Φώτης Κοτζακιουλάφης- Ο δικός μας «πράσινος» πρεσβευτής στην Ευρώπη

Ο Θεσσαλονικιός που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα

Φανή Χαρίση
φώτης-κοτζακιουλάφης-ο-δικός-μας-πρά-918015
Φανή Χαρίση

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συζήτηση για το κλίμα και το περιβάλλον είναι πρώτο στην ατζέντα τόσο των χωρών μελών όσο και των θεσμικών της οργάνων.

Το Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βοηθά την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Το στοίχημα και οι προκλήσεις για την επίτευξη του στόχου είναι τεράστιες.

Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει δυναμικά στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νεαρότερων ηλικιών, για την κλιματική κρίση την οποία βιώνει όλος ο πλανήτης, μέσω του Πρεσβευτή Φώτη Κοτζακιουλάφη.

Σε συνέντευξη του στην parallaxi ο Πρεσβευτής μιλάει για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι του περιβάλλοντος και της κρίσης, τους τρόπους επικοινωνίας του μείζονος θέματος με τους νέους και τα παιδιά, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και την αγαπημένη του τοποθεσία στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κοτζακιουλάφη: 

Μέσω ποιας διαδικασίας οριστήκατε Πρεσβευτής του Συμφώνου για την Ελλάδα;

    «Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι ένα κίνημα ανθρώπων ενωμένων γύρω από έναν κοινό σκοπό, που ο καθένας κάνει βήματα για να οικοδομήσει μια πιο βιώσιμη Ευρώπη και τελικά ένα καλύτερο κόσμο για όλους μας. Το Σύμφωνο, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 2020, αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βοηθά την ΕΕ να πετύχει τον στόχο της να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050.

    Η διαδικασία ανάδειξης των Πρεσβευτών ήταν ανοιχτή προς κάθε οργανισμό αλλά και μεμονωμένο άτομο, μέσω δημόσιας πρόσκλησης. Η αναζήτηση της ΕΕ επικεντρώθηκε σε άτομα που ήταν έτοιμα να ενημερώνουν, να εμπνέουν και να στηρίζουν τη δράση για το κλίμα στις κοινότητες που ζουν και στα δίκτυά τους, αλλά και να λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των ενδιαφερόμενων φορέων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην αίτησή μου είχα συμπεριλάβει ποιες δράσεις θα ήθελα να υλοποιήσω, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρεσβευτής του Συμφώνου. Μετά από κάποιους μήνες έλαβα την θετική απάντηση, συμμετείχα σε μία σειρά εκπαιδεύσεων και στην συνέχεια την επίσημη αναγνώριση του Πρεσβευτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνοδευόμενη από μία πιστοποίηση αλλά και δημοσίευση του προφίλ μου σε αντίστοιχη ιστοσελίδα της ΕΕ (https://europa.eu/climate-pact/ambassadors/meet-our-ambassadors/fotios-kotzakioulafis_en). Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε περίπου 30 Πρεσβευτές»

    Στη συζήτηση που είχατε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Τίμμερμανς προτείνατε τρόπους επικοινωνίας των θεσμών με τους νέους, ποιοι είναι αυτοί;

      «Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που είχα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κύριο Φρανς Τίμμερμανς, είχα τη δυνατότητα να υπογραμμίσω τη σημασία της εποικοδομητικής επικοινωνίας ώστε όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ να έχουν και έναν κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων. Οι δράσεις αυτές βοηθούν στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και άλλων ενδιαφερομένων, με αποτελέσματα που εμπλουτίζουν την προβολή, την κατανόηση και την περαιτέρω εφαρμογή τους. Αυτό που, προσωπικά, πρότεινα ήταν η δημιουργία μίας καλά δομημένης και θεσμοθετημένης ομάδας ατόμων η οποία θα ήταν σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση του Κλίματος της ΕΕ, όπου και σε περίπτωση που το Σύμφωνο παύσει στο μέλλον να ισχύει, η ομάδα αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και να υποστηρίζει νέο κόσμο και ακτιβιστές που μάχονται για τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και για το κλίμα. Επιπρόσθετα, τέλη Μαΐου θα παρευρεθώ εκ νέου στις Βρυξέλλες για έναν ακόμα πολιτικό διάλογο με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, όπου και θα προσπαθήσω να υπογραμμίσω τη σημαντικότητα της σωστής επικοινωνίας, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς τους πολίτες αλλά και αντίστροφα»

