Θεσσαλονίκη

Φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη: Λίγα τα τετραγωνικά, πολλά τα λεφτά

«Μα γιατί τόσο ακριβά» αναρωτιούνται γονείς και νέοι φοιτητές που βλέπουν στούντιο και γκαρσονιέρες στο κέντρο να παρέχονται σε εξωφρενικές τιμές

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
φοιτητική-στέγη-στη-θεσσαλονίκη-λίγα-1034419
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Την ώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι μέχρι πρότινος μαθητές που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων παίρνουν τις απαραίτητες «ανάσες» και ετοιμάζονται για τη φοιτητική τους ζωή, οι γονείς τους έχουν πάρει χαρτί και μολύβι ξεκινώντας το… σαφάρι για την αναζήτηση αξιοπρεπούς και οικονομικής (όσο το δυνατόν γίνεται) κατοικίας για τα παιδιά τους.

Η φοιτητική στέγη δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά των ενοικίων, δηλαδή της αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Αρκετοί γονείς από την περιφέρεια, γνωρίζοντας ήδη ότι τα παιδιά τους θα δηλώσουν στα μηχανογραφικά τους κάποια σχολή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, έσπευσαν να κλείσουν διαμερίσματα και στούντιο, προκειμένου να προλάβουν ένα ενδεχόμενο… τσουνάμι αυξήσεων στα ενοίκια, όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο και οι νέοι φοιτητές θα έρθουν στην πόλη.

Όπως είναι αναμενόμενο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς και τα παιδιά τους αναζητούν σπίτια σε δρόμους που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο και στα πανεπιστήμια, γι’ αυτό το λόγο και η ακτίνα που περιλαμβάνει τις οδού Εγνατία, Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου, Ολύμπου, Λεωφόρο Στρατού είναι μεταξύ των top επιλογών.

Γνωρίζοντας βέβαια ότι οι τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι υψηλότερες, υπάρχουν και εκείνοι που… μετατοπίζονται προς Τριανδρία, Ευαγγελίστρια, Σαράντα Εκκλησίες, Φάληρο, αλλά και στο ξεκίνημα της Τούμπας.

Όσον αφορά λοιπόν το κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές στα ενοίκια του β’ τρίμηνο του 2023 κινούνταν στα 8,48 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν πέρσι την ίδια περίοδο η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 7,95 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Γονείς που έχουν κάνει ήδη τις έρευνες τους, έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με δυσάρεστες (για την τσέπη τους) εκπλήξεις, καθώς υπάρχουν ακόμα και ακραίες περιπτώσεις όπου σπίτια που δεν ξεπερνούν τα 45 τ,μ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να νοικιάζονται για περισσότερα από 800 ευρώ!

Πρόκειται για σπίτια τα οποία έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα, με τους ιδιοκτήτες να βλέπουν τη ζήτηση που υπάρχει και να «χτυπάνε» τις τιμές προς τα επάνω.

Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι τιμές που διαμορφώνονται πλέον στη φοιτητική στέγη είναι αυξημένες έως και 40% σε σχέση με την προ πανδημίας εποχής, ενώ σε σχέση με πέρσι τα ενοίκια είναι «τσιμπημένα» κατά 10-20%.

Έτσι για σπίτια που βρίσκονται στα πέριξ της πανεπιστημιούπολης οι φοιτητές θα πρέπει να δαπανούν μηνιαίως από 350 έως 600 ευρώ.

Βλέποντας κανείς αυτές τις τιμές θα πιστεύει φυσικά ότι μιλάμε για σπίτια που θα μπορούσαν να στεγάσουν μία οικογένεια, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για «τρύπες» με γκαρσονιέρες λίγων τετραγωνικών μέτρων να κοστολογούνται ως… ρετιρέ.

Σπίτια ή καλύτερα… δωματιάκια 30, το πολύ 45, τετραγωνικών μέτρων σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης προσφέρονται στο διαδίκτυο ή στα μεσιτικά γραφεία με ενοίκια που ξεκινούν πάνω από τα 350 ευρώ και φτάνουν έως και τα 600.

Προς την οδό Εγνατία δύσκολα θα βρεις κάποιος φοιτητής γκαρσονιέρα κάτω από 400 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για επιπλωμένο τότε υπάρχει «καπέλο» +200 ευρώ τουλάχιστον.

Πηγή: eurokinissi

Έντονος προβληματισμός, μεσοβέζικες λύσεις και… παζάρια

Όπως είναι φυσικό όλα τα παραπάνω προκαλούν έντονο προβληματισμό σε γονείς και παιδιά που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους ζωή.

Γι’ αυτό δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι γονείς προχωρούν στην ενοικίαση ενός σπιτιού έστω και αν αυτό είναι ακριβό, ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν να μείνουν κάπου από Σεπτέμβριο και από εκεί και πέρα να αναζητήσουν κάτι καλύτερο.

Άλλωστε και τα παιδιά που θα έρθουν στην πόλη χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστούν και να αναζητήσουν μία εργασία ώστε να είναι και αυτά σε θέση να καλύπτουν τα πάγια έξοδα τους, χωρίς να χρειάζεται να ρίχνουν όλο το βάρος στους γονείς τους.

Μπορεί κάποιοι να παρουσιάζουν τη συγκατοίκηση ως «χρυσή» ευκαιρία, προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα, αλλά είναι αναμενόμενο ότι γονείς και παιδιά να είναι διστακτικοί, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αγόρια και κορίτσια 18 ετών που κάποιοι από αυτούς έρχονται για πρώτη φορά σε μία μεγάλη πόλη, να εμπιστευτούν κάποιον για να μείνουν άμεσα μαζί του.

Στο «τραπέζι» μπαίνουν φυσικά και τα… παζάρια μεταξύ γονιών και ιδιοκτητών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις στούντιο που οι τιμές σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 400 ευρώ, οι δύο πλευρές προσπαθούν να τα βρουν κάπου στη μέση, δηλαδή σε ένα ποσό μεταξύ 350 – 400 ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν και οι περιπτώσεις στούντιο που το ενοίκιο πάει με τη μέρα, με διαθέσιμα καταλύματα να νοικιάζονται βραχυχρόνια για δέκα ημέρες και πάνω, ιδιαίτερα για εκείνους τους φοιτητές που έρχονται στην πόλη για να κάνουν την εγγραφή τους και να αναζητήσουν από κοντά το νέο σπίτι που θα τους στεγάσει.

Οι γονείς είναι επίσης πιο υποψιασμένοι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια όταν βλέπουν τιμές πιο… φυσιολογικές, δηλαδή στα 300, 350, 380 ευρώ.

Υπάρχουν φυσικά και «λαχεία», αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όταν υπάρχουν τέτοιες τιμές, παράγοντες της αγοράς συνιστούν σε γονείς και φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εξετάσουν εάν το σπίτι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και να είναι σίγουροι ότι ανταποκρίνεται πλήρως στις περιγραφές που διάβασαν σε κάποια αγγελία, για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αναζητούν εναλλακτικές, αλλά…

Περιοχές που παλιότερα δύσκολα θα επέλεγαν φοιτητές έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στον «χάρτη».

Ξηροκρήνη, Αμπελόκηποι, ακόμα και Εύοσμος, περιοχές στα δυτικά της πόλης που ναι μεν χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνος και μέσο συγκοινωνίας για την πρόσβαση στο κέντρο, αλλά δεν είναι και κάποια ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση.

Αναμενόμενα οι τιμές σε γκαρσονιέρες και στούντιο στις περιοχές αυτές είναι (κάπως) χαμηλότερες σε σχέση με το κέντρο της πόλης, αλλά εκεί οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τη… μουρμούρα των παιδιών τους που δεν θέλουν να χάνουν χρόνο στο πήγαινε – έλα.

Όσο πάντως πηγαίνουμε από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και δυτικότερα τα στούντιο κυμαίνονται από 250 έως 400 ευρώ και τα διαμερίσματα από 350 ευρώ και έως 450-500 ευρώ εάν είναι επιπλωμένα.

Βγάλε – βάλε και… ανταγωνιστές

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες στούντιο και γκαρσονιέρων, ανάλογα και με τις δικές τους ανάγκες, αποφασίζουν για το αν θα διαθέσουν τα καταλύματα τους σε φοιτητές/φοιτήτριες ή αν θα τα προσθέσουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι ιδιοκτήτες ποντάρουν σε παράταση της τουριστικής περιόδου μέχρι το φθινόπωρο και έτσι εκ των πραγμάτων τα σπίτια αυτά βγαίνουν από το «χάρτη» της ενοικίασης.

Με τη ζήτηση να είναι υψηλή, οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε έναν άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους και προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επίδοξων ενοικιαστών επιπλώνοντας τα διαμερίσματα τους ή προσφέροντας άλλες παροχές όπως δωρεάν διαδίκτυο και κοινόχρηστα, λογαριασμούς μέσα στο ενοίκιο.

Στο μεταξύ όμως μεγάλος είναι και ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση στέγης, καθώς τα στάνταρ που αναζητούν οι φοιτητές σε μία κατοικία, μπορεί να είναι ελκυστικά για νεαρούς εργαζόμενους που αναζητούν κατοικία στο κέντρο.

Στο παιχνίδι και οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες

«Μόδα» γίνονται στην πόλη και οι ιδιωτικές φοιτητογειτονιές, που περιλαμβάνουν οικοδομές με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, studios και δωμάτια, σε απόσταση αναπνοής από το πανεπιστημιακό campus, αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου.

Πρόκειται επί της ουσίας για ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο real estate.

Σε νεόκτιστες ή πρόσφατα ανακαινισμένες πολυκατοικίες προσφέρουν διαμερίσματα που δεν ξεπερνούν τα 55 τ.μ προσφέροντας πλήρη επίπλωση, θέρμανση, κοινόχρηστους χώρους (σε κάποιους μάλιστα και με την ύπαρξη καμερών ασφαλείας), γυμναστήρια, μαγνητικές κάρτες εισόδου στο κτίριο, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κ.α.

Οι τιμές βέβαια στις παραπάνω περιπτώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικοδομή, το μέγεθος του διαμερίσματος, τον όροφο και τις παρεχόμενες παροχές από τις εταιρείες. Έτσι κλιμακωτά μπορεί να ξεκινήσουν από τα 350 ευρώ, αλλά να φτάσουν ακόμη και πάνω από τα 650 ευρώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα