Η Θεσσαλονίκη πόλος έλξης επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τουρισμού για τη Βρετανία

Η κ. Σουρή, η οποία επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και την 88η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-πόλος-έλξης-επιχειρημα-1152607
Parallaxi

Το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως πόλου έλξης επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τουρισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο σκιαγραφεί, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του Εμπορικού Τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Εβίτα Σουρή.

Η κ. Σουρή, η οποία επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και την 88η ΔΕΘ, όπου η βρετανική πρεσβεία είχε φέτος παρουσία με δικό της σταντ, αναφέρθηκε στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, που παραμένουν ισχυρές παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και του Brexit, χαρτογράφησε τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και τα τρόφιμα και ποτά ως τομείς έντονης διμερούς εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι αμφίδρομο.

Για την 88η ΔΕΘ, η κ. Σουρή εκτιμά πως αντανακλά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τον δυναμισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, γενικότερα, ενώ για την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χρονιάς αναφέρει πως καταδεικνύει το βρετανικό ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι, όπως λέει, και η διοργάνωση του 8ου Ελληνο-Βρετανικού Συμποσίου με θέμα «Παγκόσμιες Εφοδιαστικές Αλυσίδες σε μια Εποχή Αβεβαιότητας – από την Οπτική της ΝΑ Ευρώπης», τον προσεχή Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. «Ξεκινώντας από τη ΔΕΘ εγκαινιάζουμε έναν μήνα δράσεων στη Θεσσαλονίκη, προσδοκώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της πόλης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η διευθύντρια του Εμπορικού Τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα λέει πως είναι μια πόλη με παραδοσιακά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, που αδιαμφισβήτητα παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές, τις οποίες και θέλει η πρεσβεία να αναδείξει, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ. Σουρή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

– Ποιο είναι το σημερινό προφίλ των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα υπήρξαν σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, παραδοσιακά εξωστρεφής και σε επαφή με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, και ειδικότερα με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέπτυξε μια συνεχή σχέση αλληλεπίδρασης συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, και τις αλλαγές που έφερε το Brexit. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε σημαντική αύξηση στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών. Η ναυτιλία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, τα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και τα τρόφιμα και ποτά, αποτελούν τομείς έντονης διμερούς εμπορικής δραστηριότητας. Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ όμως και ένα αμφίδρομο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η οικονομία και η επιχειρηματικότητα στις δύο χώρες παρουσιάζει ελκυστικές προοπτικές σε διάφορους τομείς, ενώ οι επιχειρηματικές κοινότητες στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο διακρίνονται από σύμπνοια σε θέματα εμπορικής πολιτικής, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η βιωσιμότητα και η γεωπολιτική ασφάλεια.

– Πώς διαμορφώθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά το Brexit;

Από τον Δεκέμβριο του 2020, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζονται από τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας, η οποία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μετά το Brexit.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας και το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας ξεπέρασε το 2023, τα 13 δις Ευρώ (11.8 δις Λίρες Στερλίνες), έχοντας σημειώσει αύξηση 6.5% από το 2022, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη συνεχή ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Οι Βρετανοί καταναλωτές εκτιμούν ιδιαίτερα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, μια σταθερά για τις ελληνικές εξαγωγές. Παρομοίως, η μακρά παράδοση της Βρετανίας στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, των αλκοολούχων ποτών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, συνεχίζει να καθιστά τη χώρα ελκυστικό εμπορικό εταίρο για τους Έλληνες.

– Ποιοι είναι οι τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για το βρετανικό επιχειρείν;

Με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, επενδυτικό προορισμό με σημαντικές προοπτικές, γεγονός που έχει ήδη προσελκύσει βρετανικές επενδύσεις.

Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εκπαίδευση, η ναυτιλία, η τεχνολογία και η καινοτομία παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το βρετανικό επιχειρείν λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει η Βρετανία στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζει η ελληνική αγορά.

Αντίστοιχα, καινοτόμες ελληνικές εταιρίες που επιθυμούν να επεκταθούν σε ξένες αγορές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να επωφεληθούν των ευκαιριών που παρουσιάζει το κορυφαίο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογίας.

Βασική ευθύνη της Βρετανικής Πρεσβείας, και ειδικότερα του Εμπορικού Τμήματος, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής σχέσης των δύο χωρών, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, με επιχειρηματικούς φορείς, καθώς και με άλλα θεσμικά όργανα.

– Σε ποιους τομείς υπάρχουν ήδη συνεργασίες; Μπορείτε να μου αναφέρετε ορισμένα πετυχημένα παραδείγματα βρετανικού επιχειρείν στην Ελλάδα;

Όπως προανέφερα, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές βρετανικές επενδύσεις από εταιρίες όπως η Lightsource BP, η SSE Renewables και η NextEnergy, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας έντονο ενδιαφέρον και σε συγκεκριμένες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στον τομέα της υγείας, ο Ιατρικός Όμιλος Αθηνών υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Imperial College Health Care NHS Trust με σκοπό την ανταλλαγή ιατρικής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχουν ήδη σημαντικές συνεργασίες βρετανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ελληνικά ιδρύματα και κολλέγια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στον κλάδο της διεθνούς ανώτατης εκπαίδευσης (transnational education) το 90% των προγραμμάτων που προσφέρουν αυτά τα ιδρύματα αφορούν σε αμιγώς βρετανικές σπουδές.

Τέλος, εταιρίες τεχνολογικής καινοτομίας παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης που αποτελεί αναδυόμενο κέντρο τεχνολογίας. Η παρουσία του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας στην ετήσια έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας «Beyond Expo» αποδεικνύει το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον.

– Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν διαχρονικά από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Βλέπετε συνέχιση ή και ενίσχυση αυτής της τάσης;

Η Ελλάδα πράγματι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Βρετανούς. Το 2023, οι αφίξεις Βρετανών τουριστών ξεπέρασαν τα 4,6 εκατομμύρια – αριθμός που φέτος αναμένεται να αυξηθεί. Ήδη, τα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2024 δείχνουν αύξηση της τάξεως του 7% στον αριθμό των Βρετανών επισκεπτών σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα, το περασμένο έτος.

Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι και το γεγονός πως οι Βρετανοί επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, φαίνεται πως έχουν τη μέγιστη συνεισφορά σε επίπεδο τουριστικών εσόδων στην ελληνική οικονομία.

Αφήνοντας ωστόσο τους αριθμούς στην άκρη, η Ελλάδα αποτελεί, διαχρονικά, έναν αγαπημένο τόπο διακοπών των Βρετανών πολιτών. Μάλιστα, με μεγάλο ενδιαφέρον, παρατηρούμε ότι πλέον η χώρα, σιγά σιγά, προσελκύει το ενδιαφέρον των Βρετανών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι, ευελπιστούμε στην περαιτέρω ανάδειξη της Ελλάδας και ως χειμερινό προορισμό.

– Ποια είναι η αίσθηση σας από τη φετινή ΔΕΘ; Τι προσδοκά από την παρουσία της εδώ η Μεγάλη Βρετανία;

Πιστεύω ότι η φετινή, 88η, ΔΕΘ αντανακλά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τον δυναμισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, γενικότερα. Τα πολλά και, συχνά εντυπωσιακά, περίπτερα χωρών και επιχειρήσεων, η έντονη παρουσία επιμελητηρίων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, αλλά και η παρουσία πλήθους κόσμου κάθε μέρα στο χώρο της ΔΕΘ πιστοποιούν το γεγονός αυτό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εδώ, μετά από πολλά χρόνια, με σκοπό να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Θα βρεθούμε και πάλι εδώ, στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του 8ου Ελληνο-Βρετανικού Συμποσίου με θέμα «Παγκόσμιες Εφοδιαστικές Αλυσίδες σε μια Εποχή Αβεβαιότητας – από την Οπτική της ΝΑ Ευρώπης», το οποίο στηρίζει και στο οποίο συμμετέχει η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ξεκινώντας από τη ΔΕΘ εγκαινιάζουμε έναν μήνα δράσεων στη Θεσσαλονίκη, προσδοκώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη – μια πόλη με παραδοσιακά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό αδιαμφισβήτητα παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Στόχος μας είναι να τις αναδείξουμε προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα