Γ. Δούκας: Ένας ζωγράφος της πόλης στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ
Μια έκθεση που πρέπει να δείτε για πολλούς λόγους …
Αρκούν, άραγε, ορισμένες συνθέσεις και μια πλειάδα από ξύλινα εγχάρακτα πρότυπα για να μας γνωρίσουν το έργο ενός καλλιτέχνη;
Το εκθεσιακό αποτέλεσμα όπως καταγράφεται από τη μουσειακή ιστορία, δεν αναλύεται αλλά ούτε και εξαντλείται στα αντικείμενα που δείχνουν να το συγκροτούν.
Τρεις τοπιογραφίες, μία συστοιχία από σκιώδεις, σκοτεινές, γεμάτες όμως βάθος και ένταση μήτρες -ανάμεσά τους πανέμορφα εξόχως εκφραστικά πορτρέτα- προηγούνται της κύριας καταληκτικής ενότητας της έκθεσης. Παραστατικές αλλά και συνάμα ποιητικές συνθέσεις, ενίοτε σουρεαλιστικές, δείχνουν να μας ξεναγούν σε μία πόλη που ενώ αλλάζει, συνεχίζει να παραμένει γοητευτική και να μας κινεί το ενδιαφέρον.
Εξωτερικές όψεις κτιρίων, μαγικές, με αρχιτεκτονική λεπτομέρεια και γεωμετρία, πανέμορφες είσοδοι που δεν αποκλείουν τον ανθρώπινο παράγοντα, στο σύνολό τους λειτουργούν σαν πύλη στον κόσμο και το έργο ενός καλλιτέχνη που αναντίρρητα αξίζει την προσοχή μας. Η ενσωμάτωση προσωπικών αντικειμένων του ίδιου του δημιουργού λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις. Στο μεν πρώτο παράθυρο της έκθεσης, ο ίδιος ο δημιουργός μετατρέπεται σε θεατή του έργου του, θέση την οποία με χαρά, φαίνεται να παραχωρεί στους θεατές στις επόμενες δύο ενότητες.
Πλαισιωμένος από μία διάταξη που ομοιάζει περισσότερο σε γενεαλογία παρά ανάρτηση, ο καλλιτέχνης είναι πάλι παρών. Μας αποκαλύπτεται πρώτα φυσικά, και σε δεύτερο χρόνο, μέσα από τα σημεία της πόλης που κατέγραψε, προσθέτοντας έτσι, στην ιστορία και την αποτύπωση μίας πόλης που δε σταματάμε να γνωρίζουμε και που σίγουρα έχει ακόμα πολλά να μας διηγηθεί και να μας διδάξει.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου ο ανιψιός του Γεωργίου Δούκα, ο Σωτήρης Δούκας για να εκθέσουμε τα έργα του σημαντικού αυτού ζωγράφου.
Ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια του Theodoros Gougas και της Βιβής Ταχτσίδου
Επιμέλεια κειμένου: Σωκράτης Κιούσης, Δρ Μουσειολογιας Επιμέλεια: Γιάννης Αργυριαδης