Η Θεσσαλονίκη τιμά την 80η επέτειο από την Ημέρα του Ολοκαυτώματος των Ρομά

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου στην πλατεία Αριστοτέλους

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-τιμά-την-80η-επέτειο-από-τ-1195051
Parallaxi

Το έργο «Τζαφ Ανγκλάλ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά στην Ευρώπη.

Το νέο έργο της οργάνωσης σε συνεργασία με την ΑμΚΕ REVMA, πήρε το όνομά του από τη Ρομανί γλώσσα και σημαίνει “Πάμε Μπροστά!”. Μέσα από τις δράσεις του έργου επιδιώκεται η προώθηση του θεμελιώδους δικαιώματος για ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά. Ο δρόμος προς τα εμπρός όμως επιτυγχάνεται μόνο τιμώντας το παρελθόν. 

Για αυτό, το SolidarityNow, η ΑμΚΕ REVMA και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο «Τζαφ Ανγκλάλ» προσκαλούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 19.00 στην πλατεία Αριστοτέλους, για να ενημερωθούν, να θυμηθούν και να τιμήσουν μαζί την 80η επέτειο από την Ημέρα του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Εκεί θα παρουσιαστεί η ιστορική διαδρομή ενός ξεχασμένου Ολοκαυτώματος, που στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 500.000 Ρομά στην Ευρώπη, δημιουργώντας παράλληλα την ευκαιρία διαλόγου γύρω από ζητήματα που  αφορούν τις πολύμορφες τσιγγάνικες κοινότητες.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά από την 2α Αυγούστου 1944, πόσα έχουν αλλάξει στην Ευρώπη σε σχέση με τους Ρομά; 

Οι Τσιγγάνοι συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ενώ στερούνται την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια πρόληψη υγείας, την εργασία, την εκπαίδευση. 80 χρόνια μετά, ελάχιστα έχουν αλλάξει σε θέματα στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τους Ρομά. Αυτός είναι και ο λόγος που η έμφαση στην εκπαίδευση είναι επιτακτική μια και μπορεί να αποτελέσει τη λύση για τα πολλά και χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν αυτή την κοινωνική ομάδα. 

«Τζαφ Ανγκλάλ: Για την ενδυνάμωση της σχολικής φοίτησης των παιδιών Ρομά»

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να απαντήσει στα παραπάνω μέσα από ανοιχτές δράσεις, ενώ θα εστιάσει στην ενίσχυση του ρόλου των γονέων και των εκπαιδευτικών με στόχο την υποστήριξη των παιδιών, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο σχολείο και η ολοκλήρωση της βασικής (υποχρεωτικής) εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, με τις κατάλληλες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό, θα παρουσιαστούν ιστορίες των Ρομά μέσα από τις οποίες θα καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις που κάνουν πολλές φορές αδύνατη την ένταξη των Ρομά στον κοινωνικό ιστό. 

Οι δράσεις του έργου θα υλοποιηθούν σε τρεις κοινότητες Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας: Δενδροπόταμος-Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δήμος Παύλου Μελά και Πέλεκας στον Δήμο Κατερίνης, όπου έχει παρατηρηθεί ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι εξαιρετικά περιορισμένο, λόγω μιας σειράς προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι Ρομά γονείς και τα παιδιά.  

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα