Γη Μνήμης – In Memory Land
Έκθεση στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης Συκιών
Λέξεις: Ρία Φελεκίδου
Αν οι επέτειοι ορίζουν τυποποιημένες αφορμές εορτασμού, αναδρομών και αναστοχασμού, η ζέουσα επικαιρότητα προτάσσει το στήθος της ως παλλόμενο πλαίσιο για τις επιστροφές και τις καταδύσεις στη μνήμη και την ιστορία.
Δένοντας με τον τρόπο αυτό το χθες και το σήμερα με εφιαλτικούς κόμπους αλλά και με μια υποψία ελπίδας.
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη στην ιωνική και αιολική γη, ενώ την ίδια στιγμή ένας τρομακτικός πόλεμος, με ανυπολόγιστες συνέπειες, μαίνεται στη γειτονιά μας.
Οι ομοιότητες τρομάζουν και κραυγάζουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού πορείας από εκείνους που κρατούν την τράπουλα στα χέρια.
Για τις ομοιότητες αυτές οι καλλιτέχνες κραυγάζουν με το μόνο όπλο που έχουν: Την Τέχνη τους.
Γι’ αυτές τις ομοιότητες, γι’ αυτές τις ανθρώπινες συμφορές, την απώλεια, τον πόνο, τον πόλεμο, την προσφυγιά, που αλλάζουν πρόσωπα, μα πάντα ίδια είναι, ο λόγος και τα έργα στην έκθεση Γη Μνήμης-In Memory Land, συνδιοργάνωση της ελληνικής κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία» με Ιταλούς και Έλληνες καλλιτέχνες, η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του Δήμου Νεάπολης Συκιών.
Ο ίδιος ο χώρος του Μουσείου έχει ένα ισχυρό, ιστορικό αποτύπωμα, καθώς είχε φιλοξενήσει εκείνα τα πρώτα, σκληρά χρόνια, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Η λαχτάρα της επιστροφής, τα ψέματα και τα τεχνάσματα της μνήμης, η φιλοξενία και το καλωσόρισμα, η δυστοπία και το αίμα της καταστροφής, η φυγή, η προσκόλληση του ανθρώπου στη ζωή, ο αέναος κύκλος της ζωής, η συνείδηση της ταυτότητας, οι διαρκείς μετακινήσεις, η ψευδαίσθηση της επικοινωνίας, η ενσωμάτωση των ανθρώπων στα τοπία, η άφιξη στον νέο τόπο και η μετάβαση στο φως, η αγωνία ένωσης της κατακερματισμένης μνήμης, το φορτίο της ανθρώπινης τραγωδίας, η ματαίωση, η απώλεια, οι κρίσιμες ιστορικές στιγμές, η ετερότητα και η απομόνωση είναι οι βασικές θεματικές της έκθεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.