Θεσσαλονίκη

Η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα που επικοινωνεί με κακοποιημένες γυναίκες

Η Olga είναι εδώ για να δυναμώσει κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη!

Μυρτώ Τούλα
η-πρώτη-εφαρμογή-στην-ελλάδα-που-επικο-1087125
Μυρτώ Τούλα

Τα τελευταία τρία χρόνια όλο και περισσότερες ιστορίες κακοποιημένων γυναικών έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. H αιματοβαμμένη λίστα με τις δολοφονημένες αυξάνεται δραματικά. Παγκόσμιοι και εγχώριοι φορείς εκπέμπουν sos.

Κάθε χρόνο 1 στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία. Πλέον, η βία χτυπά το δίπλα σπίτι, το δίπλα τραπέζι, την δίπλα παρέα.

Στη χώρα μας, 1 στις 2 γυναίκες 18-74 ετών έχει βιώσει ενδοσυντροφική βία, 1 στις 2 έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, 1 στις 3 έχει βιώσει σωματική βία είτε από σύντροφο ή από μη σύντροφο. Ενώ, πάνω από 1 στις 4 έχει βιώσει stalking.

Ο Οργανισμός Πράξη Αγάπης, δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμογή (application), μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες, θύματα βίας, να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο και μέσω γραπτών μηνυμάτων, με αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κρατικών ή ιδιωτικών δομών. Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση.

Ζητήματα για τα οποία, γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, μπορούν να μιλήσουν στην OLGA. Κατά τη διάρκεια της πλοήγησης στην εφαρμογή, οι γυναίκες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια επώνυμα ή ανώνυμα και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την παρέμβαση της άμεσης δράσης με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εφαρμογή, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε μερικές ημέρες.

Η Δέσποινα Καβύρη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Οργανισμού «Πράξη Αγάπης» μίλησε στην Parallaxi για την εφαρμογή:

Η Όλγα Δημητρακοπούλου ήταν μέλος του οργανισμού μας, η ιστορία της είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφο της τον Ιανουάριο του 2022, μπήκε στην εντατική και μετέπειτα σε κέντρο αποκατάστασης. Μας κάλεσε η οικογένεια της και ζήτησε την συμβολή μας για την καλύτερη δυνατή θεραπεία της, άμεσα προβήκαμε στην έρευνα μέσω του διεπιστημονικού προσωπικού, συμβάλλαμε για την εισαγωγή της στο κέντρο αποκατάστασης για να ξεκινήσει εντατικές θεραπείες τόσο για τα σωματικά όσο και για τα ψυχικά τραύματα που υπέστη.

Η Όλγα ήταν μαχήτρια, πάλεψε πολύ, στο πρόσωπο της καθρεφτιζόταν χιλιάδες γυναίκες που έχουν δεχθεί βία. Η Όλγα κατέληξε λόγω πνευμονικής λοίμωξης, μετά από έναν χρόνο και 8 μήνες πάλης για ζωή. Προς τιμήν της δημιουργήσαμε την πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες, θύματα βίας, να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο και μέσω γραπτών μηνυμάτων, με αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κρατικών ή ιδιωτικών δομών.

Η εφαρμογή, Olga, θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη, θα λειτουργήσει σε δύο εβδομάδες από τώρα. Ο σχεδιασμός της επιτρέπει την ανωνυμία, υπάρχει η επιλογή του δωματίου ασφαλείας που λειτουργεί ένα live chat, καθιστόντας την όλη διαδικασία απλή και προσφέροντας άμεσα αποτελέσματα. Με το πάτημα ενός κουμπιού η γυναίκα μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνήσει άμεσα με αρμόδιο εκπρόσωπο που θα την καθοδηγήσει συμβουλευτικά.”

Η εφαρμογή θα μπορέσει να ενδυναμώσει τις γυναίκες κάθε ηλικίας που δέχονται κάθε μορφή βίας:

“H εφαρμογή θα έχει και άλλα “κουμπιά” τα οποία θα αφορούν στην ενημέρωση των γυναικών, από τα δικαιώματα μέχρι το πως μπορεί να κινηθεί το θύμα σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επιπροσθέτως, θα ξεχωρίσει τις μορφές βίας, η ουσία είναι το ίδιο το θύμα να μπορέσει να στείλει μήνυμα, να ενδυναμωθεί και να φύγει μετέπειτα από την βίαιη κατάσταση. Αυτή την στιγμή πίσω από την εφαρμογή βρίσκονται 4 ειδικοί, όμως θέλουμε να συνδεθούμε με ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς για να λειτουργήσει σωστά το app. Τα δεδομένα όσον αφορά τις μορφές βίας θα καταγράφονται ώστε να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, για τις περιοχές και τα θύματα και μετέπειτα να μελετιούνται οι μορφές βίας και το πως μπορούν να επαλειφθούν.

Θέλουμε να αντικρίσουμε και να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος. Ο στόχος μας είναι η εφαρμογή να αφορά όλη την Ελλάδα, προς το παρόν αφορά την Κεντρική Μακεδονία. Μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει ως οργανισμός γυναίκες οι οποίες έχουν κακοποιηθεί στο πλαίσιο της περίθαλψης. Η εφαρμογή έρχεται για να δώσει έναν ακόμη τρόπο και να συμβάλλει στην εξάλειψη του προβλήματος. Ευτυχώς υπάρχουν γραμμές στήριξης για τα θύματα, εμείς σκεφτήκαμε πως μέσω της εφαρμογής η γυναίκα θα είναι “αθόρυβη”, θα μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα ώρα και στιγμή με κάποιον αρμόδιο για να διαφύγει από μία κακοποιητική κατάσταση, είτε στο εργασιακό περιβάλλον, είτε στο σπίτι.”

Ο οργανισμός “Πράξη Αγάπης” από το 2014, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και έχει την βάση του στην Θεσσαλονίκη. Το όραμα τους είναι “ένας καλύτερος κόσμος”, όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούν δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με βιοποριστικά προβλήματα και προβλήματα υγεία:

“Υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα φαρμακευτικής περίθαλψης, που αφορούν συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μέσω του επιστημονικού μας προσωπικού το οποίο κάνει την έρευνα, παρέχουμε εντελώς δωρεάν και με την συμβολή του κόσμου, υπηρεσίας φαρμακευτικής περίθαλψης, αποκατάστασης ακόμη και υλικής στήριξης, χωρίς καμία απολύτως διάκριση και με στόχο την ισότιμη περίθαλψη όλων στην υγειονομική περίθαλψη. 

Επίσης υπάρχει συνεχής και ουσιαστική δράση του κοινωνικού παντοπωλείου, αυτή την στιγμή στηρίζουμε 300 οικογένειες και 800 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, κάθε εβδομάδα προσφέρουμε σε όλα τα μέλη του οργανισμού τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Σημαντικές είναι επίσης οι παρεμβάσεις μας σε συνθήκες φυσικών και μη καταστροφών στις ειδικές δυνάμεις και στους πληγέντες, φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε 7 αποστολές σε όλη την Ελλάδα στις πυρόπληκτες περιοχές και στους πλημμυροπαθείς. Γενικότερα προσπαθούμε να συμβάλλουμε με πράξεις κοινωνικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και με βασικό μας άξονα την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μέχρι σήμερα έχουμε συμβάλλει στην εξυγίανση χιλιάδων συνανθρώπων μας που κινδύνευαν να χάσουν την ζωή τους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο στηρίζουν τον οργανισμό μας και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες. Με στόχο να ενισχύσουμε την σχέση εμπιστοσύνης και διαφάνειας, τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε ο μόνος οργανισμός που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα μας καθημερινά λεπτομερή λίστα με όλες τις δωρέες που γίνονται.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα