Γιατί όλοι πηγαίνουν φέτος το καλοκαίρι στον Σταυρό Θεσσαλονίκης
«Βουλιάζει» τα σαββατοκύριακα ο κοντινός παραθαλάσσιος προορισμός - Ο παράγοντας Fly Over, οι σταθερές «δεξαμενές», οι Έλληνες της μίας ημέρας και τα ερωτήματα για το μέλλον
Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων Θεσσαλονικέων το καλοκαίρι να έχει συνδεθεί με τις παραλίες της Χαλκιδικής, όμως ακόμα και πιο κοντινοί παραθαλάσσιοι προορισμοί, όπως αυτός του Σταυρού, βρίσκονται σταθερά στις επιλογές για μια βουτιά τα σαββατοκύριακα.
Αυτό αποτυπώθηκε ιδιαίτερα κατά το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, με την κωμόπολη του Στρυμωνικού Κόλπου να «βουλιάζει» από επισκέπτες.
Και τα σαββατοκύριακα όμως που ακολούθησαν, πολλοί Θεσσαλονικείς ήταν εκείνοι που επέλεξαν αντί της Χαλκιδικής να επισκεφτούν τον Σταυρό, και ιδιαίτερα την παραλία στις Μηλιές, με αποτέλεσμα κατά την επιστροφή τους να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Και σε αυτό ρόλο διαδραματίζουν και οι εργασίες του Fly Over στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί διστάζουν να πάνε στη Χαλκιδική προκειμένου να μη χάσουν χρόνο στο δρόμο.
Με αφετηρία την οικονομική ανασυγκρότηση των δεκαετιών 1950-1960, ο Σταυρός άρχισε να αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των γειτονικών νομών, αλλά και της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Το 1993 και οι τρεις παραλίες του Σταυρού, η δυτική, η κεντρική (των Πλατανιών) και η ανατολική (των Μηλιών) βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βράβευση που επαναλαμβάνεται από τότε κάθε χρόνο.
Τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών με πολλά νεόδμητα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, σύσταση νέων κέντρων διασκέδασης και οργάνωση των παραλιών.
«Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Οι ουρές ξεκινούσαν από τις δύο εισόδους/εξόδους της Εγνατίας Οδού και συνέχιζαν μέχρι μέσα το Σταυρό.
Το ίδιο και τα σαββατοκύριακα καθώς πολλοί λόγω των έργων του Fly Over αντί για τη Χαλκιδική επιλέγουν να έρθουν εδώ για να κάνουν το μπάνιο τους» λέει στην parallaxi ο Κ. Παπαζώης, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Σταυρού.
Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί το φετινό καλοκαίρι ο κ. Παπαζώης αναφέρει:
«Για εμάς είναι μια παγιωμένη κατάσταση, όσον αφορά τον κόσμο που έρχεται και από το εξωτερικό, αλλά και τους Έλληνες επισκέπτες. Αγγίζουμε την φέρουσα ικανότητα μας, όσον αφορά τα καταλύματα.
Τις καθημερινές η κατάσταση είναι πιο ήπια και μπορεί κάποιος σχετικά εύκολα να βρει δωμάτιο, αλλά τα σαββατοκύριακα η διαθεσιμότητα είναι οριακή».
Σχετικά με τον «χάρτη» των επισκεπτών, προσθέτει:
«Η σταθερή δεξαμενή μας είναι οι Βαλκάνιοι, δηλαδή Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Σκοπιανοί.
Λιγότεροι είναι οι Μολδαβοί, οι Σκανδιναβοί και οι επισκέπτες από Τσεχία και Ουγγαρία, αγορές όμως από τις οποίες είχαμε παλιότερα περισσότερους επισκέπτες.
Ωστόσο, ο τουρισμός είναι μια παγκόσμια καραμπόλα. Έτσι, κάποιοι πλέον έχουν στραφεί και λόγω τιμών προς τα παράλια της Τουρκίας, στην αλβανική ριβιέρα, αλλά και στα παράλια του Μαυροβουνίου.
Όσο όμως τα νησιά μας πάνε καλά, παίρνουμε και εμείς τα πάνω μας και ένα μερίδιο από την “πίτα” των επισκεπτών ξένων τουριστών στη χώρα μας».
Οι ξένοι από μία έως δύο βδομάδες, οι Έλληνες μία με δύο διανυκτερεύσεις
Σε μεγάλο ποσοστό οικογενειακός προορισμός ο Σταυρός, με τις καθαρές παραλίες του, τα ρηχά νερά του, την πλειονότητα των τουριστικών καταστημάτων που διαθέτει, προσελκύει Βαλκάνιους επισκέπτες για μία ή δύο εβδομάδες διαμονής.
«Οι Βούλγαροι μένουν από 4 έως 6 ημέρες. Λίγο περισσότερες κάθονται οι Ρουμάνοι και οι Ούγγροι και σε αυτό παίζει ρόλο και η απόσταση. Δεν μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι τέτοιας απόστασης για να μείνουν μόνο μία εβδομάδα. Σκεφτείτε ότι χρειάζεται κάποιοι από αυτούς να κάνουν και μία διανυκτέρευση στα Σκόπια, πριν έρθουν στη χώρα μας» εξηγεί ο κ. Παπαζώης και προσθέτει:
«Όσον αφορά τους Έλληνες, υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να έρθουν να μείνουν για ένα ή δύο βράδια τα παρασκευοσαββατοκύριακα, αλλά η μεγάλη πλειονότητα έρχεται αυθημερόν για μπάνιο και κυρίως τα σαββατοκύριακα που ο όγκος των ντόπιων επισκεπτών είναι μεγάλος».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον αριθμό των καλοκαιρινών επισκεπτών στον Σταυρό γεμίζει, όπως είναι φυσικό, με ιδιαίτερη ικανοποίηση τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ακόμα και τα όποια κενά υπάρχουν στο προσωπικό ή τα όποια τυχόν προβλήματα παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι, καλύπτονται και ξεπερνιούνται.
Ωστόσο, η εικόνα των τελευταίων καλοκαιριών αποτελεί και μια πρόκληση για τον Σταυρό.
«Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Θα αντέξει η περιοχή μας με τόσους επισκέπτες; Θα είναι σε θέση να καλύψει αυτή τη ζήτηση; Μπορεί να εμφανιστούν και εδώ θέματα που παρουσιάζονται σε άλλες περιοχές, όπως όσον αφορά την λειψυδρία;» σημειώνει ο κ. Παπαζώης.
Ο Σταυρός απέχει 77 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και σε κάτι λιγότερο από 55 λεπτά θα φτάσετε εκεί μέσω της Εγνατίας Οδού ή και από την Παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, όπου μπορεί η απόσταση να είναι λίγο μεγαλύτερη, όπως και η διάρκεια του ταξιδιού, αλλά σε ορισμένα σημεία, λίγο πριν φτάσετε, η διαδρομή είναι μαγευτική.
Οι τρεις παραλίες της περιοχής συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο περίπου 7 χιλιομέτρων, όπου πέρα από beach bars θα βρείτε και ελεύθερους χώρους για να βάλετε τις ομπρέλες σας και μάλιστα να την τοποθετήσετε με ευκολία καθώς μιλάμε για αμμώδεις ακρογιαλιές.
Το κόστος καυσίμου για τη μετάβαση και την επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη δεν ξεπερνάει τα 22 ευρώ, ενώ πρέπει να υπολογίσετε ότι υπάρχουν και διόδια που κοστίζουν 2,35 ευρώ (η συγκεκριμένη τιμή είναι μόνο για τη μετάβαση στον Σταυρό).
Επίσης, υπάρχουν και τα συχνά δρομολόγια των ΚΤΕΛ από το Σταθμό Μακεδονία, με το κανονικό εισιτήριο να κοστίζει 3,90 ευρώ.