H περιβαλλοντική σχέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την πόλη
Τα λιμάνια, ως συγκοινωνιακοί κόμβοι και τόποι παραμονής επιβατών, προσελκύουν σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που τα περιβάλλουν. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλούν συχνά σοβαρές επιπτώσεις, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, κυκλοφοριακό κορεσμό και, αισθητική υποβάθμιση. Με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κάθε λιμάνι πρέπει να είναι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη που το περιβάλλει, να […]
Τα λιμάνια, ως συγκοινωνιακοί κόμβοι και τόποι παραμονής επιβατών, προσελκύουν σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που τα περιβάλλουν. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλούν συχνά σοβαρές επιπτώσεις, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, κυκλοφοριακό κορεσμό και, αισθητική υποβάθμιση.
Με βάση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κάθε λιμάνι πρέπει να είναι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη που το περιβάλλει, να μην αποτελεί εμπόδιο στην προσπέλαση της θάλασσας από τους κατοίκους και οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται να το αναδεικνύουν σε τόπο ζωντάνιας για την πόλη.
Η πειθάρχηση στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Οδηγίες και ο σεβασμός στις ανάγκες της πόλης όσων εργάζονται ή χρησιμοποιούν το λιμάνι είναι υποχρέωση, που πρέπει να ελέγχεται για την αποφυγή επιπτώσεων στη Δημόσια Υγεία, στην Τοπική Οικονομία και στη λειτουργία των πόλεων που φιλοξενούν τα λιμάνια.
Στη χώρα μας δεν είναι σπάνιο τα λιμάνια, αν και μέρος της πόλης, να λειτουργούν ως ξένο σώμα που περιορίζει τη συνέχειά της, εμποδίζει την προσπέλαση στη θάλασσα και εκδηλώνει αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Τα παραπάνω ζητήματα, ειδικότερα για τη σχέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την πόλη, θα συζητηθούν στην εσπερίδα που διοργανώνει η Επιστημονική Επιτροπή του Τομέα Βορείου Ελλάδος του ECOCITY, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, το απόγευμα (18.00), στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Την Εσπερίδα θα συντονίσουν ο Νίκος Μουσιόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ και Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Τομέα Βορ. Ελλάδος ECOCITY και ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ, Μέλος Δ.Σ. ECOCITY.
Οι ομιλητές της Εσπερίδας είναι:
Ο Κώστας Μουτζούρης, Καθηγητής και π. Πρύτανης ΕΜΠ, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων Ο Δημήτριος Θεολογίτης, Head of Unit “Ports and Inland Navigation”, European Commission. Σωτήρης Ράπτης, Policy Officer, του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΚΟ Transport & Environment. Ο Ελευθ. Ιακώβου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ., Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδος. Ο Νίκος Παπαμίχος, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης και ο Γιώργος Δημαρέλος, Δημ. Σύμβουλο, Συγκοινωνιολόγος.
Τα Πράσινα Λιμάνια, είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το ECOCITY στο πλαίσιο των δράσεών του υπέρ της βιώσιμης προοπτικής του αστικού περιβάλλοντος. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΜΚΟ, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις του και στις γενικότερες ανάγκες του αστικού ιστού.
Η Εσπερίδα διοργανώνεται από το ECOCITY και συνεργάζονται ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Την εκδήλωση φιλοξενεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης και Υποστηρίζουν η εταιρία INTERGEO και το Ξενοδοχείο MEDITERRANEAN PALACE
Η συμμετοχή στην Εσπερίδα είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες – ∆ηλώσεις Συμμετοχής Γραμματεία Εσπερίδας e-mail: [email protected]