Η «Υπατία» αγκαλιάζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες στη Θεσσαλονίκη
Ποιο είναι το κέντρο υποστήριξης γυναικών στην πόλη, με όνομα εμπνευσμένο από το 370 μ.Χ - Οι στόχοι, οι δράσεις και τα δυνατά μηνύματα της δομής.
Εικόνες: Γιώργος Νιάκας
Μπαίνοντας στον χώρο της Υπατίας, τα ζωντανά χρώματα με τα έντονα ροζ, πορτοκαλί και μωβ, η καλαισθησία στη διακόσμηση, το αίσθημα ζεστασιάς που προσφέρει κάθε δωμάτιο και φυσικά οι άνθρωποι που σε υποδέχονται, κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον, που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωνή της με οποιονδήποτε τρόπο αυτή θέλει.
Η Υπατία αποτελεί υπηρεσία του ευρύτερου δικτύου υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής υποστήριξης “Connect Thessaloniki” της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η Υπατία στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή.
Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου, που ανήκουν τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η υπηρεσία άνοιξε μόλις πριν από λίγους μήνες τον υπέροχο χώρο της στις γυναίκες της πόλης μας, επί της οδού Πέτρου Συνδίκα 24, στην ανατολική Θεσσαλονίκη και υποδέχτηκε την Parallaxi για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Στον χώρο μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Καραγγέλη, η οποία μας μίλησε αναλυτικά για το ποια είναι η «Υπατία» και τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτήν:
«Παρέχουμε σε γυναίκες ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή ενδυνάμωση και συμβουλευτική, με εκπαιδεύσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο για κοινωνικές, επαγγελματικές, τεχνικές – πρακτικές δεξιότητες και φυσικά δεν λείπει η νομική υποστήριξη, όταν αυτή χρειάζεται. Η ομάδα μας απαρτίζεται από 6 επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ένας εργασιακός και ένας νομικός σύμβουλος.
Η πρώτη συνάντηση με μία γυναίκα που θα έρθει στον χώρο μας γίνεται αρχικά με την κοινωνική λειτουργό, έτσι ώστε να λάβει τα απαραίτητα στοιχεία και το αίτημά της, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο έχει έρθει εδώ. Δεχόμαστε γυναίκες όλων των ηλικιών, από τις πρώτες νεαρές (ενήλικες) ηλικίες μέχρι και 70 ετών. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει μάλιστα, είναι ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες, η ανάγκη για ενδυνάμωση είναι πολλές φορές εντονότερη.
Πολύ βασικό κομμάτι της υπηρεσίας μας αποτελεί και η διασύνδεση με άλλους φορείς και οργανισμούς, έτσι ώστε να μπορούμε να διευρύνουμε το δίκτυο μας και να έχουμε τη δυνατότητα να παραπέμψουμε αλλού περιστατικά που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε».
Η ονομασία “Υπατία” κρύβει μεγάλη ιστορία, η οποία πηγαίνει πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια, την περίοδο 370 – 415 μ.Χ. H Υπατία ήταν μία Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, της οποίας το πάθος για την επιστήμη την οδήγησε τελικά στη θέση της διευθύντριας της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια.
«Η ιστορία της μας εμπνέει καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα της εποχής της που υποστήριξε τόσο έντονα το πάθος της για την επιστήμη και τη γνώση και μέχρι το τέλος, δίδαξε δημόσια, αποτελώντας σύμβολο της ισότητας των φύλων. Η πορεία της εκείνη την εποχή ως γυναίκα, αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για το φύλο μας», μας εξηγεί η κ. Καραγγέλη.
Η υπηρεσία δραστηριοποιείται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, προσφέροντας πληθώρα επιλογών στις γυναίκες που γίνονται μέρος της ομάδας, από ψυχοεκπαίδευση μέχρι κοινοτικές δράσεις με χορό, τραγούδι, ζωγραφική και παράλληλη ενδυνάμωση:
«Κάνουμε ατομικές και ομαδικές δράσεις, εντός ή εκτός του χώρου μας που αφορούν την ενδυνάμωση των γυναικών σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι ομαδικές δράσεις μας μπορεί να έχουν μέσα τους από χορό και τραγούδι, μέχρι και την ομάδα ψυχοεκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών, όπου οι παραβρισκόμενες συζητάνε μεταξύ τους για θέματα που τους απασχολούν. Στόχος είναι να συζητήσουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, να δούμε τι σημαίνει για την καθεμία, τι μπορούμε να εκφράσουμε για αυτό και στο τέλος, να πάρουμε κάτι η μία από την άλλη μέσα από τη συζήτηση.
Το “Creative Woman” αποτελεί ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, μέσα από το οποίο, χρησιμοποιούμε τις τέχνες όπως τη ζωγραφική, τον πηλό, το κολάζ, ασχολούμαστε με υφάσματα, φτιάχνουμε τσάντες, ενώ παράλληλα ενδυναμωνόμαστε και περνάμε όμορφα. Ακόμα και στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, μπορεί να ασχολούμαστε με τον πηλό για παράδειγμα και ταυτόχρονα να συζητάμε για τα συναισθήματά μας».
«Η ιστορία μιας γυναίκας καθώς και η πορεία της σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, έχει την ικανότητα να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για μία άλλη γυναίκα. Για αυτό στην “Υπατία”, δημιουργήθηκε η δράση “Women’s Voice”», εξηγεί η κ. Καραγγέλη:
«Είναι σημαντικό να μπορούν οι γυναίκες να αφηγηθούν τα βιώματά τους, όταν οι ίδιες είναι έτοιμες. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει τη δράση “Women’s Voice”, όπου στόχος είναι να ακουστούν οι φωνές των γυναικών. Καλούμε γυναίκες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα αναφοράς για άλλες γυναίκες. Πρώτη μας καλεσμένη ήταν η Γιάννα Τερζή, ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά ζητήματα για τις γυναίκες ανά τα χρόνια και είναι μία δυνατή φωνή στην Ελλάδα για την ισότητα των φύλων. Μιλήσαμε μαζί της για πάρα πολλά θέματα και αποτέλεσε μία από τις πιο εποικοδομητικές συζητήσεις που έχουμε κάνει».
Παρά τους λίγους μήνες λειτουργίας της, η «Υπατία» έχει μεγάλη ανταπόκριση από τις γυναίκες της πόλης μας, οι οποίες με κουράγιο και δύναμη, ρωτούν – πολλές φορές διστακτικά – για την υπηρεσία και τελικά γίνονται ένα με την ομάδα:
«Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και για εμάς αυτό είναι μεγάλη χαρά και συνάμα μεγάλη πρόκληση. Έχει υπάρξει τρομερή προσέγγιση των γυναικών όσον αφορά τις ομαδικές συναντήσεις και δράσεις. Μέσα από τα λόγια τους, έχουμε καταλάβει ότι βρήκαν έναν χώρο που τους προσφέρει ασφάλεια, κάπου που μπορούν να μοιραστούν, να εκφραστούν, να γνωρίσουν άλλες γυναίκες και να συνδεθούν μεταξύ τους. Στόχος μας είναι αυτό που γίνεται εδώ μέσα να μπορεί να συνεχιστεί από τις ίδιες και έξω», σημειώνει η κ. Καραγγέλη.
Όσο για τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν στη λειτουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας, η ίδια μας εξηγεί πως «η κάθε μέρα στο κέντρο αποτελεί μία πρόκληση»:
«Είμαστε σε ένα κέντρο που λειτουργεί σαν πεδίο. Μία γυναίκα μπορεί να έρθει και να ζητήσει από ψυχολογική μέχρι νομική υποστήριξη. Ως επαγγελματίες, χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε γυναίκα έρθει στον χώρο, με όποιον τρόπο μπορούμε.
Μία μεγάλη πρόκληση είναι σαφώς η ουδετερότητα που χρειάζεται να κρατάμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στόχος μας είναι να ενδυναμωθεί η γυναίκα και εμείς να αποτελέσουμε απλούς συνοδοιπόρους στο ταξίδι της, με την ίδια να παίρνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τον εαυτό της», καταλήγει η κ. Καραγγέλη.
Το μήνυμα που θέλει να περάσει η «Υπατία» στις γυναίκες του 2024 είναι το εξής:
«Μπορούν να ρισκάρουν, να ονειρεύονται, να ενδυναμώνονται και να διεκδικούν τη φωνή τους. Όλες οι γυναίκες μαζί, μπορούμε να αποτελέσουμε τον φάρο της αλλαγής».
*Στοιχεία επικοινωνίας:
www.iasismed.eu
https://www.facebook.com/groups/iasis.hypatia
Πέτρου Συνδίκα 24, Θεσσαλονίκη
Οι γυναίκες μπορούν να καλούν στο 23101504194 όπου κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι της υπηρεσίας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους κάθε Δευτέρα- Παρασκευή (11:00 – 19:00), με σκοπό τη συμβουλευτική, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενδυνάμωση.