Φλοιοφάγο έντομο έχει νεκρώσει περίπου 3.500 στρέμματα του Σέιχ Σου

Την Τετάρτη αρχίζει η αποψίλωση δέντρων που έχουν προσβληθεί από φλοιοφάγο έντομο στο Σέιχ Σου.

Parallaxi
φλοιοφάγο-έντομο-έχει-νεκρώσει-περίπ-135061
Parallaxi

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης φλοιοφάγο έντομο, που έχει νεκρώσει περίπου 3.500 στρέμματα του περιαστικού πευκοδάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννης Σάββας, μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αντιμετώπισης του προβλήματος, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Μόλις διαπιστώσαμε αυτή την προσβολή και συγκεκριμενοποιήσαμε ποια είναι τα προσβεβλημένα δέντρα, κινήθηκαν οι διαδικασίες» είπε ο κ. Σάββας και επισήμανε ότι: «Από την Παρασκευή έχει βγει η απόφαση έκτακτης κάρπωσης σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, δεν θα γίνει όμως σε όλα τα δέντρα, θα κοπούν και θα απομακρυνθούν μόνο εκείνα που έχουν πρόβλημα. Την Τετάρτη θα “μπει” ο πρώτος (δασικός) συνεταιρισμός και θα ξεκινήσει η αποψίλωση των δέντρων όπου χρειάζεται και στη συνέχεια οι περιοχές αυτές θα αναγεννηθούν είτε φυσικά είτε τεχνητά».

Η αναπληρώτρια δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα συμπτώματα δεν ήταν εμφανή μέχρι τα τέλη Απριλίου, υπήρχαν μόνο μεμονωμένα σε κάποια πεύκα. Στις αρχές του Μαΐου όμως εκδηλώθηκε η απότομη ξήρανση. Είχαν προσβληθεί από το είδος εντόμου “Tomicus piniperda” και απότομα επήλθε η ξήρανση».

Τόνισε δε ότι, «ήρθαμε άμεσα σε επαφή με τον αρμόδιο ερευνητή-εντομολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Δημήτρη Αβτζή και αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες υλοτομίας και απομάκρυνσης των ξερών δέντρων. Συνεργείο του δασαρχείου διενήργησε αυτοψία και εντόπισε τα σημεία όπου υπάρχει το πρόβλημα».

Όπως υπογράμμισε, «από την καταγραφή που έγινε, προέκυψε ότι από τα 25 τμήματα του περιαστικού δάσους, έχουν προσβληθεί τα 10 τμήματα περίπου σε ποσοστό 20-30 % της έκτασης, στη βορειοδυτική πλευρά του δάσους».

Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται, η κα Αγγελάκη είπε πως «αιτηθήκαμε από τη Διεύθυνση Δασών έκτακτη κάρπωση και άμεση ανάθεση στους δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα πάρουν τα ξύλα και θα πληρώσουν μίσθωμα στο δημόσιο».

Πηγή: ΑΠΕ, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα