Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα σε έναν ταραγμένο κόσμο

2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης Έχοντας ξεκινήσει την πορεία του πέρυσι, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά, με ανανεωμένα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής και του ακαδημαϊκού χώρου να στελεχώνουν φέτος τις προγραμματισμένες ομιλίες. Το Συμπόσιο διοργανώνουν […]

Parallaxi
η-ελλάδα-σε-έναν-ταραγμένο-κόσμο-14094
Parallaxi
nn_symposium_2013_poster_photo.jpg

2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Έχοντας ξεκινήσει την πορεία του πέρυσι, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά, με ανανεωμένα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής και του ακαδημαϊκού χώρου να στελεχώνουν φέτος τις προγραμματισμένες ομιλίες. Το Συμπόσιο διοργανώνουν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer, και θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Στόχος του Συμποσίου είναι να εδραιωθεί στην πόλη ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνεύρεση που επικεντρώνεται στα πολιτικά και οικονομικά τεκταινόμενα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Οι τοπικές αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις τον καιρό της κρίσης που διανύουμε είναι συνεχείς και δραστικές, με την Ελλάδα στο επίκεντρο των γεγονότων και εν μέσω μεγάλης αναταραχής. Η διενέργεια λοιπόν του Συμποσίου στην πόλη, με διαλέξεις σημαντικών προσωπικοτήτων πάνω στα θέματα αυτά, αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, καθώς προσφέρει την δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με τα εθνικά και τα παγκόσμια τρέχοντα θέματα, ενώ δίνει την δυνατότητα η πόλη να συμμετέχει στον διάλογο για τα ζητήματα αυτά.

Έχοντας εστιάσει σε τρείς διεθνείς πλευρές της επικαιρότητας την περασμένη χρονιά, με αντικείμενα την παρακμή της Δύσης, την άνοδο της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη, θεματικές που παρουσιάστηκαν από ακαδημαϊκούς και ειδήμονες του είδους τους, το 2ο Διεθνές Συμπόσιο θέτει την χώρα μας ως άξονα για την εξερεύνηση περαιτέρω ζητημάτων που τρέχουν σε κρίσιμες γι’αυτήν περιοχές, με θεματική την “Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”.

Το Συμπόσιο πραγματεύεται την θέση της Ελλάδας στο πολιτικο-οικονομικά ασταθές και σύνθετο αυτό περιβάλλον, ενώ οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ακούσουν αναλύσεις και να κάνουν διάλογο με πολιτικούς της διεθνούς σκηνής, όπως ο ο Wolfgang Schüssel, πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας και Πρόεδρος του United Nations Association of Austria, και ο Miguel Angel Moratinos, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, θα μπορέσουν να συνομιλήσουν με εξέχοντες ακαδημαϊκούς, καθώς στο Συμπόσιο θα παρευρεθούν o David Abulafia, από το πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ο σημαντικότερος ιστορικός της Μεσογείου σήμερα και συγγραφέας του πολυβραβευμένου βιβλίου “The Great Sea: A human history of the Mediterranean”, o Kenneth Dyson, από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, πολιτικός οικονομολόγος και ειδικός της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο Arkady Moshes, πολιτικός αναλυτής της σύγχρονης Ρωσίας, ο Gareth Jenkins, πολιτικός αναλυτής της σύγχρονης Τουρκίας και ο Udo Zolleis, πολιτικός αναλυτής της σύγχρονης Γερμανίας.

Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης αποσκοπεί στην παροχή μιάς πλατφόρμας διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά και στο να φέρει την πόλη ανάμεσα στις διεθνείς εξελίξεις και κοντά στον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα από την διοργάνωση αυτή, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να συμμετέχουν στην συζήτηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την χώρα αλλά και το ευρύτερο διεθνές σκηνικό.

Γλώσσες εργασίας του Συμποσίου θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Γενική είσοδος: προπώληση, 10 ευρώ / ταμείο, 15 ευρώ

Φοιτητικό/μειωμένο εισιτήριο: προπώληση, 5 ευρώ / ταμείο, 10 ευρώ

* το εισιτήριο ισχύει και για τις δυο ημέρες εργασιών του Συμποσίου

** η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την 1 Οκτωβρίου 2013

Για περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων:

επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου – www.thessalonikisymposium.org

facebook: Thessaloniki International Symposium

επικοινωνήστε με το Δίκτυο Ναυαρίνο, Απελλού 3 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 10.00-15.00)[email protected]

επικοινωνήστε με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Φράγκων 6-8 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 09.00-17.00) T.2310 551 754 | F.2310 551 748 | E. [email protected]

*Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στον πολιτισμό της Βορείου Ελλάδος. Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, η Πολιτιστική Εταιρεία έχει διοργανώσει δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει συμμετάσχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.

Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το ΝΝ είναι μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

11.00-12.00 | Europe after the crisis

Wolfgang Schüssel, Πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας & Πρόεδρος του United Nations Association of Austria

12.00-13.00 | The politics of the euro-crisis

Miguel Angel Moratinos, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας & Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

13.00-14.00 | Germany after the federal election

Udo Zolleis, Eberhard Karls Universitat Tubingen

14.30-16.00 | The Mediterranean: from past to present

David Abulafia, University of Cambridge

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

11.00-12.30 | Turkey after Erdogan?

Gareth Jenkins, Institute for Security & Development Policy, Stockholm & Istanbul

13.00-14.30 | Russia under Putin

Arkady Moshes, The Finnish Institute of International Affairs

15.00-16.30 | The economics of the euro-crisis

Kenneth Dyson, Cardiff University

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα