Featured

Γνώριζε η αστυνομία για την επικείμενη επίθεση των νεοναζί στο ΕΠΑΛ;

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι λειτουργεί πυρήνας της ΧΑ στο σχολείο

Φίλιππος Δεργιαδές
γνώριζε-η-αστυνομία-για-την-επικείμεν-824804
Φίλιππος Δεργιαδές

Εικόνες: SOOC

Τα επεισόδια που καταγράφονται αυτές τις ημέρες σε σχολεία της Σταυρούπολης και του Εύοσμου, με πρωταγωνιστές άτομα και ομάδες που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, σίγουρα δεν αιφνιδίασαν όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι πρόσωπα, γεγονότα και εξελίξεις στις Δυτικές Συνοικίες Θεσσαλονίκης.    

Επίσης σίγουρα δεν αιφνιδίασαν ούτε την αστυνομία ή οποία, όπως καταγγέλλεται, όχι μόνο δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση, περιορίζοντας τη δράση, κυρίως, όσων εμφανίστηκαν να αρθρώνουν λόγο και ανάστημα στις φασιστικές προκλήσεις.

Η διείσδυση, παρουσία και δράση ατόμων από τον νεοναζιστικό χώρο εντός των σχολείων, αλλά και όπως πληροφορούμαστε και σε συλλόγους οπαδών που έχουν έδρα τη Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι γνωστή ευρέως και αποτελεί κοινό μυστικό, σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει πολλά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, πληροφορίες της Parallaxi, αναφέρουν πως η αστυνομία είχε γνώση για τις εξελίξεις αλλά επέλεξε να κινηθεί με τρόπο που τελικά, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, έριξε λάδι στη φωτιά. Ανάλογα «άφαντη» ήταν και στα γεγονότα που ξέσπασαν την επομένη στο ΕΠΑΛ Εύοσμου.

Δεν ήθελαν την αποτροπή των επεισοδίων;

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες της Parallaxi, η αστυνομία γνώριζε για την δράση των νεοναζί εντός και εκτός του σχολείου στη Σταυρούπολη, αλλά δεν προέβη σε καμιά ενέργεια προκειμένου να περιορίσει την δράση των νεοναζί. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν συγκεκριμένες εισηγήσεις από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, απο την περασμένη Τρίτη να γίνουν προληπτικές κινήσεις και να εφαρμοστεί σχέδιο αποτροπής των επεισοδίων, αλλά η απάντηση από τα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας ήταν αρνητική.

Η συγκεκριμένη εισήγηση περιελάμβανε προληπτικά μέτρα για τον εντοπισμό των στελεχών της Χρυσής Αυγής ή άλλων ατόμων από τον ακροδεξιό χώρο, που έχουν παρουσία και δράση στο σχολείο και σχεδίαζαν να δημιουργήσουν επεισόδια, εντός ή πέριξ του σχολικού συγκροτήματος. Η εντολή όμως που δόθηκε τελικά, ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή για έλεγχο και απόκρουση των ατόμων που θα εκδήλωναν αντιφασιστική δράση και θα προσπαθούσαν να απαντήσουν στις προκλήσεις των νεοναζί.

Ως εκ τούτου, και με αυτά τα δεδομένα, η “απαθής” στάση των ΜΑΤ στην αρχή, όταν επιτέθηκαν οι νεοναζί, και η «απωθητική» στη συνέχεια, συμπεριφορά προς τα μέλη της ΚΝΕ, τους φοιτητές και σε γονείς, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολη, την ώρα που μέσα από το σχολείο οι ακροδεξιοί χαιρετούσαν με το γνωστό ναζιστικό τρόπο, σχεδόν ήταν αναμενόμενη.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της αστυνομίας, τονίζοντας σε ανακοίνωση του πως, «την ώρα της επίθεσης των φασιστικών ομάδων οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές και έκαναν πλάτη στις φασιστικές δυνάμεις».

Επίσης, κατά τη χθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας, οι ακροδεξιοί, όλως περιέργως, «αφήνονται» από την αστυνομία, να πλησιάσουν τους αντιφασίστες και να δημιουργήσουν ένταση. Υποτίθεται η αστυνομία είχε τοποθετηθεί σε θέση, πέριξ της πλατείας, για να αποτρέψει την «επαφή» μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά οι ακροδεξιοί την… αιφνιδιάζουν και σχεδόν μέσα από τις γραμμές των ανδρών των ΜΑΤ, επιχειρούν επίθεση στα αντιφασιστικά μπλοκ.

Η κατάσταση είναι εδώ και χρόνια γνωστή…

Στη Σταυρούπολη, αλλά και σε άλλες περιοχές των Δυτικών Συνοικιών, η δράση των νεοναζί τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει διαστάσεις. Ειδικά στα σχολεία γίνεται συστηματική παρέμβαση από πυρήνες της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, λειτουργεί πυρήνας 15- 20 νεοναζί που έχει δημιουργήσει κλίμα τρόμου εντός και εκτός σχολείου, με τραμπουκισμούς, απειλές, ακόμα και επιθέσεις σε μαθητές και καθηγητές. Εκπαιδευτικοί αναφέρουν περιστατικά επιθέσεων, με εισβολές σε γραφεία καθηγητών, οι οποίοι υπό τον φόβο των αντιποίνων δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως καθηγητής, εκ των διευθυντικών στελεχών του συγκροτήματος, έδειχνε ανοχή και επικροτούσε, σχεδόν ανοιχτά, τη δράση των εθνικιστών νεοναζί.

«Είναι οπλισμένοι μέσα στο σχολείο και φέρονται με τσαμπουκά και βίαιο τρόπο. Όταν έγιναν τα επεισόδια μπροστά στο σχολείο η αστυνομία ήταν παρούσα, αλλά δεν έκανε τίποτα», τονίζει εκπαιδευτικός που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στα σχολεία της περιοχής. «Δυστυχώς υπάρχει κλίμα φόβου και κανείς δεν τολμά να προχωρήσει σε μηνύσεις», σημειώνει και αναφέρει πως στα γεγονότα μπροστά στο σχολείο, οι νεοναζί που χαιρετούσαν ναζιστικά, είχαν μπει στο σχολείο από την πίσω πόρτα και είχαν προετοιμαστεί με σιδερόβεργες, μαχαίρια, σιδερογροθιές και κλωνάρια από δένδρα. «Δεν είναι μόνο οι μαθητές αλλά υπάρχει καθοδήγηση από την ΧΑ. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ποιος θα προχωρήσει και θα ονοματίσει άτομα όταν ξέρει ότι θα στοχοποιηθεί στην περιοχή;» αναρωτιέται και σημειώνει πως η αδράνεια της αστυνομίας, πριν από τις προσαγωγές και τις συλλήψεις μετά την κορύφωση των γεγονότων, προκάλεσε και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Ήδη τα κόμματα της αριστεράς έχουν καταγγείλει την στάση της αστυνομίας και έχουν καλέσει την κυβέρνηση, να μη «παίζει» παιχνίδια με το χώρο της ακροδεξιάς και να μη χαϊδεύει πολιτικά, τους εθνικιστικούς και νεοναζιστικούς κύκλους.

Ενδεικτικές και προκλητικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη, θυμήθηκε τη θεωρία «των δύο άκρων» που εξισώνει τους φασίστες με το αντιφασιστικό κίνημα. Κάλεσε δε τα κόμματα να καταδικάζουν τη βία «από όπου και να προέρχεται» και παρατήρησε πως «βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες».

SOOC

Μάλιστα ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι την Τρίτη «ήταν και άλλοι από έξω, οι οποίοι κοπανάγανε κόσμο. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακή ακροδεξιά».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε ότι «ο κ. Συρίγος, συνεχίζοντας την κυβερνητική γραμμή ξεπλύματος των νεοναζί, αρνήθηκε να παραδεχτεί την πραγματικότητα. Η δημοκρατική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό δεν μπορεί να εξισώνεται με την νεοναζιστική δράση».

Επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για ακροδεξιά στροφή Μητσοτάκη «με Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη και Μπογδάνο», η οποία «αποτυπώνεται πλέον και στην πολιτική του».

ΚΚΕ: ανεκδιήγητες δηλώσεις Συρίγου

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας εκφράζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ. «Οι ανεκδιήγητες δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, αποδεικνύουν ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, που επιχείρησε να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα, μέσα από ‘λογικές άκρων’ και ‘συμψηφισμούς’, δεν ήταν τυχαία», τονίζει το ΚΚΕ και σημειώνει πως το υπουργείο Παιδείας έχει άμεσες ευθύνες για την παρουσία της ακροδεξιάς στο σχολείο της Σταυρούπολης, το οποίο είχαν μετατρέψει σε ορμητήριο…

SOOC

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα