Οι μερακλήδες με τις υπογραφές
Εικόνα: Ελένη Βράκα Ήταν εξαιρετική η πρωτοβουλία του δήμου να αναρτήσει ενημερωτικές πινακίδες σε μνημειακά σημεία της πόλης επ΄ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Οι Δείκτες Μνήμης, όπως λέγονται, είναι μια σειρά επιδαπέδιων ή επιτοίχιων πινακίδων μεγάλων διαστάσεων (85×230εκ ή 70Χ200 εκ.) και αποτελούν έργο που υλοποιείται από το δήμο […]
Εικόνα: Ελένη Βράκα
Ήταν εξαιρετική η πρωτοβουλία του δήμου να αναρτήσει ενημερωτικές πινακίδες σε μνημειακά σημεία της πόλης επ΄ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Οι Δείκτες Μνήμης, όπως λέγονται, είναι μια σειρά επιδαπέδιων ή επιτοίχιων πινακίδων μεγάλων διαστάσεων (85×230εκ ή 70Χ200 εκ.) και αποτελούν έργο που υλοποιείται από το δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πρότασης που κατατέθηκε στην Επιτροπή “Θεσσαλονίκη 2012” από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και την εταιρία “Tetragon”, που ανέλαβε το τεχνικό σκέλος. Την εποπτεία των εργασιών ανέλαβε τριμελής επιτροπή από τους: Γιώργο Αναστασιάδη, καθηγητή Πανεπιστημίου, Αντώνη Σατραζάνη, προϊστάμενο του ΚΙΘ, και Χρίστο Ζαφείρη, δημοσιογράφο-συγγραφέα. Το έργο προέβλεπε την κατασκευή και τοποθέτηση Δεικτών Μνήμης σε συνολικά 41 σημεία της Θεσσαλονίκης σε πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση προτείνονται επιπλέον 180. Πρόκειται για σημεία που σηματοδοτούν ιστορικούς τόπους και σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα για την πόλη.
“Διαβατήριο της Θεσσαλονίκης στο περιφερειακό και στο διεθνές στερέωμα”, χαρακτηρίζε σε δημοσιεύματα του τύπου τους Δείκτες μνήμης, ο Γιάννης Μπουτάρης που ήθελε “να “βγάλει” την ιστορία της πόλης από τη βιβλιοθήκη στους δρόμους, καθιστώντας προσπελάσιμη την ιστοριογραφία της σε ντόπιους και τουρίστες”.
Οι πρώτοι επτά “Δείκτες μνήμης” τοποθετήθηκαν στην “Πλατεία Ελευθερίας”, το “Μνημείο Λαμπράκη”, τα “Λαδάδικα”, την “Τράπεζα Αλλατίνι” στη Στοά Μαλακοπή, το “Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης”, την “Αρχαία Αγορά”, το Βιβλιοπωλείο “Μόλχο” και πρόσφατα στο παλιό βουλγαρικό γυμνάσιο Κερίλλου και Μεθοδίου.
Ξεκινώ το άρθρο με το ρήμα “ήταν” γιατί η χαρά μας κράτησε λίγο. Κι αυτό εξαιτίας της θλιβερής επέμβασης ορισμένων πολιτών της πόλης πάνω στις πινακίδες. Έτσι μερικές από αυτές στέκεται πλέον αδύνατο να επιστρέψουν στην αρχική τους μορφή μετά από βανδαλισμούς που τις έκαναν αγνώριστες και μη αναγνώσιμες. Όπως αυτή της Αρχαίας Αγοράς που δεν μπορεί πια να επιτελέσει τον σκοπό της τοποθέτησής της. Αφού ανέλαβαν να της “αλλάξουν τα φώτα” μερακλήδες με άθλιες μουτζούρες που μοιάζουν υπόγραφες. Μικρότερης έκτασης “επίθεση” έχει δεχτεί και ο Δείκτης Μνήμης, στην περιοχή Βαλαωρίτου.
Ευτυχώς οι επόμενοι Δείκτες μνήμης που μέλλει να τοποθετηθούν, προβλέπεται να φέρουν και ένα ειδικό κάλυμμα που θα τους προστατεύει από κάθε λογής αηδιαστικές εικαστικές παρεμβάσεις, ωστόσο εκκρεμεί η χρηματοδότησή τους από το πράσινο ταμείο.