Θεσσαλονίκη

Γιατί Πρόδρομε Νικηφορίδη είσαι υποψήφιος με τον Στέλιο Αγγελούδη;

Ο γνωστός αρχιτέκτονας αποκαλύπτει τους λόγους της απόφασης του να είναι μέλος του συνδυασμού "Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη"

Parallaxi
γιατί-πρόδρομε-νικηφορίδη-είσαι-υποψ-1062471
Parallaxi

Γεννήθηκα στο Ατσαλένιο, στην άκρη της πόλης του Ηρακλείου, στην Κρήτη, από γονείς που γεννήθηκαν στην Καππαδοκία. Όταν ήμουν 11 χρονών η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα στη γειτονιά της πλατείας Διοικητηρίου. Από πολύ μικρός ήθελα να γίνω αρχιτέκτων και επέλεξα τη Γαλλία για τις σπουδές μου.

Από τα μαθητικά μου χρόνια πάλεψα για την αξιοκρατία, υπήρξα ο πρώτος πρόεδρος του 4ου Γυμνασίου αμέσως μετά από τη Χούντα και όλα αυτά τα χρόνια πορεύθηκα με το διαβατήριο της αξιοκρατίας.

Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και στη Σορβόννη. Εργάστηκα σε μεγάλα γραφεία στο Παρίσι, επέστρεψα το 1991.

Από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκα για την πόλη και τον δημόσιο χώρο. Με τον Μπερνάρ Κουόμο κερδίσαμε σημαντικούς διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπως ο Ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας.

Ταυτόχρονα υπήρξα για μεγάλα διαστήματα και εξακολουθώ να είμαι πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Διοργανώσαμε δεκάδες δράσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις. Πρόεδρος και ψυχή πέντε μεγάλων συνεδρίων για το δημόσιο χώρο, τα εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια και τις αποκαταστάσεις διατηρητέων.

Από το 2012 έως πρόσφατα υπήρξα πρόεδρος του συλλόγου Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας. Παραιτήθηκα λίγο πριν δηλώσω την υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου. Οι ενέργειες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι διαγωνισμοί, οι εκθέσεις και γενικότερα οι εθελοντικές δράσεις είναι αμέτρητες.

Το 2017 αποδέχτηκα πρόταση του Δημάρχου Παύλου Μελά να ηγηθώ ομάδας για το σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Σήμερα το πάρκο κατασκευάζεται και σύντομα θα αποδοθεί στους πολίτες.

Έζησα από κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που ζούμε εδώ και τέσσερα χρόνια με υποχρεώνει να εμπλακώ σε κάτι που δεν ήταν ζητούμενο. Δεν μπορώ να βλέπω την πόλη μας σε τέτοια κατάσταση και να μένω με σταυρωμένα χέρια. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν αυτοί που παίρνουν και αυτοί που δίνουν. Έχω μάθει να δίνω και παίρνω μεγάλη χαρά όταν οι συμπολίτες μου το αναγνωρίζουν και μου επιστρέφουν την αγάπη τους. Ως αρχιτέκτονας εισέπραξα μεγάλη ευγνωμοσύνη από τους συμπολίτες μου για τη Νέα Παραλία!

Η ενασχόληση μου αυτή όμως μου δίδαξε ένα μάθημα: Η αλλαγή, είτε το θέλουμε είτε όχι, δεν μπορεί να έρθει απέξω. Έρχεται μόνο αν όλοι εμείς που αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη, που εργαστήκαμε για αυτήν, ασχοληθούμε ενεργά και αποφασιστικά με το πώς αυτή θα διοικηθεί. Συναντήθηκα με όλους σχεδόν τους υποψήφιους Δημάρχους που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές.

Μόνο ένας με έκανε να πιστέψω το όραμα και τα σχέδια του για τη Θεσσαλονίκη. Και όχι μόνο αυτό, με ώθησε να είμαι και εγώ υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαζί του. Ο Στέλιος Αγγελούδης. Ένας ικανός μάνατζερ, με πολλές δεκαετίες εμπειρίας και έργου για την πόλη. Η ανάπλαση της Α΄ Προβλήτας του ΟΛΘ, η μεταφορά της Λαχαναγοράς εκτός Θεσσαλονίκης, το Ολυμπιακό Μουσείο και πολλά άλλα είναι τα έργα του Στέλιου Αγγελούδη για τη Θεσσαλονίκη.

Ο Στέλιος κατάφερε να δημιουργήσει μια δυναμική ομάδα ανθρώπων που αγαπούν την πόλη και θέλουν να δουλέψουν για αυτήν. Μια ανεξάρτητη ομάδα, χωρίς αγκυλώσεις και δεσμεύσεις. Το πρόγραμμα της «Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη», το οποίο δημιουργήσαμε έπειτα από εκτενή διάλογο με ανθρώπους της πόλης, δεν μένει μόνο σε διακηρύξεις. Περιλαμβάνει πρακτικές προτάσεις και σχεδιασμό για όλα τα μείζονα ζητήματα της πόλης: Καθαριότητα, Κυκλοφοριακό, Δημόσιοι Χώροι, Φροντίδα των Αδέσποτων, Πολιτισμός.

Μαζί με τον Στέλιο μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη που περπατιέται με άνεση και με ασφάλεια. Μια πόλη η οποία δεν αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητα μας, αλλά μας κάνει υπερήφανους να ζούμε σε αυτήν. Μια πόλη που κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη.

Η εγκατάλειψη του Δημόσιου Χώρου από τη σημερινή διοίκηση πρέπει να σταματήσει.

Η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» θα προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις στα πάρκα, στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη Νέα Παραλία, με νέα έργα αναβάθμισης και φροντίδας της. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μικρών χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη, προσβάσιμων σε όλους, ξεκινήσαμε ήδη να τους καταγράφουμε. Για να είναι η Θεσσαλονίκη μια πόλη φιλική και προσβάσιμη σε όλους!

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ελευθερία για να αναπνεύσει, να μείνει ακηδεμόνευτη από κεντρικές πολιτικές δυνάμεις για να μπορέσει να εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις και να εφαρμόσει, το πρόγραμμά της. Να αφήσουμε επιτέλους την πόλη να κερδίσει, και τους πολίτες να νικήσουν με την δύναμη της ψήφου τους.

Σήμερα οι μάχες δίνονται στην καθημερινότητα, στη γειτονία, στις πλατείες, στις σχολικές αυλές.

Η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνει μια νέα πλειοψηφία των πολλών που αντιστρέφονται τις κομματικές ταμπέλες και τα αδιέξοδα των κομματικών υποψηφίων.

Στη νέα Μεταπολίτευση την ιστορία την γράφουν οι ομάδες αρχών και το κοινό όραμα και οι ασχολούμενοι με τα δημοτικά πράγματα πρέπει να γνωρίζουν την πόλη, να την έχουν περπατήσει. Να την αγαπάνε ως κομμάτι και της δικής τους ιστορίας. Γνωρίζω τον Στέλιο. Γνωρίζω το πάθος του για την πόλη, ένα πάθος που είμαι τυχερός να μοιράζομαι και εγώ μαζί του. Ένα πάθος που δεν μπορεί να κατασταλεί από τα προβλήματα, γιατί βλέπει τη δύναμη της Θεσσαλονίκης. Το μέλλον της.

Ένα μέλλον μιας καθαρότερης, πιο πράσινης, πιο άνετης πόλης.

Είμαι μέλος της Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για μια άλλη Θεσσαλονίκη! Φιλική, ανθρώπινη και βιώσιμη Θεσσαλονίκη για εμάς και τις επόμενες γενιές!

*Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης είναι αρχιτέκτονας, δημιουργός της ανάπλασης της Νέας Παραλίας και υποψήφιος με τον συνδυασμό “Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη” του Στέλιου Αγγελούδη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα