Γευστική συνύπαρξη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Ντολμάδες γεμιστοί με ιρακινο-κρητικά υλικά!

Parallaxi
γευστική-συνύπαρξη-για-την-παγκόσμια-456837
Parallaxi

Όπως “παντρεύονται” αρμονικά οι γεύσεις των χωρών, έτσι μπορεί να επιτευχθεί και η συνύπαρξη Ελλήνων και προσφύγων, εκτιμά ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος, μετά από πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιούργησε μαζί με μια 30χρονη Ιρακινή μαγείρισσα, ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει χαριτολογώντας “κρητικο-ιρακινό”.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε Έλληνες σεφ και πρόσφυγες μάγειρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κουζίνα από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου για το φεστιβάλ “Στην Κουζίνα με τους Πρόσφυγες- Cooking #WithRefugees”.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο εστιατόριο “Χαρούπι”, με ιρακινές γαστρονομικές προτάσεις που μαγείρεψε η Χάιφα (Haifa) με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη. «Βρήκαμε μια “χρυσή” συνταγή για ντολμάδες, δηλαδή γεμιστές ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Στο Ιράκ τα γεμίζουν με αρνίσιο κιμά και ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών, στην Κρήτη χρησιμοποιούμε φρέσκα μυρωδικά και το μόνο κοινό μας μπαχαρικό είναι το κύμινο.

“Παντρέψαμε” λοιπόν τις δύο συνταγές και στρώσαμε σε δύο γάστρες κομμάτια αρνίσιου κρέατος και από πάνω τους “ντολμάδες” με κρητικά μυρωδικά» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παπουτσάκης ο οποίος θεώρησε “αυτονόητη” τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ όταν του προτάθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία. «Όταν έχεις εικόνες προσφυγιάς και ξέρεις πόσο επώδυνο είναι το βίωμα του ξεριζωμού, δεν μπορείς να αρνηθείς» αναφέρει, ενθυμούμενος ιστορίες συγγενών του από την Κρήτη.

Όσο για το αν θα προσλάμβανε ο ίδιος πρόσφυγες, ξεκαθαρίζει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα είναι ο εργαζόμενος να είναι συνεπής, εργατικός και με καλή διάθεση, χωρίς να εξετάζει ποτέ το φύλο, την εθνικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά. «Βέβαια, αν έρθουν για εργασία δύο άνθρωποι, ένας Έλληνας και ένας πρόσφυγας με τα ίδια χαρακτηριστικά, θα επιλέξω τον πρόσφυγα γιατί θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη» καταλήγει. Η ένταξη περνάει μέσα και από το φαγητό!

Σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα με την πολυμελή οικογένειά της η Χάιφα, και αυτό που θέλει όσο τίποτε άλλο, είναι να ανοίξει ένα εστιατόριο και να μαγειρεύει τις αγαπημένες της γεύσεις από το Ιράκ αλλά και από την Ελλάδα. «Άλλωστε κι εδώ έχω δει πόσο σας αρέσει το φαγητό και πόσα κοινά χαρακτηριστικά έχουν τα πιάτα μας, όπως ο μουσακάς αφού και εμείς φτιάχνουμε κάτι παρόμοιο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 30χρονη προετοιμάζοντας τους ντολμάδες στην κουζίνα του Χαρουπιού.

Έχοντας παρακολουθήσει σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα, η νεαρή γυναίκα δηλώνει τη διάθεσή της να μείνει στην χώρα και ευχαριστεί “όλους τους Ελληνες που την δέχθηκαν”. Πίσω στην πατρίδα της, τελείωσε μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια παντρεύτηκε. “Δόξα τω Θεώ όμως, χώρισα” λέει γελώντας και προσκαλεί όλους τους επισκέπτες του εστιατορίου, να δοκιμάσουν σήμερα ένα δείγμα γευστικής μείξης των πολιτισμών, αφού οι ντολμάδες θα αποτελέσουν το πιάτο ημέρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Νατάσα Καραθάνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα