Καλαμαριά: Στα κάγκελα γονείς και εκπαιδευτικοί για πιθανή μετεγκατάσταση του 1ου Πειραματικού Σχολείου
Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Καλαμαριάς αντιδρά, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Καλαμαριά από γονείς και εκπαιδευτικούς, απέναντι στο ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης του 1ου Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 132) στο σχολικό κτίριο όπου στεγάζεται το 2o Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς (Αλ. Παπάγου 41).
Σύμφωνα με το σενάριο που διακινήθηκε τις τελευταίες μέρες, το 2ο με τον 4ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής υπήρχε η σκέψη να συγχωνευτούν, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση του 1ου Πειραματικού στο χώρο όπου λειτουργεί το 2ο.
Σκέψεις που σύμφωνα με το ρεπορτάζ λέγεται ότι εκφράστηκαν από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η σχετική διαβούλευση βρήκε σθεναρά αντίθετο πάντως και το Δήμο Καλαμαριάς, καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θάνος Γιαννακός, που δέχθηκε σφοδρές αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς, απέκλεισε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Αποκλείουμε να προχωρήσει μια τέτοια λύση, είμαστε 100% αρνητικοί στο να εγκατασταθεί το 1ο Πειραματικό στην Καλαμαριά και φυσικά και στην πιθανότητα συγχώνευσης σχολείων στην περιοχή μας. Το μόνο στο οποίο θα ήμασταν θετικοί θα ήταν να χαρακτηριστεί Πειραματικό το 2ο Δημοτικό, χωρίς φυσικά να αλλάξει κάτι ως προς την παρουσία των εκπαιδευτικών και των μαθητών και μαθητριών στη σχολική μονάδα», επεσήμανε στην Parallaxi.
Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων με την Αντιδημαρχία Παιδείας.
Σε αυτή αναφέρεται:
«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Το τελευταίο διάστημα, υπήρξε έντονη ανησυχία και προβληματισμός στις τάξεις των γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, σχετικά με το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο σχολείο μας. Η είδηση αυτή δημιούργησε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου και στη σχολική ζωή των παιδιών μας.
Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, προχώρησε σε διά ζώσης συνάντηση – συζήτηση με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και την αποσαφήνιση της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αναλύθηκαν οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και η πιθανότητα μετεγκατάστασης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στο σχολείο μας.
Αρχικά, ο αντιδήμαρχος επιβεβαίωσε για την προφορική κατάθεση της πρότασης από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς. Ωστόσο, μας ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς δεν είναι θετικός ως προς την μετεγκατάσταση του 1ου Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο σχολικό κτίριο που στεγάζει το 2ο Δημοτικό Καλαμαριάς, γιατί είναι προφανές ότι αυτό θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας αλλά πολύ πιθανό και σε γειτονικά σχολεία.
Η άποψη του αντιδημάρχου Παιδείας ως προς την πιθανή λειτουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στον Δήμο Καλαμαριάς κλίνει σαφώς προς την κατεύθυνση του ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ως Πειραματικού ενός από τα Δημοτικά Σχολεία τής Καλαμαριάς (εν προκειμένω τού 2ου Δημοτικού).
Αυτό θα διασφάλιζε τη συνέχιση της φοίτησης όλων των μαθητών και μαθητριών στο σχολείο μας, που απλά θα μετατρεπόταν σε Πειραματικό.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, παρακολουθεί την κατάσταση και θα συνεχίσει την προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη ομαλή λειτουργία του σχολείου μας, χωρίς να διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και η ευημερία των παιδιών μας.
Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς,
Σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Καλαμαριάς».
Ανακοίνωση εξέδωσε και αυτόνομα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
«Με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για πιθανή μετεγκατάσταση του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας ή ακόμα και για ενδεχόμενη συγχώνευση του 2ου Δημοτικού Καλαμαριάς με άλλο γειτονικό σχολείο, οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό μας.
Οι φήμες αυτές, εάν ευσταθούν, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική λειτουργία του σχολείου μας, για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και για την ομαλή σχολική καθημερινότητα των παιδιών μας. Οι ενέργειες που φαίνεται να δρομολογούνται, χωρίς διαβούλευση και χωρίς σαφή σχεδιασμό από τους αρμόδιους φορείς, μας βρίσκουν αντίθετους. Ως γονείς, δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλοί θεατές σε αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα το σχολικό βίο των παιδιών μας και τη συνοχή της σχολικής μας κοινότητας.
Καλούμε άμεσα τους αρμόδιους φορείς – τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Καλαμαριάς – να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην όποια διαδικασία ακολουθηθεί. Το δημόσιο σχολείο αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων μας.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα σταθεί δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τη σχολική κοινότητα, υπερασπιζόμενος με κάθε τρόπο τη σταθερότητα και την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης».
Παράλληλα υπήρξε και ψήφισμα των διδασκόντων του 2ου Δημοτικού σχολείου:
«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς με έκπληξη πληροφορηθήκαμε στις αρχές Μαρτίου – και όχι από κάποιον επίσημο φορέα – ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν τη συγχώνευση του σχολείου μας με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς και τη στέγαση του ενός πλέον σχολείου στο κτίριο του 4ου Δημοτικού, ώστε στο κτίριο του 2ου Δημοτικού να μεταφερθεί το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Α.Π.Θ., είτε τον Σεπτέμβριο του 2025, είτε τον Σεπτέμβριο του 2026.
Σύμφωνα με τη δική μας εργασιακή ηθική, οποιαδήποτε ενέργεια και απόφαση αφορά ένα σχολείο πρέπει να εκπορεύεται και να αποσκοπεί στα παιδιά, στη βελτίωση της παρεχόμενης σε αυτά παιδείας. Οι διοικητικές υπηρεσίες φυσικά λαμβάνουν υπόψη και τον οικονομικό αντίκτυπο και την ευρύτερη πολιτική κατεύθυνση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Το ζητούμενο όμως είναι αυτές οι δύο κατευθύνσεις, παιδαγωγική και διοικητική, να ισορροπούν, με τελικό γνώμονα τη βέλτιστη προσφορά στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.
Δυστυχώς, μία τέτοια ενέργεια, όπως η σχεδιαζόμενη, δε θα προσφέρει τίποτε παιδαγωγικά στους μαθητές των 2 σχολείων που ενδέχεται να συγχωνευθούν, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στα δύο αυτά σχολεία, ένα 18θέσιο και ένα 12θέσιο, φοιτούν αυτήν τη στιγμή περίπου 580 μαθητές. Το σχολείο που θα προκύψει από τη συγχώνευση, εφόσον είναι λειτουργικά 18θέσιο, και με την προϋπόθεση ότι θα σχηματίσει τμήματα των 25 μαθητών, μπορεί να απορροφήσει ως 450 παιδιά. Βέβαια, οι αίθουσες του 4ου Δημοτικού είναι οι περισσότερες μεσαίου και μικρού μεγέθους, στις οποίες δε χωράνε 25 παιδιά, με τρόπο που να εξασφαλίζει απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα από την αρχή στη λειτουργία του νέου συγχωνευμένου σχολείου. Άλλα 30 με 35 παιδιά πληροφορηθήκαμε ότι προτίθεται να απορροφήσει το 1ο Πειραματικό (κατόπιν δημόσιας αμερόληπτης κλήρωσης), αυξάνοντας το δυναμικό των τμημάτων του (από 18-20 που είναι τώρα) κατά 3 παιδιά σε κάθε τμήμα (οι αίθουσες του 2ου Δημοτικού είναι μεγαλύτερου μεγέθους οι περισσότερες και μπορούν να δεχθούν αυτόν τον αριθμό), επιδιώκοντας προφανώς να απαλυνθεί το άγχος των γονέων των 2 υπό συγχώνευση σχολείων με την ίσως δελεαστική για κάποιους από αυτούς ιδέα ότι θα δουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε ένα πειραματικό.
Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 100 και παραπάνω παιδιά των δύο υπό συγχώνευση σχολείων (ή 70 και παραπάνω, αν η συγχώνευση γίνει το 2026); Προφανώς, θα υποχρεωθούν να μετεγγραφούν σε κάποια όμορα σχολεία, το 1ο, το 3ο ή το 5ο Καλαμαριάς, ή σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο του Δήμου, αν δεν υπάρχει στα προηγούμενα θέση για αυτά (ή ίσως θα στοιβαχτούν σε κάποιο κοντέινερ που θα τοποθετηθεί σε τμήμα της αυλής, περιορίζοντας τον ελεύθερο χώρο της).
Η όλη αυτή διαδικασία θα προκαλέσει μία τεράστια αναστάτωση στους μαθητές των δύο σχολείων:
-Παιδιά θα χάσουν τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους και θα υποχρεωθούν σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
-Κάποια από αυτά είναι παιδιά με μαθησιακά ή συμπεριφορικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως αυτήν τη στιγμή σε ένα σχολικό περιβάλλον που τα γνωρίζει καλά, είτε στο τμήμα ένταξης, είτε στην τάξη, διαδικασία στην οποία η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (αλλά και η τοποθέτηση σε υπερφορτωμένα τμήματα) θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση με πολύ αρνητικές συνέπειες για αυτά.
-Γονείς θα υποχρεωθούν να μετακινούνται σε μακρινότερα σχολεία ανησυχώντας για την ενσωμάτωση των παιδιών τους.
-Σχολεία θα φορτωθούν με επιπλέον μαθητές που θα πρέπει να τους ενσωματώσουν, πιθανόν σε υπερφορτωμένα τμήματα.
-Τμήματα θα ανακατανεμηθούν∙ για παράδειγμα, τα 5 λειτουργούντα τμήματα της τωρινής Δ’ τάξης των 2 σχολείων, με δυναμικό περίπου 100 παιδιά, θα περιοριστούν σε 3, οπότε, αφού αφαιρεθούν από αυτά γύρω στα 25 με 30 παιδιά, τα υπόλοιπα θα μοιραστούν εκ νέου, προκαλώντας φοβερή αναστάτωση στα παιδιά, που θα χάσουν αγαπημένους συμμαθητές, θα βρεθούν ξαφνικά στη σχολική τους ζωή με καινούριους, σε νέα τμήματα, και θα στερηθούν αγαπημένους δασκάλους.
-Το στοίβαγμα πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών στο νέο συγχωνευμένο σχολείο θα προκαλέσει πολύ σοβαρές δυσχέρειες στην ομαλή λειτουργία του, καθώς, πέρα από τις δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε τάξη (όλοι οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να καταβάλουν υπερβολική προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία των νεοδημιουργηθέντων από τη συγχώνευση τμημάτων), εγκυμονούν και σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών.
Το επιχείρημα ότι ο μαθητικός πληθυσμός της κοινής περιφέρειας των δύο όμορων σχολείων, με βάση τις εγγραφές των 2 τελευταίων ετών, λιγοστεύει, και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα υπάρξει εκ των πραγμάτων μείωση τμημάτων σε αυτά, είναι πολύ πρόωρο για να οδηγήσει από τώρα σε συγχώνευση. Αν όντως συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αυτή η τάση, θα οδηγήσει (αν δεν παρθούν μέτρα, όπως η μεταβολή των σχολικών περιφερειών του Δήμου, ή αν δεν εμφανιστούν περισσότερες οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία) σε βάθος πενταετίας στον περιορισμό των τμημάτων σε περίπου 20 και στα δύο σχολεία, όμως το να γίνει άμεσα αυτός ο περιορισμός με έναν αληθινά βίαιο τρόπο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους δεν είναι παιδαγωγικά ορθό.
Η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς μας διαβεβαίωσε πως δε συμφωνεί με τη συγχώνευση των δύο σχολείων και τον ερχομό ενός ξένου στην ουσία για τον Δήμο πειραματικού (αν και σε αυτό, όπως ειπώθηκε, φοιτούν ήδη αρκετά παιδιά προερχόμενα από την Καλαμαριά), αλλά προτιμά τη μετατροπή του 2ου Δημοτικού σε πειραματικό. Αυτό που πληροφορηθήκαμε όμως από το προεδρείο του συλλόγου δασκάλων της περιοχής μας είναι ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας συνεχίζουν τη διαδικασία της συγχώνευσης, με στόχο να γίνει η μετακίνηση τον Σεπτέμβριο του 2026.
Από τον Δήμο (χωρίς την έγκριση του οποίου δεν μπορεί να δοθεί το κτίριο σε ένα άλλο σχολείο, αλλά η έγκριση αυτή δε χρειάζεται για τη συγχώνευση των 2 όμορων σχολείων, 2ου και 4ου), παρά τις διαβεβαιώσεις, έχουμε ακούσει και απόψεις υπευθύνων που είναι υπέρ της μετακίνησης, με το επιχείρημα ότι η Καλαμαριά θα αποκτήσει, μετά το πειραματικό γυμνάσιο και το πειραματικό λύκειο, και ένα πειραματικό δημοτικό.
Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε με το σκεπτικό ότι η λειτουργία πειραματικών σχολείων έχει αρχίσει να προβάλλεται ως μια ιδέα που τείνει να αποτελεί αυτοσκοπό. Ένα πειραματικό, πέρα από το αυξημένων τυπικών προσόντων διδακτικό προσωπικό του, δε διαφέρει σε κάτι από ένα τυπικό σχολείο, εκτός από το ότι η εισαγωγή των μαθητών σε αυτό γίνεται με κλήρωση μεταξύ όλων των παιδιών που κάνουν αίτηση, τα οποία φυσικά μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε περιοχή, πέραν του δήμου που εδρεύει. Θεωρητικά (γιατί στην πράξη δεν ισχύει πάντα), ένα πειραματικό μπορεί να εξυπηρετεί, σε συνεργασία με μια πανεπιστημιακή σχολή, στην πρακτική άσκηση των φοιτητών ή σε έρευνες των διδασκόντων σε αυτήν. Αυτά όμως μπορούν και γίνονται και σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο – και φυσικά και στο 2ο και το 4ο: Στο 2ο για παράδειγμα κάνουν τη φετινή χρονιά πρακτική άσκηση φοιτητές από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ., από το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. και από το Τμήμα Θεάτρου, αλλά και από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ., ενώ υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης, ευρωπαϊκά προγράμματα, εκδηλώσεις εξωστρέφειας και καινοτόμες διδακτικές μέθοδοι.
Αυτό που ξεχωρίζει τελικά κάθε σχολείο είναι οι εκπαιδευτικοί του, με την αγάπη τους για τη δουλειά τους, με την πείρα τους, με τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους μαθητές τους και με τους γονείς, με τη συνεργασία μεταξύ τους, με τη διασύνδεσή τους με την ευρύτερη κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού δε διαφωνούμε με τη συγχώνευση επειδή θα χάσουμε τη «βόλεψή» μας. Άλλωστε, δεν είμαστε παρά «υπάλληλοι», που οφείλουμε να πάμε όπου ορίσει η Υπηρεσία μας. Όντες όμως για πολλά χρόνια οι περισσότεροι σ’ αυτό το σχολείο, είμαστε πλέον κομμάτι του, τμήμα της ιστορίας του. Δε μας ανησυχεί πρωτίστως ότι κάποιοι από εμάς (και από το διπλανό σχολείο, οι τελευταίοι τοποθετηθέντες με οργανική θέση σε αυτά, γύρω στους 20 εκπαιδευτικούς) θα αναγκαστούμε να εργαστούμε σε άλλα σχολεία, ενώ έχουμε δώσει την ψυχή μας επί χρόνια σε αυτό.
Λυπούμαστε,
-γιατί θα χάσουμε αγαπητούς συναδέλφους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε αρμονικά και δημιουργικά επί χρόνια,
-γιατί θα χάσουμε αγαπημένους μαθητές που μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται και που χαιρόμαστε να τους κάνουμε μάθημα και θα μας λείψουν και θα αγωνιούμε γι’ αυτούς,
-γιατί θα πάψουμε να συναναστρεφόμαστε και να συνεργαζόμαστε με αγαπητούς γονείς με τους οποίους γνωριζόμαστε χρόνια και έχουμε οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης,
-γιατί οι παλιοί μαθητές μας που φοιτούν στο γυμνάσιο και στο λύκειο δε θα μπορούν πλέον να μας συναντήσουν όταν θελήσουν να κάνουν μια επίσκεψη στο παλιό τους σχολείο.
Ως Σύλλογος Διδασκόντων, καλούμε τους υπεύθυνους φορείς (Περιφέρεια, Διεύθυνση, Δήμο) να επανεξετάσουν τη θέση και τη στάση τους, εισακούοντας τα επιχειρήματά μας, και να μην προχωρήσουν σε μια διαδικασία που θα προκαλέσει φοβερά μεγάλη αναστάτωση στη ζωή των μαθητών μας, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ευρύτερη κοινότητα.
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δ.Σ. Καλαμαριάς».