Η ομιλία για τα πρώην στρατόπεδα – Η τελευταία ευκαιρία για ανάσες ζωής στη Δ. Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση για την προάσπιση του δημόσιου χώρου των πρώην στρατοπέδων Καρατάσιου και Παύλου Μελά - Όσα συζητήθηκαν

Parallaxi
η-ομιλία-για-τα-πρώην-στρατόπεδα-η-τε-481440
Parallaxi

Τα πρώην στρατόπεδα είναι η τελευταία ευκαιρία για ανάσες ζωής στη Δ. Θεσσαλονίκη και αυτό υπερασπίζεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία κόντρα στα σενάρια οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησης που ακούγονται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, στο δημοτικό εντευκτήριο Καρατάσιου έλαβε χώρα και η ανοιχτή συνέλευση – κάλεσμα συλλόγων, φορέων και σωματείων για την προάσπιση του δημόσιου χώρου των πρώην στρατοπέδων Καρατάσιου και Παύλου Μελά.

Στο πρώτο μέρος οι ομιλητές της εκδήλωσης ανέφεραν τα εξής:

Ευθύμης Παπαδημητρίου, εκπαιδευτικός: Οι ελεύθεροι χώροι, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, το Μητροπολιτικό πάρκο του Δήμου Παύλου Μελά είναι πολύτιμοι χώροι εκπαίδευσης, άθλησης, πολιτισμού. Αν το πρόταγμα της αειφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εποχή μας, η φυσική, οικονομική, πολιτική και κοινωνική βιωσιμότητα, η βιωματική εκπαίδευση στους χώρους αυτούς αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες, ενημερώνει και διαμορφώνει μελλοντικούς ενεργούς πολίτες. Το παράδειγμα της ενασχόλησης των σχολικών μονάδων με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου από το μακρινό 2005 έως σήμερα με προγράμματα διαμόρφωσης πρότυπων κήπων, ανάπτυξης βιωματικών δράσεων με ξένα σχολεία και φορείς, φανερώνει πόσο κομβικό είναι για την τοπική κοινότητα και όλη την πόλη η διατήρησή του, ως δημόσιου, ελεύθερου χώρου πρασίνου, εκπαίδευσης, άθλησης και πολιτισμού.

Σωκράτης Σεϊτανίδης, πολεοδόμος – χωροτάκτης: Το Μητροπολιτικό Πάρκο Καρατάσιου είναι χαρακτηρισμένο στο σύνολό του ως κοινόχρηστος και κοινωφελής χώρος. Ωστόσο, ο υφυπουργός άμυνας σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρει ότι σκοπός είναι σε μία μεγάλη έκταση εντός του πρώην στρατοπέδου να χτιστούν στρατιωτικά οικήματα αξιωματικών και ότι αυτό εντάσσεται στα πλαίσια ενός μεγάλου οικιστικού προγράμματος κ.α.  Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον ισχύων θεσμοθετημένο πολεοδομικό σχεδιασμό (ΦΕΚ 444Δ/26-7-2021), που καθορίζει ότι τουλάχιστον το 75% του χώρου θα είναι πράσινο και το υπόλοιπο θα είναι κοινωφελείς λειτουργίες. Ο σχεδιασμός δεν προβλέπει χρήσεις γης εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως κατοικίες. Το γεγονός αυτό, αποτελεί ένα “πολεοδομικό κεκτημένο”, για το οποίο έχει αγωνιστεί επί 20 χρόνια η τοπική κοινωνία, δηλαδή οι πολίτες, σύλλογοι και συλλογικότητες που χρησιμοποιούν τον χώρο. Ασκώντας πολιτική πίεση, κατάφεραν να εισακουστούν οι προτάσεις τους για τον χώρο, από τις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου.  Η εκδήλωση αυτή, ήταν για μένα μια ευκαιρία να τονίσουμε ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει ξεχάσει τα κεκτημένα της, αλλά τα υπερασπίζεται. Συνεχίζει να διεκδικεί την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, ως δημόσιων ελεύθερων χώρων, με τους πολίτες ενεργούς στον σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους. Θεωρώ, ότι, για να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο όραμα, θα πρέπει να υπάρχει σύμπλευση και συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενδιαφερόμενων πολιτών/ συλλόγων/ συλλογικοτήτων, απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης των χώρων των πρώην στρατοπέδων.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους συλλόγων, φορέων, σωματείων, αλλά και από απλούς πολίτες, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για την οργάνωση δράσεων υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην στρατοπέδων Καρατάσιου και Παύλου Μελά για την αποφυγή οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησής τους. Η μεγάλη συμμετοχή στο ανοιχτό κάλεσμα είναι το καλύτερο εφόδιο για τους αγώνες έρχονται!!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα