Οι Βιότοποι είναι το σπίτι μας

του Γιάννη Βήκα Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να συμμετέχεις σε μια εθελοντική δράση, που έχει ως μόνο στόχο τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος; Για πέμπτη φορά φέτος λοιπόν, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα διοργανώνει τους ετήσιους ανοιξιάτικους εθελοντικούς καθαρισμούς σε διαφορετικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία […]

Γιάννης Βήκας
οι-βιότοποι-είναι-το-σπίτι-μας-37568
Γιάννης Βήκας
exofyllo.jpg

του Γιάννη Βήκα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να συμμετέχεις σε μια εθελοντική δράση, που έχει ως μόνο στόχο τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος; Για πέμπτη φορά φέτος λοιπόν, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα διοργανώνει τους ετήσιους ανοιξιάτικους εθελοντικούς καθαρισμούς σε διαφορετικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και δεκάδες τοπικές οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες και συλλόγους δεκατέσσερις εθελοντικοί καθαρισμοί, στους οποίους συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 εθελοντές.

Φέτος, ο Φορέας Διαχείρισης απευθύνει και πάλι κάλεσμα για συμμετοχή στις εξής μέρες και ημερομηνίες:

– 22 Μαρτίου: Εκβολές Λουδία (σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας και την Τοπική Κοινότητα Κλειδίου)

– 29 Μαρτίου: Παράκτιο τμήμα Δέλτα Αξιού (σε συνεργασία με το Δήμο Δέλτα)

– 26 Απριλίου: παραποτάμιο δάσος Αξιού, Κουφάλια (σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκηδόνος και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κουφαλίων )

Πρόκειται για τρεις πολύ όμορφες φυσικές περιοχές, προστατευόμενες από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (δίκτυο Natura 2000), οι οποίες φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα.

Εμείς λοιπόν μιλήσαμε με την υπεύθυνη επικοινωνίας της δράσης, την κ. Λία Παπαδράγκα η οποία μας εξήγησε πως σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής, γίνονται μαγικές μεταμορφώσεις της περιοχής και αυτό είναι κάτι που απολαμβάνουν οι εθελοντές, μιας και αισθάνονται πολύ όμορφα βλέποντας πως το κάθε σημείο καθαρίστηκε και δείχνει τελείως διαφορετικό μέσα σε μερικές ώρες.

Ακόμη, αυτό που ενδιαφέρει τους ανθρώπους της δράσης είναι όχι μόνο ο καθαρισμός των εξαιρετικών βιοτόπων, αλλά και να δοθεί η αφορμή σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ ξανά ή δε γνωρίζουν καν την περιοχή, να τη μάθουν και να τη δουν από κοντά, διότι τα παιδιά της δράσης θεωρούν πως για να νοιαστείς για κάτι, θα πρέπει να το γνωρίζεις. Σε αυτό που δίνεται έμφαση είναι το κομμάτι της ευαισθητοποίησης και όχι τόσο του καθαρισμού της περιοχής καθαυτού.

Σε ερώτησή μας, για την εποπτεία της περιοχής που καθαρίζεται, η κ. Παπαδράγκα μας λέει πως ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί καθημερινά εποπτεία της προστατευόμενης περιοχής, που βρίσκεται στην ευθύνη του, ενώ παράλληλα σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται επισκέψεις σε όλες τις περιοχές του Εθνικού Πάρκου, αλλά και αυτές που δεν είναι εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου, αλλά εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000 και βρίσκονται στην αρμοδιότητά του.

Αν και η καθαριότητα στους βιοτόπους είναι δύσκολο να διατηρηθεί, η ομάδα προσπαθεί για το καλύτερο. Οι εστίες μόλυνσης είναι σκουπίδια που κατεβαίνουν με το ποτάμι, όταν αυτό πλημμυρίζει, είτε αντικείμενα που ξεβράζονται από τη θάλασσα. Όπως μας τονίστηκε, σε μεγάλο βαθμό τ’ απόβλητα αυτά προέρχονται από τη γειτονική ΠΓΔΜ, μιας και διαπιστώνονται επιγραφές κι ετικέτες με κυριλλικούς χαρακτήρες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δεν προέρχονται απορρίμματα και από ελληνικές παραποτάμιες περιοχές.

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα για τις ακτές αποτελούν και τα σκουπίδια που προέρχονται από θαλάσσια ρεύματα αλλά και από ορισμένους μυδοκαλλιεργητές, οι οποίοι συχνά πετούν μεσ’ τη θάλασσα τα πλαστικά διχτάκια που χρησιμοποιούν, τα οποία είτε δημιουργούν στρώματα πλαστικού στο βυθό, είτε ξεβράζονται στην παραλία όπου και θάβονται κάτω από την άμμο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Ο μεγαλύτερος όγκος των αντικειμένων που εντοπίζονται κάθε φορά αποτελείται από μπουκάλια αναψυκτικών, καφάσια, αφρολέξ, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χωρέσει ο νους σας.

Τώρα, όσον αφορά τις ημέρες των δράσεων αποκλειστικά, το ραντεβού καθορίζεται κάθε φορά στις 10 το πρωί και οι συμμετέχοντες έρχονται είτε με δικά τους οχήματα, είτε εάν έχει υπάρξει μέριμνα, όπως φέτος, από τους δήμους, οργανώνονται λεωφορεία, πέραν της προσφοράς του ΟΑΣΘ, που πραγματοποιεί τη μεταφορά όσων εθελοντών το επιθυμούν από τη Θεσσαλονίκη. Το ραντεβού για τη μαζική μετακίνηση με λεωφορεία δίνεται στις 9:45 μπροστά στο δικαστικό μέγαρο. Οι εθελοντές με το που φτάσουν στο σημείο συνάντησης αναλαμβάνουν να πάρουν τ’ απαραίτητα «όπλα» (σακούλες και πλαστικά γάντια μιας χρήσεως) και ξεκινούν ανά παρέες ή ομάδες να «οργώνουν» την περιοχή.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν και αναλαμβάνουν κάτι τόσο σημαντικό είναι κυρίως οικογένειες που έχουν έρθει με τα παιδιά τους –μικρά και μεγάλα-, μέλη ομάδων, συλλόγων, σχολείων, περιβαλλοντικών κι εθελοντικών οργανώσεων, ομάδες προσκόπων, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι καθώς και ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

Αδράξτε λοιπόν και ‘σεις την ευκαιρία και πάρτε φίλους και οικογένεια και γίνετε μέρος μιας συναρπαστικής εμπειρίας που θα σας κάνει να νιώσετε μέρος μιας δράσης, που αναλαμβάνει να δίνει ανάσα ζωής σε εξαιρετικής σημασίας βιοτόπους. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει λίγο από το χρόνο του, μιας και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες και εμπειρίες για μια τέτοια συμμετοχή. Οργανωθείτε, «εξοπλιστείτε» και ξεχυθείτε μαζί με την ομάδα δράσης για να σώσετε το περιβάλλον, που τόσο μας έχει ανάγκη!

*Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Φιλώτας Πάσσιος, τηλ. 6986740122 και Αναστασία Πραξιτέλους, τηλ. 6986816586

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα