Η «Θεσσαλονίκη Για Όλους» τίμησε τον Γιάννη Μπουτάρη

Το αποτύπωμα που άφησε ο πρώην δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-για-όλους-τίμησε-τον-γ-1257677
Parallaxi

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στην αποθήκη Δ’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους», με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα και μέλη της δημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη, αφιερωμένη στο έργο του εκλιπόντα πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μια ουσιαστική συζήτηση από παλιούς συνεργάτες του πρώην δημάρχου αλλά και ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τις πολιτικές που εφάρμοσε ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και το αποτύπωμα και την πολιτική κληρονομιά του σε θέματα πολυπολιτισμικότητας, δημόσιου χώρου, κοινωνικής πολιτικής, εξωστρέφειας, αγώνων για την πόλη και διοίκησης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Για Όλους”, Σπύρος Πεγκας, με την οποία ο Γιάννης Μπουτάρης είχε εκλεγεί πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. 

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε πάντα ενδιαφέρον για τον τόπο του. Σήμερα, είμαστε εδώ για να θυμηθούμε όλα αυτά που έκανε στην πολιτική σκηνή της πόλης μας. Να πάρουμε μια σκυτάλης ευθύνης. Να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να τιμούμε τις ιδέες του. Να παλεύουμε για μια πόλη κοσμοπολίτικη, όλα αυτά για τα οποία έχει παλέψει ο Γιάννης, όλα αυτά τα χρόνια. Σύμβουλοι του, άνθρωποι που συνεργάστηκαν και εμπνεύστηκαν από το έργο του,  με το δικό τους τρόπο, θα μας μεταφέρουν το στίγμα και το αποτύπωμα που άφησε ο ίδιος στην πόλη“, επισήμανε ο Σπύρος Πέγκας.

Για τον Γιάννη Μπουτάρη μίλησαν οι: Γιάννης Αντωνιάδης, Νίκος Γαβαλάς, Φωκίων Δεληγιάννης, Πάτρα Θεολογίδου, Αντώνης Καμάρας, Βασίλης Κάπας, Δήμητρα Κεχαγιά, Ιωάννης Kιουρτσόγλου, Ανδρέας Τάκης, Διονύσης Λατινόπουλος, Λεωνίδας Μακρής, Γιάννης Πλακίδης, Γιάννα Τσόκου.

Η συζήτηση εκτυλίχθηκε βασιζόμενη σε έξι ενότητες: Δημόσιος χώρος, διοίκηση του δήμου, εξωστρέφεια, κοινωνική πολιτική, ζητήματα της πόλης, πολυπολιτισμικότητα.

 Δημόσιος χώρος 

Έχουν ειπωθεί τα πάντα για αυτόν τον άνθρωπο. Είχε όραμα για την πόλη. Αυτό που μας ένωσε είναι ο κοινός αγώνας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Δεν του άρεσε ο χαρακτηρισμός του πολιτικού για το πρόσωπο του. Έβγαλε τη Θεσσαλονίκη από τη μιζέρια που εσωστρέφεια που τη χαρακτήριζε“, τόνισε η Πάτρα Θεολογίδου.

Ο Διονύσης Λατινόπουλος υποστήριξε πως ο Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε να δώσει νόημα σε θεωρητικές έννοιες που στη Θεσσαλονίκη ήταν άγνωστες. “Μέσα από τα έργα του για τον δημόσιο χώρο μας απέδειξε πως μπορεί να είναι τόπος συνάντησης των πολιτών. Επί θητείας του η Θεσσαλονίκη μπήκε στο δίκτυο των 100 ανθεκτικών πόλεων, βοήθησε στη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανθεκτικότητα“.

Διοίκηση του δήμου 

Ο Γιάννης Μπουτάρης άκουγε τους συνεργάτες του. Είχαμε στενή συνεργασία σε καθημερινή βάση. Το χειρότερό του ήταν η γραφειοκρατία και να υπογραφεί έγγραφα. Κατάφερε να “κατεβάσει” τις υπογραφές σε διευθυντές και άλλους αρμόδιους. Αυτό δεν το κάνει εύκολα ένας πολιτικός“, επισήμανε ο Βασίλης Κάππας.

Ήταν πολύπλευρος άνθρωπος. Ήταν πάντα συγκεκριμένος, είχε στόχο. Δεν ήταν γενικώς θέλω λεφτά“, δήλωσε ο Γιάννης Αντωνιάδης.

Εξωστρέφεια 

Ο Γιάννης Μπουτάρης, αναδεικνύοντας τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, έφερε πρακτικό αποτέλεσμα στην πόλη. Η ανάδειξη της μνήμης έφερε εκατομμύρια ευρώ στην πόλη. Ο Μπουρλά επένδυσε στη Θεσσαλονίκη που έφτιαξε ο Γιάννης Μπουτάρης“, διαμήνυσε ο Αντώνης Καμάρας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν σίφουνας, ήταν παρών παντού. Αυτό που θυμάμαι είναι η διαχρονική του νεότητα. Αυτό γοήτευε και τους νέους. Έδινε λύσεις, δεν κρατούσε αποστάσεις. Σε έβλεπε και σε άκουγε. Ασχολιόταν μαζί σου προσωπικά. Εξαιρετικά σπάνιο. Στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ήταν ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή. Μετά ήταν στενοχωρημένος, γιατί χάθηκαν όλα αυτά για τη νεολαία. Λείπει συλλογικά από τη δυναμική αυτής της πόλης“, υποστήριξε η Δήμητρα Κεχαγιά.

Κοινωνική πολιτική 

Δεν υπήρχε τίποτα στην κοινωνική πολιτική πριν τον Γιάννη Μπουτάρη. Ήταν ακτιβιστής σε έναν θεσμικό ρόλο“, είπε ο Νίκος Γαβαλας, κάνοντας αναφορές στις αποφάσεις που έλαβε ο πρώην δήμαρχος για το μεταναστευτικό.

Η ιδεολογία του, η στάση απέναντι στα πράγματα και το ποσό πρωτοπόρος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης σε αυτά που πρέσβευε ήταν εντυπωσιακά. Ευχή μου, μακάρι αύριο να είναι τέτοιες οι συνθήκες που το Thessaloniki Pride να μην υπάρχει. Χωρίς την παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ”, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Πλακίδης.

Ζητήματα της πόλης 

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν ήταν ο ακτιβιστής που έχουν στο μυαλό τους. Ήταν αυτός που ενέπνεε ακτιβιστές. Ο ενεργός πολίτης. Το Δημαρχείο ήταν το σπίτι μας“, υπογράμμισε η Γιάννα Τσόκου.

Ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα είχε τη μορφή που έχει τώρα αν δεν ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης. Θα λέγαμε είναι σταθμός Βενιζέλου- Γιάννης Μπουτάρης“, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φωκίων Δεληγιάννης.

Πολυπολιτισμικότητα

Ήταν ένας εργατικός άνθρωπος και επικεντρωμένος στο καθήκον. Αφοσιωμένος και αυστηρός στη δουλειά του. Έβαλε στόχο η πόλη να μην είναι επαίτης της Αθήνας και να αποκτήσει τη διεθνή της υπόσταση. Το έκανε γιατί ήταν πατριώτης. Είχε μοναδική οπτική στην πολιτική. Στόχος ήταν η πόλη να βγάλει λεφτά από τον πλούτο της“, τόνισε ο Λεωνίδας Μακρής.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Τάκης αποκάλυψε για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης: “Είχε πηγαίο ανθρωπισμό και ήταν μεγάλος οραματιστής. Είχε την ικανότητα να διαισθάνεται. Είχε την αίσθηση ότι αυτό που ερχόταν με το προσφυγικό ήταν κάτι μεγάλο“.

Ο Γιάννης Μπουτάρης κατάφερε να μας ενώσει όλους. Δημιουργήθηκε ο πυρήνας για να μπορέσει να είναι συνεπής με το θέμα των αρχαίων του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και αρχαία και Μετρό. Έβγαλε την πόλη στους δρόμους για να διεκδικήσει το αυτονόητο. Άπλωσε το χέρι, σήκωσε τον διακόπτη και φώτισε η πόλη“, κατέληξε ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου.

Στο ενδιάμεσο της συζήτησης προβλήθηκε απόσπασμα της ομιλίας του Γιάννη Μπουτάρη στο TEDx της Αθήνας το 2013, με θέμα τον φόβο και την τόλμη, αφού νωρίτερα παρουσιάστηκαν στους θεατές  διάφορες φωτογραφίες του πρώην δημάρχου με συνεργάτες και φίλους του.

Μετά το πέρας της συζήτησης, η ηθοποιός Έφη Σταμούλη διάβασε ένα μέρος της ομιλίας του Γιάννη Μπουτάρη, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το 2018. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα λόγια και τη φωνή του ίδιου του Γιάννη Μπουτάρη, με ένα απόσπασμα της ιστορικής αυτής τοποθέτησής του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα