Επικαιρότητα

Ήταν μια μεγάλη συναυλία και φωνάξαμε όλοι "Όχι στον πόλεμο"

Πάνω από 70 καλλιτέχνες ανέβηκαν στην σκηνή για να τραγουδήσουν μπροστά στο κοινό που γέμισε την Πλατεία Αριστοτέλους

Γιώργος Σταυρακίδης
ήταν-μια-μεγάλη-συναυλία-και-φωνάξαμε-926351
Γιώργος Σταυρακίδης

Μια μεγάλη συναυλία. Αυτό ήταν αυτό που έγινε απόψε στην Πλατεία Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 70 καλλιτεχνών και μία λαοθάλασσα όλων των ηλικιών που ένωσαν τις φωνές τους και φώναξαν πολλές φορές όλοι μαζί «Όχι στον πόλεμο».

Δημοφιλείς ερμηνευτές, τραγούδια που μιλάνε για ειρήνη, για δικαιώματα, για προσφυγιά. Κείμενα που εξυψώνουν τα ιδανικά.

Όλες οι τέχνες ενωμένες σε αυτή τη συναυλία, σήκωσαν ψηλά το λάβαρο της ειρήνης και, θέλω να πιστεύω, πως θα φτάσει το μήνυμα όσο πιο μακριά γίνεται. Εκεί που πρέπει.

Σημαίες ψηλά, συνθήματα που παρέες νέων φώναζαν, χειροκροτήματα.

antipolemikh-1.JPG

Από νωρίς, χρειάστηκε να διακοπεί για λίγα λεπτά η ροή της συναυλίας λόγω της απαίτησης μίας ομάδας υγειονομικών να ανέβει στη σκηνή, κάτι που δεν έγινε δεκτό και προκλήθηκε ένταση.

Ο κόσμος πάντως, από την έναρξη το απόγευμα, άρχισε να καταφτάνει στην Πλατεία Αριστοτέλους, δείχνοντας την πρόθεση του να στηρίξει τη συναυλία και τους λόγους που γίνεται. Κάτι που φάνηκε μέχρι αργά, αφού δεν άδειασε η πλατεία για πάνω από οκτώ ώρες.

zerbudakhs-kazantzhs.JPG
Δημήτρης Ζερβουδάκης | Γιώργος Καζαντζής (σε video wall)

Κάθε καλλιτέχνης έδειχνε να έχει λόγο που είναι πάνω στη σκηνή. Είναι άλλωστε και η τέχνη που γεννήθηκε για να προσφέρει συγκινήσεις στους αποδέκτες της και αυτό το βράδυ ήταν πιο έντονο από ποτέ.

Από το video wall είδαμε πολλούς καλλιτέχνες που δεν κατάφεραν να είναι στη Θεσσαλονίκη αυτό το βράδυ, όπως ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, η Τζώρτζια Κεφαλά των ΜΠΛΕ, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Brian Eno, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Roger Waters σε άπταιστα ελληνικά μάλιστα και πολλές άλλες προσωπικότητες που έστειλαν με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα τους, καθώς και ομάδες θεατρικών projects που καθήλωσαν με τις δημιουργίες τους.

mystakidhs-1.JPG
Δημήτρης Μυστακίδης

Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες συλλογικές δράσεις, πόσω μάλιστα όταν ξέρει πως κάπως, κάπου μπορεί και να βοηθήσει έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη. Αυτό έγινε και στην συναυλία της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε κουτί που περνούσε από τον κόσμο και μπορούσε, όποιος ήθελε, να κάνει τη δική του προσφορά.

giorgos-ntalaras.JPG
Γιώργος Νταλάρας

Ακούσαμε πολλά μεγάλα τραγούδια και αυτό από μόνο του, έδωσε μία επιπλέον σπουδαιότητα στη βραδιά, δείχνοντας ξεκάθαρα πως κανείς που ήταν εκεί – είτε πάνω στη σκηνή, είτε κάτω – δεν είχε διάθεση να κάνει κάτι άλλο από το να βοηθήσει τον κοινό σκοπό όλων

Όχι στον Πόλεμο.

antipolemikh-2.JPG
tsaligopulu.JPG
Ελένη Τσαλιγοπούλου
manos-pyrobolakhs-SD4bT.jpg
Μάνος Πυροβολάκης
rita-antonopulu.JPG
Ρίτα Αντωνοπούλου
ypogia-refmata.JPG
Υπόγεια Ρεύματα
sebiloglu-stauridhs.jpg
Μάκης Σεβίλογλου | Θάνος Σταυρίδης
antipolemikh.JPG
zafirhs-melas.JPG
Ζαφείρης Μελάς
kostas-kaldaras.JPG
Κώστας Καλδάρας

Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε γιατί στις 8 Μαΐου του 1945 έληξε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Έτσι και αυτή η συναυλία επιθυμεί να αντιτεθεί σε κάθε πόλεμο.

Την μεγάλη αντιπολεμική συναυλία διοργάνωσε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το παράρτημα της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα