Θεσσαλονίκη

Η a shiny day έρχεται να μας μάθει την τέχνη των παλαιών που αναβιώνει στο σήμερα

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο κεντήματα, υφές και χρώματα.

Κλεοπάτρα Κουτσουρού
η-a-shiny-day-έρχεται-να-μας-μάθει-την-τέχνη-των-π-992887
Κλεοπάτρα Κουτσουρού

Εάν είσαι υπέρμαχος των χειροτεχνιών, εάν είσαι λάτρης της τέχνης της κλωστοϋφαντουργίας και εάν ψάχνεις ένα event το οποίο θα γεμίσει το χρόνο σου δημιουργικά και γεμάτο χρώματα, υφές και ανθρώπους όλων των ηλικιών και μορφών, αυτό το σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο σε εσένα.

Στις 7, 8 και 9 Απριλίου έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο Ypsilon, η Αλεξάνδρα Διονά (Aka: Ashinyday) με όλα τα απαραίτητα σύνεργα, για να μας μάθει την τέχνη των παλαιών που αναβιώνει στο σήμερα. Με ένα εξαιρετικά δημιουργικό workshop η Αλεξάνδρα θα μας μάθει τις τεχνικές του κεντήματος, crochet και punch needle, και πως μπορούμε να αφήσουμε για λίγο τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να έρθουμε σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί, όπως μας είπε και η ίδια.

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Διονά;

Η Αλεξάνδρα είναι μια αυτοδίδακτη φωτογράφος και art director που ζει στην Αθήνα. Τα έργα τέχνης της κυμαίνονται από φωτογραφία και καλλιτεχνική διεύθυνση, έως δημιουργία εμπορικών καμπανιών και branding για τοπικές και διεθνείς μάρκες, επιχειρήσεις, καλλιτέχνες και σεφ. Η Αλεξάνδρα ενδιαφέρεται για τους τομείς της φωτογραφίας, της οικολογίας, της διακόσμησης, του σχεδιασμού και του οπτικού περιεχομένου –για να αναφέρουμε μόνο μερικά– και εμπνέεται συνεχώς από την αγάπη της για το περιβάλλον και κυρίως την ίδια τη ζωή.

Είναι επίσης η δημιουργός του blog ashinyday.com, μιας πλατφόρμας όπου ενθαρρύνει τους αναγνώστες να ακολουθήσουν έναν πιο δημιουργικό και βιώσιμο τρόπο ζωής. Σεμινάρια χειροτεχνίας (διαδικτυακά και αυτοπροσώπως), σετ υλικών και βιβλία ζωγραφικής, άρθρα και εκπαιδευτικά βίντεο, καθώς και podcasts, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια λαμπερή μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό. Η Αλεξάνδρα επίσης έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια στο TEDx NKUA (2019) με θέμα τη γνώση, όπου μοιράστηκε την προσωπική της ιστορία και φιλοσοφία, με τίτλο «Πάντα υπάρχει τρόπος, ενώ σε πιο πρόσφατη ομιλία της στο TEDx AUEB (2022) μίλησε για μια πιο πράσινη εκδοχή της ζωής μας και πως είναι αυτό εφικτό.

Η επαφή με αυτές τις αργές χειροτεχνίες έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Αυτό, είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο, αλλά το βλέπω και από τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και από τους μαθητές μου όλα αυτά τα χρόνια που παραδίδω σεμινάρια. Είναι πολύ όμορφη αυτή η επαφή με το εσωτερικό μας παιδί, και μέσω της χειροτεχνίας συγκεντρωνόμαστε απόλυτα, χαλαρώνουμε και μοιραζόμαστε αυτό το συναίσθημα με τους άλλους συμμετέχοντες. 

-Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να μεταφέρεις το μικρό σου εργαστήριο, έστω και για τρεις μέρες στην Θεσσαλονίκη;

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη για σεμινάρια χειροτεχνίας, μέσα σε ένα χρόνο. Μου αρέσει να συναντώ την κοινότητα του A Shiny Day κι εκτός Αθηνών, και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα σεμινάρια που κάνω. Τα σεμινάρια φιλοξενούνται στον υπέροχο χώρο του Ypsilon και η ατμόσφαιρα είναι φανταστική.

-Πως νιώθεις που έχεις συμβάλλει στο να επαναφέρεις την τέχνη του κεντήματος στην καθημερινότητα μας;

Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που βλέπω πως αυτό που αγαπώ τόσο πολύ, κι αυτό που εμένα με βοηθάει πολύ σε προσωπικό επίπεδο, ισχύει και για άλλα άτομα γύρω μου. Και τολμώ να πω ότι σιγά-σιγά, βλέπω πως μεγαλώνει και επεκτείνεται από τότε που ξεκίνησα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι ενήλικες έχουμε αποκοπεί από την επαφή με τέτοιου είδους δημιουργικές ασχολίες, γιατί τα θεωρούμε βαρετά, ή τα συνδέουμε -υποσυνείδητα- με τα γηρατειά και την καταπίεση. Αυτήν την αντίληψη προσπαθώ να αλλάξω. Για εμένα η ενασχόληση με τις χειροτεχνίες σημαίνει έκφραση, παιχνίδι, χαλάρωση.

-Περιέγραψε μας το κλίμα στα σεμινάρια που διοργανώνονται και γιατί αξίζει κάποιος να παρευρεθεί σε ένα από αυτά;

Η επαφή με αυτές τις αργές χειροτεχνίες έχει πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Αυτό, είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο, αλλά το βλέπω και από τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και από τους μαθητές μου όλα αυτά τα χρόνια που παραδίδω σεμινάρια. Είναι πολύ όμορφη αυτή η επαφή με το εσωτερικό μας παιδί, και μέσω της χειροτεχνίας συγκεντρωνόμαστε απόλυτα, χαλαρώνουμε και μοιραζόμαστε αυτό το συναίσθημα με τους άλλους συμμετέχοντες. Είναι μια πολύ βαθιά και αναζωογονητική εμπειρία, τελικά. Και είναι σίγουρα παραπάνω από κέντημα ή πλέξιμο, για παράδειγμα.

Εγώ μέσω του έργου μου, προσπαθώ να ενθαρρύνω όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με τις χειροτεχνίες και για να εκφραστούν καλλιτεχνικά ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους, αλλά και για να κάνουν ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσουν. Για εμένα, δεν έχει καμία σημασία αν κάποιο άτομο ξέρει από χειροτεχνίες ή όχι. Σημασία έχει να ασχοληθούμε, να αφιερώσουμε αυτόν το χρόνο και το χώρο στον εαυτό μας, και το σίγουρο είναι ότι κανένας δε μπορεί να μας κρίνει για αυτό. Είναι δική μας η στιγμή, και το έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα workshops: https://ashinyday.com/product/thessalonikh-crochet-all-levels/
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα