Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Το ΑΠΘ σε σταυροδρόμι

«Το ΑΠΘ ταλανίζεται από την αδυναμία ανάδειξης της νέας διοίκησής του, απόρροια τόσο ενός αναποτελεσματικού και πολιτικά απαράδεκτου νόμου» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου.

Parallaxi
γρηγόρης-ζαρωτιάδης-το-απθ-σε-σταυροδ-1081867
Parallaxi

«Σε μια περίοδο που μεγάλες προκλήσεις συγχρονίζονται, ο ρόλος και η σημασία του Δημόσιου, Δημοκρατικού Πανεπιστημίου καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, ειδικότερα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το μεγαλύτερο Ίδρυμα της χώρας.» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ο Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Υπ. Πρύτανης του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ενώ έκανε γνωστές τις αρχές και τις θέσεις της υποψηφιότητάς του για την Πρυτανεία.

Όπως ανέφερε αναλυτικά:

Σε αυτήν την περίοδο το ΑΠΘ ταλανίζεται από την αδυναμία ανάδειξης της νέας διοίκησής του, απόρροια τόσο ενός αναποτελεσματικού και πολιτικά απαράδεκτου νόμου, όσο όμως και των εγωιστικών συμπεριφορών που δεν εξυπηρετούν το μέλλον του Πανεπιστημίου μας.

Με τις κυβερνητικές ευθύνες, προεξεχουσών αυτών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας,  να είναι ιδιαιτέρως μεγάλες λόγω της εμμονής σε έναν νόμο πλαίσιο που είναι πλέον αποδεδειγμένα τουλάχιστον αδιέξοδος, διενεργήθηκαν δύο φορές εκλογές για την ανάδειξη των 6 «εσωτερικών» μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Και τις δύο φορές η διαδικασία απέβη άκαρπη, καθώς τα έξι εκλεγμένα μέλη (τα ίδια και τις δύο φορές) δεν κατόρθωσαν με τη σειρά τους να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη για να συγκροτηθεί το 11μελές Συμβούλιο.

Παρά τις δομικές αδυναμίες της διαδικασίας, υποστήριξα εξ αρχής τη μόνη ρεαλιστική και ανταποκρινόμενη στη δημοκρατική λογική διέξοδο: οι πέντε πρώτοι σε σειρά εκλογής εσωτερικοί σύμβουλοι να επιλέξουν από έναν εξωτερικό σύμβουλο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια που απαιτούνται. Δυστυχώς επικράτησαν εγωιστικές λογικές και παρά τις συνεχείς, επίμονες προσπάθειές μου, όπως και άλλων εκλεγμένων, η λύση αυτή δεν επιλέχτηκε.

(Προς επιβεβαίωση αυτών, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των «έξι» αναμένεται να σταλούν στα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ.)

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η ευθύνη της ανάδειξης των 5 εξωτερικών μελών περνά πλέον στη Σύγκλητο του ΑΠΘ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα διενεργηθούν οι τρεις (το πολύ) συνεδριάσεις / ψηφοφορίες. Η συγκεκριμένη διαδικασία ελλοχεύει δυσκολίες και κινδύνους, τους οποίους οφείλω να αναδείξω δημόσια, καθώς η συνέχιση της διοικητικής δυστοκίας του μεγαλύτερου ιδρύματος της χώρας δημιουργεί ζητήματα που αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία:

  1. Τα μέλη της Συγκλήτου – Κοσμήτορες -ισσες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων και εκπρόσωποι κατηγοριών προσωπικού – δεν εκφράζουν τον εαυτό τους αλλά τις μονάδες και τις συλλογικότητες που εκπροσωπούν. Ως εκ τούτου οφείλουμε όλες -οι να ψηφίσουμε για τα εξωτερικά μέλη όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε, με γνώμονα τα ακαδημαϊκά πρωτίστως (αν όχι μόνο) χαρακτηριστικά των υποψηφίων και το καλό του Ιδρύματος. (Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η άμεση δημοσιοποίηση των βιογραφικών των υποψήφιων εξωτερικών μελών!)
  2. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι ψηφοφορίες της Συγκλήτου να μην αναδείξουν ούτε αυτές με απόλυτη πλειοψηφία (50+%) τα πέντε εξωτερικά μέλη. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος προβλέπει την κλήρωση μεταξύ όσων σχετικά πλειοψηφήσουν. Είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί! Ελπίζω και θα εργαστώ σε αυτήν την κατεύθυνση, τα 57 μέλη της Συγκλήτου να έχουν την ωριμότητα που δυστυχώς δεν επέδειξαν και οι 6 εκλεγμένοι εσωτερικοί σύμβουλοι.

Προς αποφυγή αυτών των κινδύνων και προς εξυπηρέτηση του ίδιου του ΑΠΘ: 

  1. Δεν πρόκειται να ασκήσω πίεση οιουδήποτε χαρακτήρα σε μέλος της Συγκλήτου παρά μόνο, δημοσίως και καθαρά, να εκφράσω τους λόγους για τους οποίους επιλέγω να στηρίξω συγκεκριμένες υποψηφιότητες εξωτερικών μελών – έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και σέβομαι την κρίση των συναδέλφων μου.
  2. Δεν θα κινήσω «λίστες προτίμησης» που υποτιμούν την υπόσταση του κάθε μέλους της Συγκλήτου, αλλά θα αρκεστώ στην επιχειρηματολογία μου στην ίδια τη διαδικασία της συνεδρίασης της οργάνου, σεβόμενος απόλυτα τον κυρίαρχο θεσμό του ΑΠΘ και τους/τις λειτουργούς του.
  3. Καλώ και τα υπόλοιπα πέντε εκλεγμένα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου να πράξουμε ανάλογα.
  4. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι ανεξάρτητα της τελικής συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης θα διεκδικήσω στο πλαίσιό του την ευθύνη του Πρύτανη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Νόμου. Η πρότασή μου για το ΑΠΘ στην επόμενη μέρα, ξανά μεγάλο, εξωστρεφές, σύγχρονο και δημοκρατικό, ξανά Πανεπιστήμιο, είναι συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη. Τις προτεραιότητες τις έχω θέσει σε σχετικό κείμενο που έχω εδώ και καιρό καταθέσει, τόσο στην κοινότητα του Ιδρύματός μας, όσο και δημοσίως (επισυνάπτεται κι εδώ).

Ακηδεμόνευτα, ανεξάρτητα, ακαδημαϊκά θα είμαι παρών στο υπό συγκρότηση Συμβούλιο Διοίκησης για την υπεράσπιση των εν λόγω θέσεων.

Ακηδεμόνευτα, ανεξάρτητα, ακαδημαϊκά θα παλέψω μαζί με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ σε συντονισμό με τα άλλα ιδρύματα της χώρας για την αλλαγή του αναποτελεσματικού και πολιτικά απαράδεκτου νόμου πλαίσιο, για την υπεράσπιση και ανάπτυξη του εξωστρεφούς, σύγχρονου, δημοκρατικού, δημόσιου Πανεπιστημίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα