Θεσσαλονίκη: Το 1917 ένας «πύρινος Βαρδάρης» άλλαξε τη φυσιογνωμία της πόλης
Τι δήλωσαν στην ΕΡΤ δύο ερευνητές για το γεγονός
Στις 18 Αυγούστου 1917, στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε πυρκαγιά που σύντομα πήρε τεράστιες διαστάσεις, καίγοντας σχεδόν τη μισή πόλη. Κυρίως Γάλλοι στρατιώτες ήταν τα ελάχιστα ανθρώπινα θύματα. Η πυρκαγιά έκαψε 9.500 σπίτια, σε μία έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων.
Ο κ. Βασίλης Κολώνας, Ιστορικός καθηγητής τμήματος Αρχιτεκτονικής Παν/μιου Θεσσαλίας, θυμάται τον «πύρινο Βαρδάρη» που εξαφάνισε τότε εμβληματικά κτήρια και άφησε άστεγους 70.000 ανθρώπους.
Ο κ. Τάσος Καραπαναγιωτίδης, Ιστορικός ερευνητής, μίλησε στην ΕΡΤ για τις ιδιόμορφες συνθήκες της πόλης που έφεραν την πύρινη λαίλαπα που χώρισε την πόλη στα δύο. Λιγοστά ήταν τα κτήρια που διασώθηκαν στην οδό Εδέσσης.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τυχαία, με δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με αυτό, και άλλαξε σημαντικά τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε 32 ώρες, κάηκαν 9.500 σπίτια σε έκταση 1.000.000 m². Οικονομικές και εμπορικές λειτουργίες, διοικητικές υπηρεσίες, χώροι αναψυχής και τα σημαντικότερα πνευματικά και θρησκευτικά ιδρύματα, μαζί με τα αρχεία τους καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι ανθρώπινες απώλειες της πυρκαγιάς ήταν ελάχιστες, με μοναδικούς νεκρούς λίγους Γάλλους στρατιώτες. Το μέρος της πόλης που κάηκε ανοικοδομήθηκε με νέο οργανωμένο σχέδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σύγχρονη πόλη.