Επικαιρότητα

Κ.Μερελής: Οι 8 στους 10 μικρομεσαίους δεν αντέχουν το κόστος ενέργειας

«Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους»

Parallaxi
κ-μερελής-οι-8-στους-10-μικρομεσαίους-δεν-914834
Parallaxi

Λέξεις Κυριάκος Μερελής*

Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, ακολουθούμενη από την Πανδημία του κορονοϊού και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, δίνουν τη χαριστική βολή σε ό,τι κατάφερε να κρατηθεί έως τώρα όρθιο στην οικονομία.

Όλα αυτά τα δεδομένα συνθέτουν το νέο τσουνάμι που απειλεί να ρίξει τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα στη δίνη ακόμη πιο βαθιάς ύφεσης, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα εξαντλείται το οικογενειακό εισόδημα, οι ανάγκες για στέγαση και ενέργεια καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών με αποτέλεσμα 4 στα 10 νοικοκυριά να έχουν μειώσειτις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση και 5 στα 10 νοικοκυριά να έχουν μειώσει τις δαπάνες για διασκέδαση και εξόδους σε εστιατόρια, καφέ, σινεμά.

Με λίγα λόγια οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του ήδη συρρικνωμένου διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση και θα οδηγήσει συνακόλουθα στη μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και σε αύξηση της ανεργίας.

Σε αυτό το …εκρηκτικό τοπίο, ο πληθωρισμός που φτάνει το 12%, έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά και το σύνολο της οικονομίας.

Πρόκειται για ένα σπιράλ αδιέξοδης ύφεσης που αναμφισβήτητα πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε νέα μπαράζ λουκέτων στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική αγορά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει να επαίρεται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει, προκειμένου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών στους δικαιούχους των μέτρων στήριξης, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε αδυναμία πληρωμής τωνυποχρεώσεων τους.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημειώνει πλέον απώλεια τζίρου άνω του 50%, ενώ πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα.

Ταυτόχρονα η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας, μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες, το εύρος όμως των πληγμάτων που δέχεται κάθε χώρα, διαφέρει σημαντικά, με την χώρα μας να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση έναντι άλλων χωρών, εξαιτίας κυρίως των χειρισμών της και των «όπλων» που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

hlektriko-refma.jpg

Οι 8 στις 10 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κόστους ενέργειας, καθώς οι κυβερνητικές επιδοτήσεις δεν είναι ικανές να προσφέρουν μετρήσιμη ανακούφιση στους εξωφρενικά φουσκωμένους λογαριασμούς.

Είναι καθοριστικής σημασίας να ακούσει η κυβέρνηση τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για:

  • Διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
  • Μη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειαςγια το διάστημα της κρίσης.
  • Αύξηση των δόσεων σε 120 για την αποπληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων.
  • Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
  • Επιδότηση εργαζομένωνσε επιχειρήσεις που σημειώνουν πτώση τζίρου.
  • Πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου
  • Καταπολέμηση της κερδοσκοπίας

*Ο Κυριάκος Μερελής είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Εθνική Ελληνική Επιτροπή – ICCHELLAS)Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα