Αυτοψία στην εγκαταλελειμμένη Αρχαία Καλίνδοια
Ένας αρχαιολογικός χώρος, κλειστός για το κοινό και σταματημένος σε επίπεδο ανασκαφών, εδώ και αρκετά χρόνια.
Ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος εξαιρετικής σημασίας λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι αυτός της Αρχαίας Καλίνδοιας, 2χλμ έξω από το χωριό Καλαμωτό.
Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάλειψη είναι ολοφάνερη. Ένας αρχαιολογικός χώρος, κλειστός για το κοινό και σταματημένος σε επίπεδο ανασκαφών, εδώ και αρκετά χρόνια.
Τα Καλίνδοια ήταν μία πόλη του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας. Η θέση της, 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα χάρη σε μία στήλη με επιγραφή της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία βρέθηκε τυχαία σε ένα χωράφι του Καλαμωτού Θεσσαλονίκης από την Ιουλία Βοκοτοπούλου.
Το γεγονός αυτό τοποθετεί τα Καλίνδοια στο νότιο άκρο της χώρας της Βοττιαίας ή Βοττικής. Πλούσια περιοχή, τα Καλίνδοια είχαν Εκκλησία του Δήμου.
Η ελληνική φυλή των Βοττιαίων εγκαταστάθηκε εκεί τον 7ο αιώνα π.Χ. και συμβίωσε ειρηνικά με τα θρακικά φύλα που ζούσαν στην ίδια περιοχή. Τα Καλίνδοια αναφέρονται στους συμμαχικούς καταλόγους των αρχαίων Αθηνών, καθώς και στον επιδαύριο κατάλογο θεωροδόκων του 360-359 π.Χ.: το όνομα θεωροδόκου από τα Καλίνδοια που αναφέρεται είναι «Παυσανίας», ίσως ο κάτοχος του μακεδονικού θρόνου το 368-360 π.Χ.
Δύο υψώματα («τούμπες») αποτελούν τον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων. Στο ένα βρέθηκαν ίχνη οικισμού από τη νεολιθική εποχή, ενώ στο άλλο από την αρχαϊκή εποχή και μετά.
Μετά την αρχική ανακάλυψη έλαβαν χώρα κάποιες αρχαιολογικές τομές, αλλά και πολλές αρχαιοκαπηλικές δράσεις, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Από το 2003, τα Καλίνδοια ξεκίνησαν να ανασκάπτονται από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη. Αρκετά ήταν τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων νομίσματα, στήλες, γλυπτά, ειδώλια, κοσμήματα, ψηφίσματα και πολλές επιγραφές.
Η ανασκαφή έγινε σε ένα αρχαίο οικοδομικό συγκρότημα, το «Σεβαστείον», που βρισκόταν μάλλον στην αγορά των Καλινδοίων. Η αυτοκρατορική περίοδος της ρωμαϊκής εποχής συνοδεύτηκε από την καθιέρωση της λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, η οποία απέκτησε οικουμενικές διαστάσεις και οι αυτοκράτορες λατρεύονταν στα «Σεβαστεία», όπως αυτό. Ανακαλύφθηκε ήδη ανδριάντας του Οκταβιανού Αυγούστου από τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.
Μέρος των ευρημάτων παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2008.