Γνώρισε τις Κυρίες της Θεσσαλονίκης
Τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης, με χρονικό πλαίσιο τις τελευταίες δεκαετίες, έρχεται να φέρει μπροστά το βιβλίο του Στράτου Σιμιτζή, που επανακυκλοφορεί.
Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη γένους θηλυκού. Άλλωστε έχει πάρει το όνομά της από μια γυναίκα, η οποία είχε τη διπλή ιδιότητα της συζύγου του ιδρυτή της, Κάσσανδρου, αλλά και της ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ενώ οι γυναικείες προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την ιστορία της πόλης μπορεί να μην γνώρισαν πολλή φήμη κατά την αρχαιότητα, η Θεσσαλονίκη μετρά πολλές σημαντικές γυναικείες φιγούρες οι οποίες επηρέασαν την πορεία και την ζωή της προς το καλύτερο.
Αυτές τις γυναίκες, με χρονικό πλαίσιο τις τελευταίες δεκαετίες της πόλης, έρχεται να φέρει μπροστά το βιβλίο του Στράτου Σιμιτζή, που κυκλοφορεί τώρα σε επανέκδοση. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, το βιβλίο “Κυρίες της Θεσσαλονίκης” επιχειρεί να αναδείξει κυρίες οι οποίες ανεξάρτητα από ιδιότητα, επάγγελμα και χώρο, έχουν αφήσει το στίγμα και το αποτύπωμά τους στα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά δρώμενα αυτής της πόλης.
“Ασφαλώς δεν είναι οι μοναδικές, όμως είναι βέβαιο πώς δεν πέρασαν απαρατήρητες και οπωσδήποτε έχουν αποσπάσει την προσοχή, την εκτίμηση, την αναγνώριση και σε πολλές περιπτώσεις το σεβασμό της κοινωνίας, για τη δράση και τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται για κυρίες που έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά και κυρίες που κινούνται ανάμεσά μας.” σημειώνει στον πρόλογό του.
Όπως αναφέρεται, οι κυρίες που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας έρευνας ή μελέτης. Ούτε επελέγησαν βάσει ορισμένων κριτηρίων και προδιαγραφών. Είναι κυρίως ζήτημα εμπειριών και γνώσεων του συγγραφέα.
Επίσης, το βιβλίο “Κυρίες της Θεσσαλονίκης” δεν πρέπει να θεωρηθεί και να εκληφθεί ως ιστορικό κείμενο. Είναι κυρίως αναφορά σε κυρίες που απασχόλησαν και απασχολούν την επικαιρότητα και ο συγγραφέας έκρινε πώς πρέπει να μνημονευθούν και να αναδειχθούν.
Οπωσδήποτε όμως, τα κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου, ως επί το πλείστον ανέκδοτο, συνιστούν χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την κοινωνική ιστορία της Θεσσαλονίκης μια και παρουσιάζουν ανάγλυφα τη ζωή της πόλεως, κυρίως κάποιες άλλες εποχές.
Οι 51 Κυρίες της Θεσσαλονίκης του Στράτου Σιμιτζή περιμένουν να τις γνωρίσετε.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη ΑΕ.
Επισκόπου Κίτρους Νικολάου 4, Ροτόντα
Στράτος Σιμιτζής
Ο Στράτος Σιμιτζής θητεύει στον Τύπο από το 1961 μετά ταν γάμο του με την Τέσα Λεβαντή, ιδιοκτήτρια και εκδότρια της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς». Ως συνιδιοκτήτης-διευθυντής του «Ελληνικού Βορρά» εισήγαγε στον ημερήσιο Τύπο τη φωτοσύνθεση και την εκτύπωση offset.
Υπήρξε ιδρυτής και εκδότης της απογευματινής εφημερίδας «Εσπερινή Ώρα», η οποία διέκοψε την έκδοσή της τα 1969. Τα 1976 απεχώρησε από τον «Ελληνικό Βορρά». Το 1964 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος —10 σε σταυρούς— με την «Πανθεσσαλονίκεια Παράταξη». Το 1967 επαύθη από τη δικτατορία και επέστρεψε στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του ΠΑΟΚ 1972-1973 και αντιπρόεδρος 1965-1966.
Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια», μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και παλαιότερα του Ratary και Propeller Club. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Συνεργάζεται με τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Αγγελιαφόρο» και «Αδέσμευτο Τύπο». Παλαιότερα συνεργάστηκε με τα περιοδικό «Φιλοξενία και Τουρισμός». Από το 1980 είναι ανταποκριτής της μηνιαίας ασφαλιστικής επιθεώρησης «Ασφαλιστική Αγορά» – έτος ιδρύσεως 1977 — ενώ διετέλεσε σύμβουλος Τύπου και δημοσιότητας στις Εταιρίες «Ολυμπιακή ΑΑΕ» και «Ολυμπιακή VICTORIA».
Έχει μία κόρη, τη Ζέτα Σιμιτζή-Φιλοξενίδη —πρώην συνιδιοκτήτρια των εφημερίδων «Ελληνικός Βορράς» και «Σπορ ταυ Βορρά»- και δύο εγγονούς, τον Χρήστο και τον Αναστάση.
Βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά του στο χώρο των Μ.Μ.Ε., από την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος. Για την προσφορά του στον Τύπο έχει τιμηθεί με Μετάλλιο από τον «Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος».
Με τη συγγραφή βιβλίων ασχολείται από το 2001, με εξαίρεση ενός που κυκλοφόρησε το 1977.
Έγραψε τα βιβλία:
- Ο Τύπος σήμερα 1977.
- Κάποτε στη Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις University 5tudio Press, 2001.
- Τύπος και υπογραμμός, Εκδόσεις University Studio Press, 2003.
- Εμείς…, Εκδόσεις Κορν. Σφακιανάκη, 2004
- Θεσσαλονίκη — Αυτά που δεν ξεχνιούνται, Εκδόσεις University Studio Press, 2005.
- Εκείνα τα χρόνια…, Εκδόσεις Universitγ Studio Press, 2007.
- Γειτονιές της νιότης μας, Εκδόσεις University Studio Press, 2009.