Η καλύτερη βόλτα των ημερών στη Θεσσαλονίκη… Ρεκόρ συμμετοχών στην αιμοδοσία!
Μεγάλη ανταπόκριση και προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών σημειώνεται στο νέο παράρτημα που έχει δημιουργήσει το τμήμα αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.
Λέξεις: Γιώργος Μορφίδης
Μεγάλη ανταπόκριση και προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών σημειώνεται στο νέο παράρτημα που έχει δημιουργήσει το τμήμα αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.
Το προσωρινό αυτό παράρτημα δημιουργήθηκε εντός της ΔΕΘ με σκοπό τη διευκόλυνση των αιμοδοτών, καθόσον το ΑΧΕΠΑ αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τα κρούσματα του COVID-19. Το τμήμα αιμοδοσίας, κατανοώντας τόσο την ανησυχία των αιμοδοτών όσο και την ανάγκη αποσυμφόρησης των χώρων του νοσοκομείου, προχώρησαν −σε συνεργασία με τη ΔΕΘ− στην εγκατάσταση προσωρινού τμήματος αιμοδοσίας στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ. Η προσφορά αίματος σε σχέση με τις ανάγκες ήταν ήδη ελλιπής στην Ελλάδα, γεγονός που επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα την πανδημίας του κορωναϊού και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Οι ανάγκες σε αίμα, ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται οδηγώντας το τμήμα αιμοδοσίας στην πρόσκληση των εγγεγραμμένων αιμοδοτών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο βρέθηκα το απόγευμα της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ως τακτικός αιμοδότης, προκειμένου να συνεισφέρω. Είσοδος από την Εγνατία και δωρεάν παρκάρισμα στους άνετους χώρους της ΔΕΘ ήταν η πρώτη καλή μέριμνα. Πλησιάζοντας περί τις 19:00 το περίπτερο, και γνωρίζοντας ότι στις 20:00 σταματά η αιμοδοσία, με έκπληξη διαπίστωσα ότι υπήρχε ήδη αναμονή περί τα οκτώ άτομα. Όλοι νεαροί και νεαρές 18-25 ετών. Σε έναν άνετο, φιλικό χώρο με απίστευτα καλοδιάθετο −παρά την ταλαιπωρία τους− προσωπικό, προχώρησα στη σύντομη διαδικασία της αιμοδοσίας. Περιμένοντας τον κολλητό μου να τελειώσει και αυτός, τελευταίος γάρ στην ουρά, πληροφορήθηκα ότι αυτό ήταν το πρώτο απόγευμα που λειτουργούσε το τμήμα εκεί. Και η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη από οποιοδήποτε αντίστοιχο απόγευμα.
Στη μία ώρα που ήμουν εκεί συνάντησα μια παρέα τριών φοιτητριών που έδιναν για πρώτη φορά, βάζοντας στοιχήματα ότι η Ελένη θα λιποθυμήσει (τελικά το έχασαν…μια χαρά η Ελένη!). Συνάντησα έναν ακόμη φοιτητή που πηγαίνοντας να πάρει το φαγητό από τη Λέσχη του ΑΠΘ πετάχτηκε να δώσει αίμα. Συνάντησα μια μητέρα που έφερε το γιο της να αιμοδοτήσει κι αυτός πρώτη φορά και ήμασταν και 3-4 τακτικοί αιμοδότες. Θες η ανάγκη των ημερών που παρότι μας απομονώνει στα σπίτια, μας ενώνει συναισθηματικα (ίσως κάτι μπορώ να κάνω και γω), θες το παρεΐστικο κλίμα που επικρατούσε (παρά τις αποστάσεις ασφαλείας), πολύ το χάρηκα. Ενθουσιάστηκα με τα παιδιά όλα που καθώς ήταν να βγουν μια βόλτα, της έδωσαν νόημα, πήραν τα κολητάρια τους και ήρθαν να δώσουν αίμα.
Δείτε περισσότερα:
http://www.ahepahosp.gr/med3_aimod.asp