε ποσοστό 70%, είναι αρκετά και πολύ ικανοποιημένες από τις τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι, σε ποσοστό 71%, επιδεικνύουν διάθεση επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξέλιξη της καθημερινότητας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε ποσοστό 72%, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το προσωπικό τους χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε θέματα δεξιοτήτων και επαγγελματισμού.

Επιβράβευση μεν, άτυπη δε…

Μεγάλο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν διαθέτει κάποιο θεσμοθετημένο σύστημα επιβράβευσης των εργαζομένων βάσει της απόδοσής τους, καθώς μόλις το 7% απαντά θετικά σε αυτό το ερώτημα. Άτυπο σύστημα επιβράβευσης έχει βέβαια το 61% των επιχειρήσεων και κανένα σύστημα το 28%.

Στο πεδίο της κατάρτισης, είναι εμφανής η απουσία οργανωμένης προσέγγισης τουλάχιστον από την πλειοψηφία, καθώς το 53% των επιχειρήσεων απαντά πως οι εργαζόμενοί τους δεν έχουν συμμετάσχει κατά την τελευταία τριετία σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης ή μη κατάρτισης. Όσο πιο μεγάλη είναι μια επιχείρηση, με κριτήρια τον αριθμό των απασχολούμενων και τον κύκλο εργασιών της, τόσο καλύτερα ποσοστά παρουσιάζει στο ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού της.

Στο φλέγον θέμα της εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, οι επιχειρήσεις το χρειάζονται κυρίως για την αύξηση παραγωγής-πωλήσεων (με ποσοστό 47%) και για την αντικατάσταση εργαζόμενων λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης (με ποσοστό 37%).

Με το συντριπτικό ποσοστό του 93% οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα απαντούν ότι δυσκολεύονται να βρουν το προσωπικό που αναζητούν.

Η αποτυχία εύρεσης, σε ποσοστό 70%, οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων-ικανοτήτων των υποψήφιων εργαζόμενων και σε ποσοστό 59% στην απουσία ενδιαφέροντος από υποψήφιους εργαζόμενους.

Από την πλευρά της η κα. Αναστασία Καμπανέλλου, Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις βασικές υποχρεώσεις των εργοδοτών για την απασχόληση αλλοδαπών εργαζόμενων.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς και τη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε καταρτισμένους εργαζόμενους, στην οποία συμμετείχαν οι:

– Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

– Δρ Απόστολος Αιγυπτιάδης, Πρόεδρος Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας

– Δρ Φώτης Βούζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

– Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis &

– Αναστασία Καμπανέλλου, Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΘ, κ. Παναγιώτης Μενεξόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα