«Κάνετε τη Θεσσαλονίκη πειραματόζωο» – Απίστευτα σχόλια για τη Σοφία το ρομπότ που ήρθε στην πόλη
«Ζωή σε μας, Μετανοείτε, Αυτό θα μας φάει τις δουλειές» - Η Σοφία στη Beyond, προκάλεσε «χαμό» με ορυμαγδό αδιανόητων σχολίων μέχρι που τελικά την... μάτιασαν
Στη Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Διεθνής Έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας «Beyond 2024».
Μια εκ των πρωταγωνιστριών ήταν η Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.
Στην πρώτη της επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η Σοφία βρισκόταν στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πήρε μέρος σε συζητήσεις και πάνελ, όπως επίσης στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Beyond.
Και όμως η επίσκεψη της και η παρουσία της στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έναν ορυμαγδό όχι απλώς αρνητικών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αδιανόητων σχολίων, στα social media σε μία ανάρτηση που η Σοφία κάνει το δικό της κάλεσμα με αφορμή την παρουσία της στην πόλη τις περασμένες ημέρες.
Ποια είναι η Sophia
Αρχικά, ας εξηγήσουμε ότι η Σοφία είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2016 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Μαρτίου 2016 στο South by Southwest (SXSW) στο Όστιν του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διατίθεται στην αγορά ως «κοινωνικό ρομπότ» που μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να «προκαλέσει» συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο του 2017, αναγνωρίστηκε στο ρομπότ η υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, και έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα.
Τον Νοέμβριο του 2017, ονομάστηκε η πρώτη Πρωταθλήτρια Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και είναι το πρώτο ρομπότ που του αναγνωρίστηκε τίτλος από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή Ντέιβιντ Χάνσον, ο πηγαίος κώδικας της Σοφίας είναι περίπου 70% ανοιχτού κώδικα.
Το ρομπότ, που διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της αρχαίας Αιγύπτου βασίλισσας Νεφερτίτη, της Όντρεϊ Χέπμπορν, και της συζύγου του εφευρέτη του Αμάντα Χάνσον, είναι γνωστό για την ανθρώπινη εμφάνιση και συμπεριφορά σε σύγκριση με προηγούμενες ρομποτικές παραλλαγές. Μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου και είναι σε θέση να «απαντά» σε ορισμένες ερωτήσεις και να «συζητά» σε απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).
Ο Χάνσον είπε ότι σχεδίασε τη Σοφία για να είναι η κατάλληλη «σύντροφος» για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρκα ή να εξυπηρετεί στην εξυπηρέτηση πελατών, τη θεραπεία και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, και ότι ελπίζει ότι το ρομπότ μπορεί τελικά να «αλληλεπιδράσει» με άλλους ανθρώπους επαρκώς για να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες
Το 2019, το ρομπότ έδειξε την ικανότητα να δημιουργεί σχέδια, συμπεριλαμβανομένων πορτρέτων. Το 2021, μια αυτοπροσωπογραφία που δημιούργησε η Σοφία πουλήθηκε για σχεδόν 700.000 δολάρια σε δημοπρασία.
Επιπλέον, η Σοφία «μιλάει» άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και Ελληνικά.
Η ανάρτηση που προκάλεσε «πόλεμο»
Το εν λόγω βίντεο δημοσιεύτηκε στη σελίδα της Beyond Expo στο Facebook το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Απριλίου.
Έως το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας (29/4) έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3.200 αντιδράσεις, 224 κοινοποιήσεις και πάνω από 1.400 σχόλια!
Πραγματικά, δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ για να συγκεντρώσουμε μόνο μερικά από εκείνα που εναντιώνονται με απίστευτες εκφράσεις κόντρα στο ρομπότ και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και το πώς μπορεί στο μέλλον να επηρεάσει -ακόμα περισσότερο- την καθημερινότητά μας.
Ιδού λοιπόν κάποια απ’ αυτά:
«Γιατί κάνουν τη Θεσσαλονίκη πειραματόζωο;»
«Πολλές φορές ντύθηκαν σαν φίλοι οι μεγαλύτεροι μας εχθροί…»
«Ιδού ο αντικαταστάτης μας. Είμαστε προς απόσυρση. Αχρείαστοι και αναλώσιμοι!»
«Ο Θεός να μας φυλάει από κάθε κακό…»
«Από το κακό στο χειρότερο πάμε σαν χώρα!»
«Η πολύ εξέλιξη θα μας φάει…»
«Πόσο πάτο θα πιάσουμε ακόμα;»
«Εξοντώνουν τον άνθρωπο. Όταν βαρεθούν τη Σοφία θα εφεύρουν κάτι άλλο»
«Ελπίζω κάποιος να το καταστρέψει επιτόπου»
«Άρχισαν τα όργανα…»
«Κανείς δεν λυπάται τα παιδιά που μεγαλώνουν»
«Εκτρώματα»
«Κίμ και Βλαντιμίρ πατήστε το»
«Το βλέπαμε στα θρίλερ, τώρα το βλέπουμε μπροστά μας»
«Δε θα ανεχτούμε να μας καταστρέψουν»
«Σε λίγα χρόνια θα μας κυβερνούν»
«Αυτά θα μας αφήσουν όλα άνεργους»
«Το εμβόλιο για το covid το έκανε; Αλλιώς δε πάω να τη δω»
«Οι ρουφιάνοι και οι προδότες θέλουν να μας καταστρέψουν»
«Θα πήγαινα με βαριοπούλα να το καταστρέψω»
«Κάτι χρήσιμο θα δούμε επιτέλους σε αυτό το κράτος;»
«Αν το καταστρέψω ο νόμος με προστατεύει;»
«Ποιο διεστραμμένο μυαλό τη βάφτισε με χριστιανικό όνομα;»
«Στείλτε το πίσω για αποσύνδεση»
«Το σχέδιο των Μασόνων. Ζωή σε εμάς»
«Είμαστε είδος προς εξαφάνιση»
«Απορώ γιατί ο Θεός δε μας αφανίζει με αυτά που βλέπει»
«Αλί στα παιδιά μας που δε θα βρουν δουλειά»
«Καλή μετάνοια. Να επέμβει ο Θεός να μας σώσει»
Την… μάτιασαν
Ε με τόσα σχόλια δεν ήθελε και πολύ για να γίνει το… κακό. Σε μια από τις παρουσίες της Σοφίας σε ένα πάνελ, το ρομπότ «στραβοπάτησε» και έπεσε μέσα στους χώρους της ΔΕΘ!