      Στην εποχή μας, η συζήτηση για το περιβάλλον και το κλίμα και τους τρόπους προστασίας είναι εκτενής. Ωστόσο, συμφωνείτε ότι ελάχιστα γίνονται τόσο από τα κράτη όσο και από τους πολίτες;

        «Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και έχει σχεδιάσει αποτελεσματικές πολιτικές, ενώ επίσης έχει βάλει και φιλόδοξους στόχους με τον σπουδαιότερο από αυτούς να είναι πως η ΕΕ στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να βασίζεται σε μια οικονομία με καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτός ο στόχος βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και σε συμφωνία με τη δέσμευση της ΕΕ για παγκόσμια δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Όσον αφορά τη χώρα μας, το μεγάλο περιβαλλοντικό βήμα που έκανε, ήταν σίγουρα η κατάργηση δέκα ειδών πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής οδηγίας, που η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησε. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου του 2021. Όσον αφορά τη δράση των πολιτών, θεωρώ πως είναι η σημαντικότερη όλων των πρωτοβουλιών, από τη στιγμή που έχει παρατηρηθεί πως η συλλογική προσπάθεια των πολιτών μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτό των κρατών. Εξού και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, όπου άνθρωποι από την Ευρώπη και όχι μόνο, μπορούν καλύτερα να δικτυωθούν και να προωθήσουν το έργο τους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Επίσης, ένα ακόμα γεγονός που υπογραμμίζει τις προσπάθειες των πολιτών, είναι η φετινή Πράσινη Εβδομάδα που θα λάβει χώρα μεταξύ 30 Μαΐου και 5 Ιουνίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα είναι μια ετήσια ευκαιρία να συζητήσουμε τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές με φορείς χάραξης πολιτικής, κορυφαίους περιβαλλοντολόγους και ενδιαφερόμενους φορείς από την Ευρώπη και όχι μόνο. Η φετινή εκδοχή εστιάζει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – τη στρατηγική βιώσιμης και μετασχηματιστικής ανάπτυξης της ΕΕ για μια Ευρώπη αποδοτική ως προς τους πόρους και κλιματικά ουδέτερη έως το 2050».

        Μέσα από τον ρόλο του Πρεσβευτή επικοινωνείτε με μικρά παιδιά, τι σας λένε;

          «Σε συνεργασία με σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών για την κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη νέων πρακτικών συμμετοχής στις λύσεις ακόμα και ατομικό επίπεδο. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας έχει καθυστερήσει η έναρξη του επισκέψεων στα σχολεία, την οποία υπολογίζω μέσα στον Μάιο του 2022. Άρα, η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε μικρά παιδιά για περιβαλλοντικά ζητήματα ή για ακόμα και για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, αλλά θεωρώ πως η δομημένη εκπαίδευση και η σωστή προσέγγιση των παιδιών και των νέων, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να χτίσει ένα μέλλον από ανθρώπους με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον».

          Στην Ελλάδα ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα;

            «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν άμεση ή έμμεση σύνδεση με το περιβάλλον στην Ελλάδα, είναι σίγουρα οι πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα μας και τα ακραία κύματα καύσωνα που βιώνουμε τους θερινούς μήνες».

            Τέλος, ως λάτρης του περιβάλλοντος και της φύσης ποιο μέρος είναι το αγαπημένο σας; Εκεί που πραγματικά εσείς θεωρείτε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ευτυχώς δεν το έχει αγγίξει ακόμα.

              «Εντός του 2021 είχα την ευκαιρία να ζήσω στην Ισλανδία για περίοδο περίπου τεσσάρων μηνών, με ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Εκεί είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να έρθω τόσο κοντά σε επαφή με μέρη τα οποία δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από τον ανθρώπινο παράγοντα. Μεταξύ άλλων, σκαρφάλωσα στην καλντέρα ενός ενεργού ηφαιστείου, είδα πολλές φορές το βόρειο σέλας, περπάτησα σε παγωμένες λίμνες και πλοηγήθηκα στα χιονισμένα φιόρδ του βορρά όπου είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τριών ειδών φαλαινών. Η Ισλανδία είναι μία μοναδική χώρα, που κατά τη γνώμη μου όμοιά της δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά, όσον αφορά και την πατρίδα μου τη Μακεδονία, η αγαπημένη μου τοποθεσία είναι γύρω από την περιοχή του Ολύμπου, όπου ακόμα και τώρα υπάρχουν διάφορα μέρη όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει γαλήνη».

              Σχετικά Αρθρα
              Σχετικά Αρθρα