Θεσσαλονίκη

ΑΓΟΡΑ: Η τροπολογία «ξεκάρφωμα» και ο γρίφος του Πάσχα

Ως κακόγουστο αστείο αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης το «παραθυράκι» για μεταμεσονύκτια λειτουργία των καταστημάτων

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αγορα-η-τροπολογία-ξεκάρφωμα-και-ο-γ-991841
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ανέφικτο, κακόγουστο αστείο και… ξεκάρφωμα για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αυτές είναι κάποιες από τις ατάκες καταστηματαρχών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους της πόλης, όσον αφορά τη… μεταμεσονύκτια λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να παρατείνεται μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας με απόφαση του αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου.

Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι να διοργανώνουν διάφορες ειδικές εκδηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι λεγόμενες «λευκές νύχτες», εκδηλώσεις που συνήθως διαρκούν μόνο μία βραδιά. Σημειώνεται ότι κανονικά το πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι 6 π.μ.-9 μ.μ.

Καταστηματάρχες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για μια κατάσταση… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ή δηλαδή θα αναγκαστούν να γίνουν «όμηροι» και «σκλάβοι» της νέας διάταξης ή να βάλουν οριστικό λουκέτο καθώς δε γίνεται μια οικογενειακή επιχείρηση να ανταγωνιστεί μια πολυεθνική η οποία θα «πατήσει» πάνω στη δυνατότητα που της δίνει η τροπολογία για να λειτουργεί ότι ώρες θέλει.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι. Το όλο στόρι είναι ένα… ξεκάρφωμα που αφορά τα υπερκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα mall. Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δε θα μπει στη διαδικασία να ανοίξει την επιχείρηση του τέτοιες ώρες.

Ακόμα και οι πολυεθνικές θα επιλέξουν ποια από τα καταστήματα των αλυσίδων τους θα λειτουργούν στις ώρες που προβλέπει η τροπολογία.

Και εννοείται ότι δε θα προχωρήσουν σε παραπάνω προσλήψεις για να καλύψουν τις έξτρα ώρες, αλλά θα “τραβάνε” υπαλλήλους από τις άλλες βάρδιες.

Έχετε δει κάποιο μανάβικο ή μπακάλικο να λειτουργεί μεταμεσονύκτιες ώρες» σημειώνει στην parallaxi ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ο Ερμής», Σταύρος Κριτσιάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρει στην parallaxi ότι πρόκειται για μια τροπολογία που είναι ανέφικτη να εφαρμοστεί στην τοπική αγορά της πόλης και από την οποία ωφελούνται μόνο τα μεγάλα καταστήματα και οι πολυεθνικές.

Ο γρίφος του Πάσχα

Διφορούμενες είναι οι απόψεις του εμπορικού κόσμου σχετικά με το πώς θα κινηθεί η αγορά τις ημέρες του Πάσχα.

Καταστηματάρχες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι η ημερομηνία του φετινού Πάσχα (16 Απριλίου) δεν είναι η ιδανικότερη για τις επιχειρήσεις που πουλούν ρούχα ή παπούτσια.

«Ναι μεν ο κόσμος θα έχει λεφτά με το δώρο κτλ, αλλά δε θα τα ξοδέψει για να αγοράσει κάτι καινούργιο. Εάν το Πάσχα ήταν προς τα τέλη Απριλίου σίγουρα θα επέλεγαν να κάνουν περισσότερες αγορές για τον εαυτό τους.

Τώρα, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μικρές ηλικίες. Έτσι, τα περισσότερα χρήματα θα πάνε για λαμπάδες, παιχνίδια και ρούχα ή παπούτσια για τα παιδιά» αναφέρει ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων επί της οδού Εγνατία.

«Σφιχτή» βλέπει την αγορά κατά την περίοδο του Πάσχα και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ο Ερμής», Σταύρος Κριτσιάνης, που βλέπει τα υπερκαταστήματα να βγαίνουν ωφελούμενα από την εορταστική περίοδο.

Πιο αισιόδοξη νότα δίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού, Κώστας Βασιλειάδης, που αναφέρει στην parallaxi:

«Ελπίζουμε ότι τη Μ. Εβδομάδα μαζί με τον καιρό θα ανοίξει και η αγορά. Ανεβαίνουμε σιγά σιγά και είμαι αισιόδοξος. Η αγορά του Ευόσμου-Κορδελιού έχει μια ελπιδοφόρα δυναμική. Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που το κλίμα μπορεί να είναι διφορούμενο, δηλαδή επιχειρήσεις που να… πατάνε γκάζι και άλλες να πατάνε φρένο».

Αλλαγή και για τις Κυριακές

Όσον αφορά τις Κυριακές, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επέρχεται η ακόλουθη αλλαγή: αντί τα καταστήματα να είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, μετά δηλαδή την Black Friday, και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων. Επίσης, ορίζεται ρητώς ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές.

Αντίστροφη μέτρηση για το Πασχαλινό ωράριο

Σε πασχαλινούς ρυθμούς μπαίνει από την Πέμπτη 6/4 η Θεσσαλονίκη, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ και το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα είναι ανοιχτά την Κυριακή των Βαίων από τις 11:00 έως τις 18:00.

Από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Διαφοροποίηση στο ωράριο τη Μ. Παρασκευή, όπου εθιμοτυπικά, τα μαγαζιά ανοίγουν στις 13:00 και κλείνουν στις 19:00. Από τις 10:00 έως τις 16:00 η λειτουργία των καταστημάτων το Μ. Σάββατο.

Κλειστά την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα.

Επίσημη αντίδραση

Επιστολή που έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα: ΝΟΜΟΣ 5019/2023 – Τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων- Τροποποίηση άρθρων 15Α και 16 Ν.4177/2013

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.

Σας ενημερώνουμε όμως ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ σκληρές για να πεθάνουν. Οι δε φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ούτως ώστε να μην «τρώνε το τυράκι» των Κυριακών (προσπάθεια ανοίγματος που κάνουν οι κυβερνήσεις από το 2004)

Όσον αφορά στον απαράδεκτο Νόμο 5019/2023, ο οποίος αναφέρεται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για τα κάτωθι καταστήματα:

α) καταστήματα εστίασης παντός είδους,

β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας,

γ) φωτογραφεία,

δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,

ε) ξενοδοχεία,

στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,

ζ) ανθοπωλεία,

η) πρατήρια υγρών καυσίμων,

θ) περίπτερα,

ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,

ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με

μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους,

ιβ) γραφεία τελετών

θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εκτός από τα ξενοδοχεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα γραφεία τελετών τα οποία, για λόγους ανάγκης λειτουργούν όλο το 24ωρο, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο της σκλαβιάς και λειτουργούν με ανθρώπινα ωράρια το 2023.

Όσον αφορά στο άρθρο 18, παρ. 3 του ίδιου νόμου, σύμφωνα με το οποίο στις τουριστικές περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδος τα εξής καταστήματα:

του ίδιου νόμου, σύμφωνα με το οποίο στις τουριστικές περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδος τα εξής καταστήματα:

α) αρτοποιεία,

β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής,

γ) κρεοπωλεία,

δ) ιχθυοπωλεία,

ε) υπεραγορές (super-markets),

στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014»

σας ενημερώνουμε ότι κανείς εξ’όλων αυτών, εξαιρουμένων των υπεραγορών (super–markets) -για τα οποία δεν γνωρίζουμε- δεν έχουν πρόθεση να ανοίξουν.

Επίσης θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή και να επανεξετάσετε τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, όσον αφορά το τι σημαίνει πολύ μικρή οντότητα.

Τέλος, για να μην δημιουργείτε Νόμους χωρίς καμία αξία, οι οποίοι δεν συμβάλλουν σε τίποτε εκτός της προώθησης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων καταστημάτων, δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιχειρήσεων, καλό θα ήταν σε αυτές τις περιπτώσεις να συμβουλεύεστε τους Φορείς του εμπορίου, οι οποίοι απ’ό,τι φαίνεται γνωρίζουν καλύτερα την αγορά.»

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα