Έξι νέοι υποψήφιοι και το όνειρο τους για την πόλη

Οι θέσεις υποψηφίων νέων ανθρώπων λίγο πριν την είσοδό τους στον στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Parallaxi
έξι-νέοι-υποψήφιοι-και-το-όνειρο-τους-γ-1035034
Parallaxi

Έξι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Σπύρου Πέγκα, «Θεσσαλονίκη Για Όλους», διατυπώνουν τις θέσεις τους, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΤΗΡΗΣ (Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Μεταπτυχιακός Τίτλος στις Πολιτικές Επιστήμες Νομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων)

Η παράταξη του κ. Ζέρβα καλλιέργησε από πρώτης αρχής, εκεί πίσω στο μακρινό 2019, συστηματικά και μεθοδικά ένα αφήγημα δήθεν αυτοδιοικητικής υπέρβασης και τάχα εμπροσθοβαρών στοχεύσεων.

Εκείνο το δήθεν ακομμάτιστο, σχεδόν οικουμενικό αλά τελικά ανερμάτιστο αφήγημα του κ.Ζέρβα επιχειρούν να εκφράσουν εν έτει 2023 και άλλες φιγούρες, που σαν άλλες… «ιστορίες από την κρύπτη» έρχονται, τελικά, να υπενθυμίσουν στους δημιουργικούς και μαζί απογοητευμένους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ότι οι εκλογές της 8ης Οκτ 2023, δεν είναι «μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση», ενδεχομένως βαρετή και irrelevant, αλλά ένα στοίχημα συμμετοχής, ανανέωσης και δημοκρατίας, μία διαδικασία από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ίδιος ο Σπύρος Πέγκας έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του,·το ίδιο και η Δημοτική μας Κίνηση «Θεσσαλονίκη για Όλους», με το πρόγραμμά μας, με τις επ’ αυτού συγκλίσεις και συνεργασίες, με το όραμά μας για την πόλη. Οι άνθρωποι και οι λέξεις που έχουμε επιλέξει δίνουν πρόσωπο και υπόσταση σε αυτό που σχεδιάζουμε αλλά και θέλουμε να υλοποιήσουμε. Το μέλλον φωνάζει το όνομά μας. Και είμαστε εδώ για να το διεκδικήσουμε όλες και όλοι μαζί

ΝΑΝΑ ΚΑΝΤΣΑ (αρχιτεκτόνισσα, επιχειρηματίας)

«Οι πόλεις έχουν σχεδιαστεί από άνδρες για άνδρες». Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Ο σχεδιασμός από συγκεκριμένο μοντέλο πολιτών, ανταποκρίνεται κυρίως στις δικές τους εμπειρίες και ανάγκες, παραβλέποντας ή και υποβαθμίζοντας τις ανάγκες άλλων κοινωνικών ομάδων. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ενισχύσει τον συμμετοχικό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, ένα μέσο που εξασφαλίζει τη συλλογική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, δεν αποκλείει κοινωνικές ομάδες και επιτρέπει να αναπτυχθεί η κοινωνική αλληλεπίδραση και διαφορετικότητα. Προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί και να εξασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο της συμμετοχικής διαδικασίας όπως π.χ. τα Τοπικά και Δημοτικά/Περιφερειακά Δημοψηφίσματα ή η Συνέλευση Κατοίκων Κοινότητας.

Παράλληλα ο Δήμος καλείται να επιλέξει την πολιτική της συνεργασίας με οργανωμένες ομάδες πολιτών ή κινήματα που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι σε θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης του χώρου. Παράδειγμα τέτοιου τύπου συνεργασίας αποτελεί η έρευνα για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος στο Ντεπώ Θεσσαλονίκης που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Μαμαγαία».

Στόχος για τη «Θεσσαλονίκη για Όλους» είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός να αποτελέσει κοινή πρακτική για τη διαμόρφωση νέων χώρων, ώστε η σχέση δήμος/πολίτες να παραμένει σε συνεχή ζωντανό διάλογο, και ο σχεδιασμός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΚΟΤΖΗΣ (Clinic Manager, Seneca Medical Group)

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένα ακόμη trend. Είναι στάση ζωής, κουλτούρα, δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής προόδου. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, με τις προκλήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη (κλιματική αλλαγή, βία, ενεργειακή κρίση κ.ά.), η ανάπτυξη της εθελοντικής συνείδησης αποτελεί αναγκαίο κοινωνικό ανάχωμα. Η «Θεσσαλονίκη για Όλους», αναγνωρίζοντας τη σημασία του και έχοντας σύμμαχο την Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ) και την τεράστια φοιτητική κοινότητα της πόλης, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου εθελοντικής δράσης, από τους πολίτες για του πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινά με τη χαρτογράφηση του υπάρχοντος δικτύου εθελοντών, ενεργών πολιτών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων, της πόλης, με κύρια επιδίωξη τη συνεργασία και σύμπραξη των μελών, ώστε το δίκτυο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη της τοπικής κοινωνίας. Αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι η λεπτομερής καταγραφή των αναγκών εθελοντισμού του Δήμου, προκείμενου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ανθρωπινό δυναμικό και να λειτουργήσει το δίκτυο εθελοντισμού ως ένας κόμβος διαμοιρασμού της υπάρχουσας γνώσης (know-how), εκπαίδευσης και βελτίωσης των δεξιοτήτων των ενεργών πολιτών.

Ο εθελοντισμός δημιουργεί στέρεες βάσεις για την προσωπική, επαγγελματική αλλά και κοινωνική ενδυνάμωση των νέων αφού ενθαρρύνει τη συλλογικότητα, την κοινωνικοποίηση, την απόκτηση εμπειριών σε ένα δημιουργικό και μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η εθελοντική δραστηριότητα δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των νέων αλλά ένα ιδανικό περιβάλλον έκφρασης και μεταλαμπάδευσης της γνώσης πολιτών κάθε ηλικίας –συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας τον κοινωνικό ρόλο και της Τρίτης ηλικίας.

ΤΕΝΙΑ ΜΕΝΕΓΑΚΗ (Αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, Επιμελήτρια εκθέσεων, Ιδιοκτήτρια Apodec)

Ένα κέλυφος, ένας σκελετός για να αρθρωθούν, να προσγειωθούν, να κουμπώσουν, να σαρκωθούν οι δημιουργικές ιδέες. Έτσι θα μοιάζει στον κόσμο μιας δημοτικής διοίκησης από τη «Θεσσαλονίκη για Όλους» ο τομέας του Πολιτισμού.

Ο ίδιος ο Δήμος έχοντας συγκροτήσει τον πυρήνα μιας αναγνωρίσιμης και διακριτής ταυτότητας του πολιτιστικού προϊόντος της πόλης, ως ενορχηστρωτής πια και καταγραφέας, δίνει λόγο και φωνή στους δημότες ως δημιουργικά υποκείμενα και δρώντες, αφήνοντας να ακουστούν οι δικές τους αφηγήσεις της ιστορίας, οι κοινωνικές, πολιτικές και καλλιτεχνικές τους ανησυχίες ή ακόμη και οι συλλογικές εναλλακτικές τους προτάσεις.

Με ειδικές δομές υποστήριξης που, μεταξύ άλλων, χαρτογραφούν τους φορείς και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και μεριμνώντας για την τοπική δικτύωσή τους, το συλλογικό πνεύμα και η αυθορμησία της νεανικής παρόρμησης θα βρουν έναν γόνιμο τόπο έκφρασης και όχι απλώς χαραμάδες ύπαρξης.

Από τέτοιες πρακτικές όπως το think tank, που ο Σπύρος Πέγκας είχε ξεκινήσει ως αντιδήμαρχος πολιτισμού, θα προκύψει έργο με ταυτότητα και διάρκεια, που στηρίζεται σε συνέργειες και υπόσχεται διαδρομή συνέχειας.

Η αίσθηση μιας από κοινού σχηματισμένης, ενιαίας βούλησης για τον πολιτισμό είναι κάτι που οφείλει μια πόλη στους πολίτες της, αφήνοντας όμως το δημιουργικό πεδίο στους ίδιους για τις δικές τους αναρωτήσεις και λύσεις.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΣΙΑ (Νομικός, Συγγραφέας & Κοινωνική Επιχειρηματίας)

Η εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου ποιότητας ζωής με την ικανοποίηση βασικών αναγκών −κύριες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας− αποτελούν, εκτός από ανθρώπινο δικαίωμα, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας αλλά και μιας υπεύθυνης δημοτικής αρχής. Η «Θεσσαλονίκη για Όλους» θέτει στην καρδιά των προγραμματικών στόχων και δράσεών της, για τη χάραξη της Κοινωνικής Πολιτικής και την ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την αντιμετώπιση των κοινωνικών πληγών της φτώχειας, της ανημπόριας, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, του κινδύνου της διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

Με συμπράξεις που ξεκινούν και απευθύνονται προς την Κοινωνία των Πολιτών, ενισχύοντας τις δομές υποστήριξης των αστέγων, ΑΜΕΑ και ευάλωτων ομάδων, με κατά περίπτωση και όχι οριζόντια αντιμετώπιση, με την ενίσχυση της ομάδας κοινωνικής παρέμβασης στον δρόμο (street workers), με πρόνοια και στήριξη προς κάθε επιλογή οικογενειακού σχήματος και με μηχανισμούς πρόληψης των διακρίσεων ενάντια στη Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι κοινότητα, με τη δημιουργία και ενίσχυση των δομών στήριξης θυμάτων έμφυλης βίας, δίνοντας έμφαση στην υγεία (φυσική & ψυχική) των νέων γονέων δημιουργώντας κέντρα στήριξής τους, με τη δημιουργία δημοτικού ταμείου για δωρεές πολιτών στα κοινωνικά προγράμματα υποστήριξης ευπαθών, αναπτύσσοντας συνέργειες με φορείς και Πανεπιστήμια και συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής, η Δημοτική μας Κίνηση ως διοίκηση έχει την πολιτική βούληση και αναλαμβάνει την ευθύνη να δώσει αποτελεσματικές λύσεις και να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στα κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα. Η επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη θα είναι ουσιαστικά για Όλες, Όλους, Όλ@.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ (Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων)

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας κρίσιμης πενταετίας για την πόλη μας και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που αφορούν στην ανθεκτικότητα, τις κλιματικές αλλαγές, τον επιβεβλημένο ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών της, αλλά και την ενίσχυση του επιχειρηματικού της οικοσυστήματος. Η νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την οικονομική της ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο ανάκαμψης για την εισροή κονδυλίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της πόλης.

Η τοπική ανάπτυξη περνάει μέσα από τις χρηματοδοτήσεις αυτές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρά το ότι είναι δεδομένες, δεν απορροφούνται, είτε λόγω της δυσπραγίας της δημοτικής αρχής, είτε εξαιτίας της έλλειψης τεχνοκρατικών ικανοτήτων των διοικούντων της. Η δημιουργία μηχανισμού απορρόφησης κονδυλίων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Ο Δήμος, ως βασικός πυλώνας κοινωνικής συνοχής και τοπικής ευημερίας, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της πόλης για την εξωστρέφειά τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Μέσα από έναν οργανωμένο στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει να δοθεί βάρος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων που μεσοπρόθεσμα θα ευνοήσουν τη μείωση των διαρροών του ανθρώπινου κεφαλαίου της πόλης και θα μετουσιώσουν το “Invest in Thessaloniki” από σύνθημα, σε ταυτότητα της πόλης μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα