Κ. Ζέρβας: Στα 411,8 εκ. ευρώ το ύψος του φετινού προϋπολογισμού
Όσα τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας, σήμερα Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.
«Απέναντι στις δυνάμεις τις ακινησίας και στα χρόνια προβλήματα, ερχόμαστε ως μία νέα Διοίκηση και ταράζουμε τα λιμνάζοντα ύδατα» τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας, σήμερα Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 και συμπλήρωσε «οι Δημότες την επόμενη χρονιά θα αισθανθούν για πρώτη φορά τον Δήμο δίπλα τους καθώς κεντρικός κορμός του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες είναι η βελτίωση της καθημερινότητας με παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές».
«Το ύψος του φετινού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 411,8εκ. ευρώ ενισχυμένος σε απόλυτα νούμερα κατά 5,41%, συνολικά κατά 21.000.000€ συγκριτικά με πέρσι» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ύψος της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται στα 79.000.000€, συμπεριλαμβανομένης και της καθαριότητας. «Χαιρόμαστε που πλέον δεν υπάρχει εργαζόμενος σε καθεστώς ομηρίας, καθώς η ιστορία με συμβασιούχους έχει ολοκληρωθεί και γνωρίζουμε πολύ καλά τον ακριβή αριθμό τους. Μπορούμε να στηριχθούμε στο βασικό μας εφόδιο και όπλο που είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του δήμου».
Υπενθύμισε πως με ενέργειες της Διοίκησης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε την ασφαλιστική του ενημερότητα αποκαθιστώντας την οικονομική του αξιοπιστία και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μείωση των ανταποδοτικών τελών. «Ήταν δέσμευσή μας και την υλοποιήσαμε. Μειώσαμε κατά 12,5% οριζόντια τα τέλη για όλους χωρίς αστερίσκους» επισήμανε.
«Δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου μας, στην ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου» είπε, παραθέτοντας στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτήν την αποστροφή του λόγου.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά εισάγει για το 2020 Πρόγραμμα Διαχείρισης Αστικής πανίδας, κάτι που θεωρώ και προσωπικό στοίχημα. Το ενδιαφέρον για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα δεν μένει σε μία φιλολογική συζήτηση αλλά γίνεται πρόβλεψη στον προϋπολογισμό» επισήμανε μεταξύ άλλων.
Στρατηγικός στόχος είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης.
Όπως ανέφερε «τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Έχουμε την δημόσια δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για την ένταξη του έργου ανάπλασης των πρώην Στάβλων Παπάφη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ύψους 13 εκ. ευρώ που εκτινάσσει το Τεχνικό Πρόγραμμα στα 40εκ. ευρώ. Παράλληλα είναι σε προχωρημένο στάδιο η συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού για να λάβουμε μια γενναία ενίσχυση για την τουριστική προβολή της πόλης μέσα από τη χρηματοδότηση μελετών μεγάλων τεχνικών έργων που θα ενισχύσουν λειτουργικά και αισθητικά το αστικό περιβάλλον. Στο πεδίο των απαλλοτριώσεων καταθέσαμε τις προτεραιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Πράσινο Ταμείο ώστε να λάβει η Θεσσαλονίκη το ποσό ενίσχυσης που πραγματικά της αντιστοιχεί – υπολογίζουμε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ».
«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε σε συμφωνία με τον ΟΛΘ τη καταβολή δικαιωμάτων για πρώτη φορά για το Δήμο Θεσσαλονίκης – ένα επιπρόσθετο έσοδο της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ» πρόσθεσε.
Στοίχημα για τη Διοίκηση η απορροφητικότητα και η εκτέλεση.
«Το στοίχημα για τη δική μας διοίκηση είναι η απορροφητικότητα. Εκεί όπου υπήρξε αποτυχία και αναποτελεσματικότητα, εμείς στοχεύουμε σε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε και παρέθεσε αριθμούς που καταδεικνύουν το πρόβλημα που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Στις επενδύσεις από προϋπολογισθέντα 37 εκ. ευρώ, ενταλθέντα ήταν μόνον 6,5 εκ. ευρώ ενώ στα έργα από 24 εκ. ευρώ μόνον 4,5 εκ. ευρώ. Ακόμα και εκεί που προϋπολογίζονται λεφτά δεν ήταν σε θέση ο Δήμος να τα δαπανήσει και να προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες».
Κλείνοντας προανήγγειλε την Αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικών Υπηρεσιών και τη Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εξυπηρέτησης του πολίτη, την Τροποποίηση/Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και τη Δημιουργία Ταυτότητας Οφειλής και έναρξη χρήσης το β’ εξάμηνο του 2020. Άμεσα δε, ξεκινά η εγκατάσταση e-pos στην ιστοσελίδα του δήμου απ΄ όπου πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν κλήσεις και οφειλές χωρίς να χρειάζεται να έρχονται στο Δήμο ή στις κοινότητες και να ταλαιπωρούνται».