Θεσσαλονίκη

Η γυναίκα που μετέτρεψε έναν σκουπιδότοπο σε μικρό παράδεισο σε μια γωνιά της πόλης

"Kι ένα μικρό παρτέρι της γειτονιάς να καθαρίσουμε, είναι αρκετό να αλλάξει την εικόνα, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πολλά. Λίγη αγάπη χρειάζεται για την πόλη μας..."

Κλεοπάτρα Κουτσουρού
η-γυναίκα-που-μετέτρεψε-έναν-σκουπιδό-1006530
Κλεοπάτρα Κουτσουρού

Πόσες φορές έχουμε ξεκινήσει μια διαδρομή για το σπίτι ή την δουλειά και έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι μπροστά σε σημεία μέσα στη πόλη που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη;

Πολλές φορές σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ομορφύνουμε τον χώρο και να μπορέσουμε να ζωντανέψουμε αυτά τα μικρά σημεία που κάθε μέρα βλέπουμε να τα τρώει η αδιαφορία λίγο λίγο, αλλά τελικά μένουμε αδρανείς.

Η Κατερίνα Σιάμκουρη όμως δεν έμεινε μόνο στη σκέψη. Κάτοικος της Θεσσαλονίκης και μέλος της εθελοντικής ομάδας Save Your Hood, η Κατερίνα έκανε τη σκέψη όλων μας πραγματικότητα. Με πολύ αγάπη για την πόλη και μεράκι, η Κατερίνα κατάφερε να μετατρέψει έναν αυθαίρετο σκουπιδότοπο-μπαζότοπο σε μια ανάσα πρασίνου που την έχει τόσο πολύ ανάγκη η πόλη. Η Κατερίνα μιλά στην parallaxi για την δράση της.

“Το σημείο αυτό βρίσκεται στην Άνω Τούμπα στο τέρμα της οδού Διαγόρα στην έξοδο της περιφερειακής οδού δίπλα στο υδραγωγείο. Πήρα την απόφαση γιατί η κατάσταση που αντίκρισα όταν κάποια μέρα επέλεξα την διαδρομή αυτή κατευθυνόμενη στο δάσος ήταν σοκαριστική. Κατοικώ στην περιοχή τα τελευταία 10 χρόνια, από το σημείο δεν περνώ ούτε το βλέπω από την κατοικία μου. Είναι ένα σημείο δίπλα στο δάσος, με θέα τον Θερμαϊκό και την πόλη που κάποιοι το μετέτρεψαν σε μία απέραντη χωματερή, ένα τεράστιο μπαζότοπο. Δεν υπήρχε περίπτωση όλο αυτό να με αφήσει αδιάφορη.

Είμαι μέλος της εθελοντικής ομάδας Save your hood και κάνουμε συνεχείς ομαδικές αλλά και ατομικές δράσεις καθαρισμού σε δάση, παραλίες και μέσα στον αστικό ιστό. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα την δράση μου χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δεν φανταζόμουν τότε ότι θα μπορούσα να φτάσω στο σημερινό αποτέλεσμα. Απίστευτος κόπος. Χρειάστηκαν 2,5 ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε κανείς να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια. Δεν με πειράζει όμως, ήταν κάτι που ξεκίνησα μόνη μου και θα αγωνιζόμουν όσο μου το επέτρεπαν οι αντοχές μου με τεράστια υπομονή και επιμονή, όπως και αγάπη για την γειτονιά.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τώρα που πια η δράση αυτή έγινε γνωστή δέχομαι καθημερινά μηνύματα από κάθε περιοχή της πόλης που θέλουν να προσφέρουν φυτά. Είναι κάτι που με συγκινεί. Υπάρχουν άτομα που με ρωτούν πώς θα μπορούσαν και αυτοί να αλλάξουν την εικόνα της γειτονιάς τους.

Δεν χρειάζονται πάντα τόσο μεγάλες παρεμβάσεις, κι ένα μικρό παρτέρι της γειτονιάς να καθαρίσουμε, να φυτέψουμε, είναι αρκετό να αλλάξει την εικόνα της γειτονιάς. Πιστεύω πώς υπάρχει ελπίδα. Σίγουρα κάποιοι θα σκεφτούν πως όταν ένα και μόνο άτομο κατάφερε όλο αυτό, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πολλά. Λίγη αγάπη χρειάζεται για την πόλη μας!”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα