Θεσσαλονίκη

Ήπιαμε τον πρωινό καφέ μας μέσα στο φανταστικό κτίριο του ΥΜΑΘ!

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό που ξεναγηθήκαμε στους χώρους του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Μυρσίνη Σαχανίδου
ήπιαμε-τον-πρωινό-καφέ-μας-μέσα-στο-φαν-433820
Μυρσίνη Σαχανίδου
Εικόνα: Μυρσίνη Σαχανίδου

Λέξεις – εικόνες: Μυρσίνη Σαχανίδου

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης άνοιξε τις πόρτες του για τους Θεσσαλονικείς. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την περασμένη Πέμπτη, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και να ξεναγηθούμε στους χώρους του ιστορικού κτηρίου.

Βρεθήκαμε κι εμείς σε μία από τις πρωινές ξεναγήσεις, η οποία είχε διπλό χαρακτήρα. Καταρχάς, θαυμάσαμε το επιβλητικό διατηρητέο κτήριο που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι, το 1891, με στοιχεία της Αναγέννησης και του νεοκλασικισμού. Αρχικά, στέγαζε την Οθωμανική διοίκηση και από το 1912, στεγαζόταν και λειτουργούσε η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας.

Ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο, όπου είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στο υπουργικό γραφείο της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, η οποία μας υποδέχτηκε και μας ευχαρίστησε που αποδεχτήκαμε την ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου προς τον κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Το κτήριο έχει εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος. Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και συνολικά, οι όροφοί του έχουν έκταση 9.000 τετραγωνικά μέτρα. Στη μέση δημιουργείται ένα όμορφο αίθριο που φωτίζει εντυπωσιακά τους χώρους.

Έπειτα, οδηγηθήκαμε στην αίθουσα συσκέψεων και στη συνέχεια, μας δόθηκε χρόνος να παρατηρήσουμε τις φωτογραφίες της έκθεσης «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Διατηρητέα Κτήρια της Μακεδονίας και της Θράκης», η οποία είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων κτηρίων που λειτουργεί από το 1986.

Συνολικά, στους νομούς της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν 1539 διατηρητέα κτήρια και 26 παραδοσιακοί οικισμοί. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολυάριθμα διατηρητέα κτήρια σε ποικίλες περιοχές, όπως στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης, στα Λαδάδικα και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Πολλά από αυτά τα κτήρια, που ταυτίζονται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, θαυμάσαμε στις φωτογραφίες της έκθεσης.

Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά κτήρια της πόλης και να μάθουμε την πλούσια ιστορία του, αλλά και των πολυάριθμων, ακόμα, ιστορικών κτηρίων που πολλές φορές προσπερνάμε βιαστικά.

*Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη, μόνο για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη Δευτέρα 6 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαΐου, από 10 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Διοικητήριο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα