Το καλύτερα φρουρούμενο κτίριο της πόλης
Η χθεσινή επίθεση με μολότωφ δεν είναι η πρώτη που δέχεται το κτίριο και αναστατώνει τη γειτονιά.
Απ΄έξω υπάρχει μόνιμα μια κλούβα των ΜΑΤ. Ψηλός μεταλλικός φράκτης το περικυκλώνει καθιστώντας αδύνατη την οπτική επαφή με το εσωτερικό του χώρου. Φυλάκιο στη είσοδο ελέγχει κάθε ένα που εισέρχεται. Πρόκειται για το Τουρκικό Προξενείο της πόλης που ουσιαστικά βρίσκεται στον προάυλειο χώρο του Μουσείου Κεμάλ.
Οι συχνές διαμαρτυρίες έξω απ΄το κτίριο αλλά οι επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς δικαιολογούν την αυστηρή περιφρούρηση. Η διμοιρία των ΜΑΤ είναι αυτή που γίνεται στόχος αντεξουσιαστών και σήμερα τις μικρές ώρες τις μέρας δεχτηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων με μολότωφ.
Ήταν γύρω στις 4 τα ξημερώματα τοιυ Σαββάτου όταν μια ομάδα 20 ατόμων έφτασε στο σημείο κρατώντας αυτοσχέδιες μολότωφ. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ευτυχώς αναίμακτα έγιναν λίγες προσαγωγές.
Η γειτονιά βέβαια μάλλον περνάει δύσκολα και πολλοί μετανιώνουν κάτι τέτοιες στιγμές που επέλεξαν αυτήν την πραγματικά όμορφη γειτονιά για να κατοικήσουν.
Θεσσαλονίκη 1981
Το πιο σημαντικό απαιλητικό συμβάν στο τουρκικό Προξενείο έγινε την ημέρα που οι υπάλληλοι του τουρκικού προξενείου υποδέχονταν τους υψηλούς έλληνες και τούρκους καλεσμένους για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο τούρκος πρέσβης άρχισε την ομιλία του στην αυλή του σπιτιού που γεννήθηκε ο Ατατούρκ, αλλά λίγο πριν τελειώσει, ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο έκανε την εμφάνισή του πάνω από το χώρο της τελετής και δεν επρόκειτο για μισθωμένο αεροπλάνο επιδείξεων αλλά για έναν καμικάζι που απειλούσε να ρίξει το αεροπλάνο στο Σπίτι. Χωροφύλακες εκκένωσαν το Τουρκικό Προξενείο και τη γειτονιά ολόκληρη αφού καλούσαν με τηλεβόες τους κατοίκους να εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ απομάκρυναν και τους διαδηλωτές. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Μίκρας επικοινώνησαν με το 41χρονο πιλότο Διαμαντόπουλο που απαιλούσε να σκοτώσει τους πάντες, ενώ ενημέρωσε ότι μέσα στο αεροπλάνο υπήρχαν και δυο τσάντες με εκρηκτικά.
Μετά από ώρα τελικά πείστηκε να προσγειωθεί στη Μίκρα αφού οι αρχές και ο αδελφός του που έσπευσε για να τον πείσει μέσω ασυρμάτου του είπαν πως η γυναίκα του και τα παιδιά του παρακολουθούσαν επίσης την εκδήλωση. Ως αιτία επικαλέστηκε το μίσος που έτρεφε για τους Τούρκους μετά τον εξευτελισμό που υπέστη το 1974, όταν σνελήφθη κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού.
Για την ιστορία
Το 1935, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παραχώρησε στο Τουρκικό κράτος το σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν. Και αργότερα μεταφέρθηκε εκεί το τουρκικό προξενείο. Μάλιστα, οι Τούρκοι που επισκέπτονται σήμερα το εν λόγω μουσείο του δίνουν χαρακτήρα που θυμίζει εκείνον προσκυνήματος.
Οι επιδιορθώσεις και η ανακαίνιση στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, που λειτουργεί πλέον και ως μουσείο, έγιναν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Το μουσείο εγκαινιάστηκε επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Αυγούστου, από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ και τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Κυριάκο Γεροντόπουλο.
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, δηλαδή «πατέρας των Τούρκων» κατασκευάστηκε το 1870 από το Ευαγές Ίδρυμα Μουντερίς Χατζή Μεχμέτ. Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων. Το κτίριο που το 1981 βάφτηκε και πάλι στο αρχικό ροζ χρώμα, αποτελείται από δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, το καθημερινό και η κουζίνα. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, το 1881. Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά του αντικείμενα και στον τοίχο είναι κρεμασμένα έγγραφα από το σχολείο του. Φιλοξενούνται επίσης φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί βρίσκεται και το άγαλμά του Κεμάλ, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν, ενώ στην αυλή υπάρχει μια ροδιά που λέγεται ότι την φύτεψε ο πατέρας του Κεμάλ.