Featured

Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης εν μέσω καραντίνας: 3 μεγάλα λάθη

Η κατάσταση αυτές τις μέρες στις φοιτητικές εστίες.

Parallaxi
φοιτητικές-εστίες-θεσσαλονίκης-εν-μέ-568831
Parallaxi

Εικόνες: Parallaxi

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε, κατόπιν επίσημης απόφασης, η αναστολή λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών που απαιτούν φυσική παρουσία, βιβλιοθηκών, αναγνωστηρίων, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, φοιτητικών εστιατορίων και κυλικείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και γενικώς κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στο ΑΠΘ.

Παρόλα αυτά, από την απαγόρευση εξαιρέθηκαν μεταξύ άλλων οι φοιτητικές εστίες με σκοπό τη στέγαση των φοιτητών. Απολύτως λογικό, θα έλεγε κανείς, μιας και πιθανώς δεν έχουν όλοι οι φοιτητές την οικονομική δυνατότητα για μετακίνηση στο σπίτι γονέων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο η φοιτητική εστία να αποτελεί για έναν σπουδαστή την πρώτη και βασική οικία του. Τι συμβαίνει, όμως, στ’ αλήθεια στις φοιτητικές εστίες εν μέσω εξάπλωσης του ιού και έκκλησης από τους πάντες για κατ’ οίκον περιορισμό;

Μια βόλτα στους διαδρόμους των εστιών που στεγάζονται στις 40 Εκκλησιές και θα εντοπίσεις τα εξής τρία λάθη:

  1. H ερήμωση 

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, μετά την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημίων και διενέργειας εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ο ένας μετά τον άλλο οι φοιτητές εγκατέλειψαν τα δωμάτια προκειμένου να βρίσκονται τις δύσκολες τούτες ημέρες με οικεία τους πρόσωπα. Το ανησυχητικό ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται στο σημείο αυτό είναι τι θα συμβεί όταν οι φοιτητές βρεθούν στα σπίτια με συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες και δευτερευόντως, ποια η εξέλιξη όταν ο μεγάλος αυτός αριθμός ατόμων επιστρέψει στα δωμάτια.

2. Λίγες, μα καίριες, μεταμεσονύκτιες συναθροίσεις 

Ανάμεσα στους πολλούς που έχουν ήδη θορυβηθεί και προσπαθούν όσο μπορούν να τηρούν κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας, φαίνεται πως υπάρχουν και οι ένας-δύο ή και περισσότεροι “Έλα μωρέ, εγώ θα κολλήσω;”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω κατηγορία ατόμων, συναθροίζεται σε δωμάτια τα βράδια για συνδιαλλαγές και μπύρες. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι μετακινήσεις από άλλες περιοχές προς τις φοιτητικές εστίες για ολιγοήμερες διακοπές με φίλους που διαμένουν στα δωμάτια.

3. Απολύμανση… κατόπιν εορτής!

Ανακοίνωση πλησίον των ασανσέρ ενημέρωνε πριν από λίγες ημέρες τους φοιτητές για απολύμανση χώρων, τη Δευτέρα, στις 16 Μαρτίου. Τελικώς, το συνεργείο για την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων φάνηκε την Τετάρτη, στις 18 Μαρτίου, δηλαδή με καθυστέρηση δύο ημερών. Θα ήταν, βεβαίως, περίεργο και συνάμα πρωτόγνωρο μία εργασία σε αυτήν τη χώρα να τελείται έγκαιρα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Τα ανωτέρω αποτελούν μερικά μόνο λάθη που σε καιρούς δύσκολους, θέτουν όλους μας σε κίνδυνο και υποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη άμεσης μεταστροφής σκέψης και πράξης.

Κλείνουμε με το εξής εύστοχο που εντοπίζεται σε τοίχο των φοιτητικών εστιών:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα