Θεσσαλονίκη

Η Βίλα Μπιάνκα και το αναψυκτήριο των 470 ευρώ το μήνα! 

Η γαλαντομία του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι ξεχωριστή κι ανεπανάληπτη σε κάποιες περιπτώσεις

Φίλιππος Δεργιαδές
η-βίλα-μπιάνκα-και-το-αναψυκτήριο-των-470-934088
Φίλιππος Δεργιαδές

Είναι γνωστή η ιστορία της ενοικίασης του «κυλικείου» της Βίλας Μπιάνκα, από το 2018, όταν η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, το νοίκιασε για έξι χρόνια με το ποσό των 5.500 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 470 ευρώ το μήνα.

Η γαλαντομία του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι ξεχωριστή κι ανεπανάληπτη σε κάποιες περιπτώσεις, όπως της Casa Bianca, και προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όταν μάλιστα αυτή η ενοικίαση έγινε κατόπιν διαγωνισμού. Δηλαδή αν κάποιος τότε, πρόσφερε 470 ευρώ το μήνα, ενδεχομένως να αποκτούσε το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός μοναδικού σε κάλλος και ιστορία χώρου, ο οποίος φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Αυτό όμως που σήμερα χαρακτηρίζει το χώρο, δεν είναι ο πολιτιστικός του χαρακτήρας και η λειτουργία του ως σημείο συνάντησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας της πόλης, αλλά το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος -εστίασης που λειτουργεί εντός και πέριξ του κτιρίου, αναπτύσσοντας δεκάδες τραπεζοκαθίσματα, όπου διοργανώνονται και διάφορα κοινωνικά ”events”, όπως δεξιώσεις και γαμήλιες γιορτές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικοι της περιοχής έχουν προβεί σε αναφορές και καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του καφέ – αναψυκτηρίου, που λειτουργεί σε τμήμα του ημιυπόγειου του κτιρίου, το οποίο, να επισημάνουμε, έχει κριθεί διατηρητέο και τελεί υπό την προστασία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Πιο ειδικά το τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει επισημάνει προς το δήμο Θεσσαλονίκης, πως η Βίλα Μπιάνκα, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, έχει χαρακτηριστεί  από το ΥΠΠΟΑ ως «οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας».

Μετά τις σχετικές αναφορές, το τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, του υπουργείου Πολιτισμού, από το 2019 έχει προβεί σε αρκετές αυτοψίες στο χώρο, κατά τις οποίες διαπίστωσε ότι η λειτουργία του καφέ αναψυκτηρίου δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τους όρους και τις υποδείξεις της υπηρεσίας. Διαπιστώθηκε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέραν των θέσεων που προβλέπονται, συστήματα εξαερισμού και ασύμβατων παρεμβάσεων που αλλοίωναν το χώρο και το κτήριο.

Μάλιστα η υπηρεσία, ζήτησε από το δήμο Θεσσαλονίκης, να προβεί και στη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος, καθώς όπως έκρινε υπήρξε «συνακόλουθη πρόκληση βλάβης στη μορφή του διατηρητέου». Να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα το οποίο η υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, κατέγραφε παρεμβάσεις στο χώρο, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε  προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την εποπτεία του χώρου.

Τελικά η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, τον Ιούνιο του 2020, προχώρησε στην έγκριση λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, «καφέ αναψυκτηρίου», σε τμήμα του ημιυπόγειου και του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου, καλώντας ωστόσο το δήμο Θεσσαλονίκης, να φροντίσει το κατάστημα να εφαρμόσει όλες τις προδιαγραφές και παρατηρήσεις που είχαν γίνει για το παρασκευαστήριο, τους εξωτερικούς χώρους και των αριθμών των τραπεζοκαθισμάτων, όπως και για τους πάγκους και τον φωτισμό.

Ωστόσο, από τότε υπάρχουν αναφορές από κατοίκους της περιοχής, που υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του αναψυκτηρίου, δεν συνάδει με τους όρους και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ούτε και με τον πολιτιστικό χαρακτήρα του κτηρίου.

Μάλιστα κάποιοι θέτουν ερωτήματα για το αν υπάρχει ή όχι πυρασφάλεια στο κτήριο ή ξεχωριστά για το καφέ αναψυκτήριο, στο οποίο λειτουργεί πλήρης κουζίνα εστιατορίου. Τα τραπεζοκαθίσματα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται κατά το δοκούν, ενώ γίνεται και χρήση του αύλειου χώρου για τη στάθμευση αυτοκινήτων. Επίσης υπάρχει αναφορά ότι στενός συγγενής αντιδημάρχου εμπλέκεται επαγγελματικά με το αναψυκτήριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν δε, πως κάτοικος που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν το χώρο, δέχθηκε “πιέσεις” αλλά και ειδοποιήθηκε εξωδίκως να μην ασχολείται με το ζήτημα.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, άραγε ασχολείται με το ζήτημα ή πλέον έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά και όλα τα ζητήματα τα αντιμετωπίζει μέσα από το πρίσμα των σκοπιμοτήτων, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2023; Η ομάδα εργασίας που ανέλαβε να εποπτεύει το χώρο έχει παραδώσει κάποια έκθεση ή υπόμνημα;

Τα ερωτήματα είναι απλά: Τηρούνται οι όροι της μίσθωσης και οι παρατηρήσεις  του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων; Αναπτύσσονται 200 καθίσματα ή και παραπάνω, όταν από την σύμβαση προβλέπεται ότι στο τμήμα του ημιυπόγειου εμβαδού 107 τμ προτείνεται η δυνατότητα στο εσωτερικό 32 θέσεων και στον περιβάλλοντα χώρο άλλων 68 θέσεων; Υπάρχει η αρμόζουσα και κατάλληλη προστασία με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κτήριο ειδικής προστασίας που φιλοξενεί τη δημοτική πινακοθήκη;

«Όλα είναι νόμιμα και τηρούνται όλοι οι όροι προστασίας του χώρου»

Από την πλευρά της επιχείρησης που λειτουργεί το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διατυπώνεται η θέση ότι η λειτουργία του αναψυκτηρίου στη Βίλα Μπιάνκα, δεν προκαλεί καμία ζημία στο ιστορικό κτήριο και στον περιβάλλοντα χώρο και πως τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας που έχει ορίζει η αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος της επιχείρησης στην Parallaxi, “αναλάβαμε το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά από τρείς άκαρπους διαγωνισμούς και στη λειτουργία του τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας που έχουν ορίσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία έχει εγκρίνει και την άδεια λειτουργίας».

Τονίζει δε πως δεν υπάρχει καμία υπέρβαση ή παράβαση σε κανένα τομέα λειτουργίας του αναψυκτηρίου, καθώς όπως αναφέρει «έχουμε συχνούς ελέγχους από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, από τις οποίες έχουμε και τα σχετικά πορίσματα, εγγράφως».

Σημειώνει επίσης ότι έχουν γίνει εργασίες βελτίωσης και συντήρησης του περιβάλλοντα χώρου και επισημαίνει ότι η επιχείρηση που λειτουργεί το αναψυκτήριο σέβεται απόλυτα την ιστορικότητα και τη σημασία της Βίλας Μπιάνκα.

Ποια είναι η Βίλα Μπιάνκα

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, η Βίλα Μπιάνκα, γνωστή και ως Κάζα Μπιάνκα, είναι ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, που όμως κρύβει και μία τραγική ιστορία:

Υπήρξε δημιούργημα του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1913 από τον Ντεμπρελή Τζώρτζη Σιαγά, ύστερα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Ο Ντίνο Φερνάντεζ ήταν γιος του τραπεζίτη Νταβίντ Φερνάντεζ και γνωστός βιομήχανος. Είχε Ιταλική υπηκοότητα ενώ ήταν εξέχων μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Το αρχοντικό ονομάστηκε Casa Bianca από το όνομα της συζύγου του Blanche (Bianca) Meyer, ένα στοιχείο που κάνει το κτίριο ακόμη πιο ξεχωριστό. Ως επιφανής επιχειρηματίας του άνηκε μερίδιο από την ιστορική ζυθοποιία «Όλυμπος» η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με την ζυθοποιία «Νάουσα», πριν από την εξαγορά της από τον Φίξ.

Η Βίλα Μπιάνκα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής στην Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνει στοιχεία από πολλά αρχιτεκτονικά ρεύματα, ενώ ξεχωρίζει για τους όμορφους εξώστες και ανοιχτούς χώρους της.

Κυριαρχείται από Μπαρόκ, Αρτ Νουβώ (Art Nouveau) και Αναγεννησιακά στοιχεία ενώ η έλλειψη συμμετρίας στην κάτοψη της προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη, ξεχωριστή εμφάνιση.

Στο εσωτερικό του κτιρίου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις γύψινες ανάγλυφες παραστάσεις και τα υπέροχα διακοσμητικά μοτίβα, ενώ… δεν λείπουν και κάποιες ενδιαφέρουσες εκπλήξεις!

Ένα υπέροχο αρχοντικό, μια τραγική ιστορία…

Η τραγική μοίρα της οικογένειας Φερνάντεζ είναι μία μόνο από τις πολλές ιστορίες που τα πανέμορφα αυτά αρχοντικά έχουν να διηγηθούν…

Όπως και πολλά ακόμη από τα πανέμορφα αρχοντικά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, έτσι και αυτό κρύβει μια ιστορία μοναδική και τραγική με ανθρώπους που ταυτίστηκαν με αυτά…

Στην περίπτωση της Βίλα Μπιάνκα η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή ως εκλεκτικιστικό αριστούργημα δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί με το όνομα και την μοίρα της οικογένειας Fernandez.

Το όνομα της οικογένειας Φερνάντεζ (Fernadez) έγινε γνωστό γύρω από το ειδύλλιο της κόρης του Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ , της Αλίνε, με τον Σπύρο Αλιμπέρτη ο οποίος ήταν ανθυπολοχαγός της 7ης μεραρχίας του Ελληνικού στρατού.

Το γεγονός υπήρξε μια ιστορία που συγκλόνισε την συντηρητική κοινωνία της εποχής καθώς ένας μεταξύ τους γάμος είχε ως προϋπόθεση την βάφτιση της Αλινε, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνη την οικογένεια της!

Εκτεταμένη αρθρογραφία στον τύπο της εποχής αλλά και πολλές διηγήσεις αναφέρθηκαν εκτεταμένα στην σχέση τους καθώς η Aline ήταν Εβραία ενώ ο Αλιμπέρτης χριστιανός.

Τελικά και παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, το ζευγάρι διέφυγε μυστικά στην Αθήνα όπου και παντρεύτηκε το 1914 ενώ αργότερα επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη όταν η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Το 1934 η Blanche πέθανε στο Παρίσι. Το 1941 το κτίριο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και ένα τμήμα του χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ιταλού Πρέσβη στην Θεσσαλονίκη. Αργότερα πέρασε στα χέρια των Γερμανών κατακτητών.

Ο Ντίνο Φερνάντεζ, μέλη της οικογένειας του και άλλα μέλη Εβραϊκών Οικογενειών επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ιταλία. Δυστυχώς κοντά στο χωριό Μέϊνα δίπλα στην λίμνη Ματζιόρε έγιναν αντιληπτοί από στρατιώτες των SS και εκτελέστηκαν.

Ο Σπύρος και η Αλινέ συνέχισαν να κατοικούν στη Βίλα Μπιάνκα έως και το 1965 όπου απεβίωσαν με μικρή διαφορά ο ένας από τον άλλον. Κατά τα έτη 1964 – 1967 στον όροφο του κτιρίου λειτούργησε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο.

Το 1976 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ενώ έγιναν πολλές προσπάθειες για τον αποχαρακτηρισμό και την κατεδάφιση του.

Το 1990 ύστερα από πολλές περιπέτειες η Casa Bianca περιήλθε στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος και προχώρησε σε υποδειγματικές προσπάθειες αναστύλωσης και εκτεταμένες επεμβάσεις.

Σήμερα στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης ύστερα από την μεταφορά της από την επίσης υπέροχη Βίλα Μορντώχ.

Η Δημοτική Πινακοθήκη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσετε μια βόλτα στα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας με την αγάπη σας για την τέχνη!

Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης

Εντός της Βίλα Μπιάνκα θα βρείτε πολλές και σημαντικές συλλογές και έργα τέχνης που αξίζουν του χρόνου και της προσοχής σας. Η πινακοθήκη οργανώνει συχνά αναδρομικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με μεγάλα ιδρύματα τέχνης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η πινακοθήκη στεγάζει περισσότερα από 1000 έργα τέχνης στο σύνολο της, ενώ η έκθεση χωρίζεται σε διαφορετικές συλλογές.

Συλλογή Βυζαντινών Εικονισμάτων

Η Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων της Δημοτικής Πινακοθήκης καλύπτει μέρος από το μεγάλο κενό που υπάρχει στην πόλη, σε φορητές εικόνες που δημιουργήθηκαν στα ζωγραφικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής αλλά και στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Οι εικόνες διαγράφουν έτσι διαχρονικά την πορεία της Βυζαντινής ζωγραφικής από τις αρχές του 14ου αιώνα έως τον 19ο αιώνα, με την ποικιλία των καλλιτεχνικών τάσεων των εποχών. Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική συλλογή!

Συλλογή Ελληνικής Χαρακτικής

Η Συλλογή Ελληνικής Χαρακτικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης καλύπτει μια περίοδο 60 χρόνων εξέλιξης του είδους. Περιλαμβάνει 360 έργα χαρακτικής τα οποία προήλθαν από δωρεές και αγορές. Τα περισσότερα ανήκουν σε Έλληνες χαράκτες, και ορισμένα σε ξένους καλλιτέχνες.

Η Συλλογή των έργων των Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών αποτελεί τη σημαντικότερη, από άποψη ποσότητας και ποιότητας, συλλογή που διαθέτει η Δημοτική Πινακοθήκη.

Περιλαμβάνει 3 γενιές καλλιτεχνών, οι οποίες από τις αρχές του αιώνα έως το 1967, συνεισέφεραν στη διαμόρφωση της εικαστικής ζωής της πόλης.

Η πρώτη περιλαμβάνει αυτούς που γεννήθηκαν την περίοδο 1898-1922, η δεύτερη την περίοδο 1923-1940, και η τρίτη την μεταπολεμική περίοδο 1941-1967.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική κληρονομιά που διαφυλάσσεται και μελετάται. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης της πόλης.

Συλλογή Νεοελληνικής Τέχνης

Η Συλλογή Νεοελληνικής Τέχνης, αν και περιορισμένη, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της πορείας της Νεοελληνικής Τέχνης, όπως των: Γ. Ιακωβίδη, Επ. Θωμόπουλου, Σπ. Παπαλουκά, Γ. Στέρη, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Σπ. Βασιλείου, Α. Αστεριάδη, Βρ. Τσούχλου, Γ. Βακαλό, Τ. Μάρθα, Γ. Σπυρόπουλου, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μ. Τόμπρου, κ.ά.γ

Συλλογή Λαϊκής Εικονογραφίας

Πρόσφατα η Δημοτική Πινακοθήκη απέκτησε και Συλλογή Λαϊκής Εικονογραφίας, η οποία περιλαμβάνει 205 έργα λαϊκής εικονογραφίας του Σωτήρη Χρηστίδη (1858-1940).

Ο κάθε επισκέπτης που αφιερώνει χρόνο στα πανέμορφα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας θα έχει την δυνατότητα να εντοπίσει εύκολα την πινακοθήκη καθώς η Βίλα Μπιάνκα (Casa Bianca) είναι ένα χαρακτηριστικό κτίριο λόγω της αρχιτεκτονικής της ενώ βρίσκεται στο Ανατολικό άκρο της Λεωφόρου. Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία για όλους τους φίλους των Τεχνών ενώ πιστέψτε μας, μια επίσκεψη σε αυτή θα ομορφύνει την μέρα σας κατά πολύ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα