Φωτιά στο Σέιχ Σου; Πόσο είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε;

Μια χρήσιμη εκπαιδευτική ημερίδα που αξίζει το χρόνο μας, το Σάββατο (24/2) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τους «Έλληνες Διασώστες»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
φωτιά-στο-σέιχ-σου-πόσο-είμαστε-σε-θέση-1122660
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ζούμε σε μία χώρα που, σχεδόν, κάθε καλοκαίρι βιώνουμε τον πύρινο όλεθρο. Ανθρώπινες ζωές που χάνονται, περιουσίες που γίνονται στάχτη, ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη είμαστε παρατηρητές των φαινομένων αυτών, παρακολουθώντας από την τηλεόραση τη μάχη των πυροσβεστών και την αγωνία των πολιτών στα πύρινα μέτωπα.

Πόσο όμως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο σαν πολίτες στο ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου;

Στο παρελθόν άλλωστε, ο πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου της πόλης, απειλήθηκε και ίσως είναι θαύμα που δεν έχουμε ζήσει ξανά μέρες παρόμοιες με εκείνες του 1997.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν το Σέιχ Σου φλεγόταν

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Φωτιά στο Σέιχ Σου; Μάθε τι πρέπει να κάνεις!» διοργανώνεται το  Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από τους «Έλληνες Διασώστες».

Μια εκπαιδευτική ημερίδα που μας αφορά όλους, σχετικά με την με την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας Δασικής Πυρκαγιάς αλλά και τις Πρώτες Βοήθειες σε οφειλόμενα στις πυρκαγιές περιστατικά.

Είναι ευθύνη όλων μας να γνωρίζουμε πώς να τον προστατεύσουμε και πώς να σώσουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η πάντα επικίνδυνη καλοκαιρινή περίοδος έρχεται, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι.

Με αφορμή την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο η parallaxi συνομίλησε με τον κ. Χαράλαμπο Ασλανίδη, πρόεδρο του ΔΣ των «Ελλήνων Διασωστών».

«Πρόκειται για μια ημερίδα που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δυνητικά μπορεί να γίνουν και εθελοντές. Θα μάθουμε τι είναι η φωτιά, αλλά και πώς μπορούμε να συνδράμουμε με πρώτες βοήθειες.

Οι πυροσβέστες είναι εκείνοι που θα σβήσουν την φωτιά, αλλά όλοι μας μπορούμε να λειτουργήσουμε επικουρικά και να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας και τις ενέργειες μας.

Μόλις δούμε μια εστία φωτιάς θα πρέπει να ενημερώσουμε άμεσα την Πυροσβεστική. Όσο “τρέχει” η φωτιά, το μέτωπο μεγαλώνει και χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση από την Πυροσβεστική.

Θα μπορούσαμε, εφόσον έχουμε την κατάλληλη γνώση, να μαζέψουμε τα αποκαΐδια, να τραβήξουμε μία μάνικα.

Μην ξεχνάμε ότι πολλές φωτιές μπορεί να επεκταθούν από τις αναζωπυρώσεις.

Αλλά και με απλούς τρόπους. Όπως το να παρέχουμε ένα μπουκάλι νερό σε έναν πυροσβέστη.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι απλές και πολύτιμες.

Ξέρουμε ότι όλοι έχουν τη θέληση να βοηθήσουν, αλλά δεν γίνεται να πηγαίνεις με τη σαγιονάρα και ένα κοντομάνικο δίπλα στη φωτιά για να βοηθήσεις. Δε θα γλιτώσεις από τα εγκαύματα. Έτσι, θα αναγκαστούν άνθρωποι που επιχειρούν στο μέτωπο να αποτραβηχτούν για να παρέχουν βοήθεια.

Φανταστείτε πόσο χρήσιμη θα είναι η βοήθεια ενός ντόπιου που γνωρίζει τους δρόμους και μπορεί να ρυθμίσει την κυκλοφορία ή να δώσει οδηγίες στα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής για το ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν.

Ή μιλώντας για την περίπτωση του Σέιχ Σου, ενός δρομέα για παράδειγμα, που ξέρει τα μονοπάτια για να κατευθύνει όσους χρειαστεί να επιχειρήσουν στο σημείο.

Είναι μύθος το να πει ένας απλός πολίτης “πάω να σβήσω τη φωτιά”. Όταν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ακούμε ότι “γύρισε ο άνεμος” αυτό είναι κάτι που ξέρουν πώς να το διαχειριστούν οι πυροσβέστες, όχι οι απλοί πολίτες.

Όμως όπως είπαμε και θα δούμε και το Σάββατο στην ημερίδα υπάρχουν πολλοί ρόλοι που μπορούμε να επιτελέσουμε και να βοηθήσουμε με την παρουσία μας σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Είναι πολύτιμο ένας εθελοντής να είναι σε θέση να παρέχει πρώτες βοήθειες στα εγκαύματα που προκαλούνται από φωτιά, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

Τα εισπνευστικά εγκαύματα στον αεροφόρο αγωγό από τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η φωτιά είναι τις περισσότερες φορές δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Αλλά εάν βρίσκεται στο σημείο κάποιος που γνωρίζει και τα αντιμετωπίσει έγκαιρα, τότε το περιστατικό θα έχει επιτυχής κατάληξη.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μπορεί να προκληθεί κάποιο κάταγμα ή κάποια θλάση σε άτομο που επιχειρεί στο σημείο.

Αυτός είναι ο στόχος της ημερίδας. Να υπάρχει εκπαίδευση των συμμετεχόντων με πρακτικό τρόπο. Να μάθουν ΚΑΡΠΑ, να αντιμετωπίζουν εγκαύματα, να είναι σε θέση να ξέρουν πώς λειτουργεί ένας αυλός πυρόσβεσης.

Ένας, δυνητικός, εθελοντής μπορεί να προσφέρει πολύτιμα λεπτά με την παρουσία του και τη συνεισφορά του, καθώς δεν θα χρειαστεί να φύγει κάποιος που επιχειρεί στο μέτωπο».

Όταν οι εθελοντές καλύπτουν το κενό της Πολιτείας

Στη συνέχεια της κουβέντας μας με τον κ. Ασλανίδη, ο ίδιος μας αναφέρει:

«Δεν ξέρουμε ούτε πώς λειτουργεί ένας πυροσβεστήρας, που τον έχουμε στο αμάξι μας, στην πολυκατοικία μας. Οφείλουμε να μάθουμε με ποιον τρόπο χρησιμοποιείται, να είμαστε σε θέση να σβήσουμε μια μικρή εστία.

Όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε να γίνονται από την Πολιτεία. Εμείς είμαστε εθελοντές. Δεν έχουμε ούτε πόρους, ούτε χρόνο. Όλοι έχουμε τις δουλειές μας να βιοποριστούμε. Η συμμετοχή μας γίνεται δηλαδή εις βάρος του προσωπικού μας χρόνου. Και όμως είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε.

Και στο Μάτι, και στη Δαδιά και παλιότερα στη Χαλκιδική.

Πονάει η ψυχή όλων μας όταν καίγεται ένα δάσος. Ακόμα και ένα δέντρο να καεί είναι πλήγμα.

Είναι τετριμμένο γιατί το λέμε συνεχώς, αλλά το Σέιχ Σου είναι ο πνεύμονας πρασίνου της πόλης.

Πόσο όμως το φροντίζουμε; Πόσο το νοιαζόμαστε; Πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε όταν χρειαστεί;

Γι’ αυτό η ημερίδα του Σαββάτου αξίζει λίγο από τον χρόνο μας.

Πιο ευαισθητοποιημένοι και πρόθυμοι, αλλά…

Με εμπειρία και από το εξωτερικό, ζητήσαμε να μάθουμε από τον κ. Ασλανίδη τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλήνων -δυνητικά- εθελοντών και αντίστοιχων από άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν και αυτές φωτιές, ο εθελοντισμός είναι ενταγμένος στο επιχειρησιακό σχέδιο της εκεί Πολιτικής Προστασίας.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα να καταλάβετε. Στο Ωραιόκαστρο, ας πούμε, βρίσκονται εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης από την Πολιτεία, την Πυροσβεστική. Γνωρίζουν δηλαδή όλοι ποιοι μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν και με ποιον τρόπο.

Για να το πούμε ακόμη πιο απλά, θα ξέρουν ότι δεν γίνεται να πας με τη σαγιονάρα και το κοντομάνικο σε απόσταση 50 μέτρα από τη φωτιά, που επικρατούν 300-400 βαθμοί. Δεν αντέχει το σώμα μας.

Ενώ εάν είχες μια γενική γνώση θα ήξερες ότι ένα υφασμάτινο μπουφάν είναι σε θέση να σε προφυλάξει από τα εγκαύματα. Δεν πρέπει κανένα μέρος του σώματός μας να είναι ακάλυπτο.

Και εμείς οι εθελοντές, όπως φυσικά και οι πυροσβέστες, φοράμε ειδικά μπουφάν και γάντια. Εννοείται ότι δεν είναι και το καλύτερο μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προστατευτείς.

Οι Έλληνες είμαστε πιο πρόθυμοι και ευαισθητοποιημένοι για να βοηθήσουμε σε σχέση με το εξωτερικό. Αλλά ο κόσμος δεν έχει γνώσεις στη χώρα μας και αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε».

Η προσφορά των Ελλήνων Διασωστών

Μιλώντας για την εθελοντική διασωστική και ανθρωπιστική οργάνωση με έδρα την Θεσσαλονίκη, ο κ. Ασλανίδης αναφέρει:

«Είμαστε 60-70 ενεργά μέλη, ενώ συνολικά 100 εγγεγραμμένα. Μπορεί να είμαστε εθελοντές, όμως πάντοτε θα υπάρχει επαρκής αριθμός μελών μας να συνεισφέρουν όπου και όποτε χρειαστεί.

Η δράση μας είχε αρχίσει κυρίως με περιστατικά σεισμών και θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον μια ημερίδα ανάλογη με αυτήν που κάνουμε το Σάββατο για τη φωτιά, καθώς η Θεσσαλονίκη ξέρουμε ότι είναι μια “ευαίσθητη” πόλη ως και προς αυτό το κομμάτι.

Το 2009 ήμασταν στην Ιταλία στην Λ’ Άκουιλα, το 2019 στο Δυρράχιο στην Αλβανία, και πέρσι τέτοιον καιρό γυρνούσαμε από το Καχραμάν στην Τουρκία.

Είμαστε ανοιχτοί για εγγραφές νέων μελών, να έρθει και άλλος κόσμος να ενταχθεί στην ομάδα, να εκπαιδευτεί και πρακτικά.

Αυτό άλλωστε κάνουμε εμείς και τον Μάρτιο θα ακολουθήσει ένα νέο σχολείο, μια εικονική φωτιά, όπου θα στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση, μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική.

Εμείς φυλάμε τον Τομέα 8, ένα σημείο πάνω από το Αρσάκειο, όταν ο Δείκτης Επικινδυνότητας είναι στο 3 και 4.

Εκπαιδευόμαστε να μάθουμε να εντοπίζουμε τη φωτιά, αλλά και να δώσουμε το σωστό στίγμα στην Πυροσβεστική. Ξέρουμε ότι η πρόσβαση δεν είναι εύκολη γι’ αυτό και χρειάζεται να τους παρέχεις συγκεκριμένη κατεύθυνση για να διευκολύνεις την επέμβασή τους».

Info για την ημερίδα του Σαββάτου

Ομιλητές: 

Φιλοθέη Μελά, Δασάρχης

Θωμάς Σαλικόπουλος , Πυραγός

Χαράλαμπος Ασλανίδης, Πρόεδρος, Έλληνες Διασώστες 

Αναστάσιος Τσαρούχας, Αντιπρόεδρος, Έλληνες Διασώστες 

Πασχαλίνα Μιχαηλίδου, Εθ. Πυροσβέστης, Έλληνες Διασώστες 

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, τοι Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Έλληνες Διασώστες  / www.rescuegr.gr

Επικοινωνία: 2310 216 999 / [email protected]

Είσοδος Ελεύθερη

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Βρες τους Έλληνες Διασώστες και μάθε για το έργο τους

Website: rescuegr.gr

Facebook Page: Rescue GR – Έλληνες

Email: [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα