ΙΣΘ: Προτάσεις για τρέχοντα και διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της υγείας προς τον πρωθυπουργό
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα προβλήματα των νέων γιατρών και το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα τους καθώς οδηγεί άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα σε επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση επίκαιρων και διαχρονικών προβλημάτων στον τομέα της υγείας έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με υπόμνημα του προέδρου του, Νίκου Νίτσα, κατά την καθιερωμένη σύσκεψη των επιστημονικών φορέων ενόψει της 88ης ΔΕΘ. Στη σύσκεψη τον ΙΣΘ εκπροσώπησε η Α’ αμτιπρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Χατζηδημητρίου η οποία και κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα του προέδρου.
Σχετικά με το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ στο υπόμνημα επισημαίνεται πως η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών καθώς εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών στα προ της κρίσης επίπεδα. Επίσης ζητείται να εξεταστεί η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, να θεσπιστούν κίνητρα ειδικά για τους νέους γιατρούς ώστε αυτοί να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ειδικότητες που διαχρονικά παρατηρούνται ελλείψεις όπως π.χ. στην αναισθησιολογία.
Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο ΙΣΘ μέσω του υπομνήματος, ζητά να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα και να προχωρήσει η -από το 2022- επίσης νομοθετημένη σύναψη γενικής συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών της ΠΦΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι το καθεστώς του clawback όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επιδεινώνεται κάθε χρόνο.
Σχετικά με πρόσφατη νομοθέτηση δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ ζητά να γίνεται συντεταγμένα και ξεκάθαρα με μετατροπή των θέσεων εκείνων που επιθυμούν ιδιωτικό έργο σε part time με σύγχρονη πρόσληψη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις part time.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τα προβλήματα των νέων γιατρών και το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα τους καθώς οδηγεί άμεσα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα σε επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